Kalandos nyomozás

Kaland és nyomozás egy keresztyén gyermekkönyvben? Jogosan állhatunk kételkedve az új sorozat első kötete előtt. De nyomban el is oszlik a kétely, amikor egy kedves kislány mosolyog ránk a borítóról. A digitális generáció állandóan vibráló világába a könyvolvasás legtöbbször így sem fér bele, ezért az ajánló most inkább a szülőknek és nagyszülőknek szól, azoknak, akik ezt a könyvet választják majd az iskolás gyerekeiknek, unokáiknak.

A Kalandos nyomozás az Anka és barátai gyermekkönyvsorozat első kötete. Nincs benne varázslás vagy mágia, mégis izgalmas és olvasmányos, mert magáról az életről beszél. Ez az, amivel minden gyermek szembesül, amikor a képernyőtől el tud szakadni, és amikor mi, felnőttek megtanítjuk őket rácsodálkozni a teremtett világra és arra, hogy minden nehézségben van kitől segítséget kérni és kapni.

Janneke de Leeuw: Anka és barátai / Kalandos nyomozás címlap

Janneke de Leeuw: Anka és barátai. Kalandos nyomozás. Kiadja a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány, 2023.

Anka tízéves, apukája holland, anyukája magyar. Neve az Andor és a Janka kompromisszumából született, így az is kiderül, hogy szülei a kompromisszumkötés nagymestereinek tartják magukat, ennek ellenére apukája továbbra is Andornak, anyukája Jankának hívja. Az egyke kislány, ahogy minden gyerek, figyelemre és szeretetre vágyik. Egy csendes holland kisvárosban él a szüleivel, bár inkább csak az apukájával, mert anyukája híres filmszínésznő, és a munkája miatt folyton távol van. Ez a nyári szünet mégis egy csapásra izgalmassá válik, nemcsak azért, mert végre együtt van a család, hanem mert kis otthonukból egy különleges kastélyba költöznek, a város elit részére. Nos, a történet bonyodalmai is itt kezdődnek, mert Ankáékhoz betörnek, amíg ők templomban vannak vasárnap. A kislány két társával titkos klubot alapít, és okos nyomozásba fog. Itt ejtsünk néhány szót a barátokról. Grietje a legjobb barátnő, az ő öccse, Hans óvodás. Édesanyjuk kiválóan főz – ez Anka számára a felbecsülhetetlen értékű házias finomságokkal egyenlő –, vezeti a háztartást, de édesapjának alkoholproblémái vannak. Emiatt sok munkahelye volt már, ezért a család erős hittel ugyan, de küzd az életben maradásért. Bill pedig egy amerikai misszionárius lelkészházaspár egyke gyermeke. Korát meghazudtoló módon lépi át az ilyen idősen megszokott utálatot a fiúk és lányok között. Édesanyja meglehetősen töri a helyi nyelvet, ez sok vicces szituációt eredményez. Édesapja pedig egy nemzetközi gyülekezet lelkésze. Még egyáltalán nem beszél hollandul, viszont missziói lelkülete van. Az egykelét Ankát és Billt közel hozza egymáshoz, amikor szomszédok lesznek. A könyvből kiderül, hogyan kapcsolódik a csapathoz Grietje a testvérével. Ez a két családnak is igen nagy nyeresége lesz. Nyitott gyermeki értelemmel és szívvel, a felfogott világ értelmes vizsgálatával a felnőttek szintjét is meghaladják. A három kiskamasz megoldja a rejtélyt csupán azáltal, hogy nem csak azt látják meg, ami a szemük előtt van. A regényben szerepet kap az egymás iránti tisztelet a testvérszeretet, a hit, a jószívűség, a szegénység és gazdagság, a megbocsátás és a családon belüli szörny, az alkoholizmus is. Így a könyv több mint kedves kisregény. Stílusában a klasszikus gyermekirodalomban ismert F. H. Burnett A titkos kert című könyvére hasonlít. A karakterek kedvesek és jól megismerhetők, általuk bomlik ki az izgalmas történet, minden részlettel egyre gazdagítva a szereplők jellemét.

Szeretettel ajánlom olvasásra és felolvasásra is már nyolcéves kortól, és nem is csak gyerekeknek. A könyvben található illusztrációk és kedves rajzok ragyognak az élettől, ügyesen fejlesztik a képzeletvilágot, és észrevétlenül is bepillantást adnak a holland kultúrába és mindennapokba.

A szerző, Janneke de Leeuw több mint húsz éve érkezett Magyarországra misszionáriusként férjével, Marcóval. Tolna megyében élnek. Kislányuk, Eszter már itt született, és sok mindenben emlékeztet Ankára…

A szerző a tiszteletdíját a lektorral és az illusztrátorral együtt – az eladott könyvek árának tíz százalékát – a Bethesda Gyermekkórház javára ajánlja fel.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!