Kamaszpanaszok és oltás a Bethesdában

A kislány már a konyhába se tudott bemenni, az ételeket romlottnak, a húsokat rothadónak, büdösnek érezte, szinte nem evett, sokat fogyott – ez csak egy történet azok közül, amelyekkel felkeresték már a református Bethesda Gyermekkórház poszt-Covid ambulanciáját. Hogyan tudnak segíteni? Erről is kérdezzük Takács László gyermekorvost, infektológus rezidenst, az ambulancia munkatársát.

Takács László Bethesda kórház

Takács László

Ilyen sok a beteg, ezért kellett külön poszt-Covid ambulanciát indítaniuk?

Elég sok ahhoz, hogy külön foglalkozzunk velük. Sokszor kerestek meg bennünket a sürgősségi és más ambulanciánkon poszt-Covid esetekkel, azaz a fertőzésből megmaradó, vagy azután néhány héttel megjelenő tünetekkel, amelyek leginkább a tizenéveseket érintik, a kisebb gyerekeknél nem jellemzőek. És jönnek long-Covid panaszokkal is, vagyis hosszan, akár hónapokig elnyúló tünetekkel.

Például milyen tünetek ezek?

Sokan pszichológiai problémákkal érkeznek, ez hosszadalmasabb beszélgetést, részletesebb felvételt kíván, amelyre egyáltalán nem volt lehetőség például a sürgősségi ambulanciai ellátásnál. Tipikus tünetek az ízlelés és a szaglás zavara, amely akut Covid-fertőzésnél is előfordul. Van, akinél visszatér a probléma, másnál el se múlik, akár hónapokig megmarad. Sokan érzik a húsos ételeket rothadónak. A fej- és hasfájdalom is gyakori, de ezeket nem csak a koronavírus okozhatja.

Tudnak segíteni?

Nem szeretnék illúziókat kelteni, mivel az ambulanciánk egy hónapja működik. Célunk egyelőre a differenciáldiagnosztika. Először is, meg kell állapítanunk, hogy a gyermek tényleg volt-e koronavírus fertőzött, ehhez, ha kell, ellenanyag-szintet ellenőrzünk. Ha bizonyítottan volt covidos, akkor az analízis során megállapítjuk, tényleg van-e összefüggés a tünetek és a fertőzés között. Azaz, ki kell zárnunk, hogy nem más betegség okozza a fogyást, a fájdalmakat, vagy például a szaglászavart. Ha valóban poszt-Covid tünetekről van szó, akkor vannak terápiák, amelyek segíthetnek, például szaglászavarnál nemzetközi tapasztalat alapján mi is alkalmazzuk azt a tréninget, amely során illóolajokat szagoltatunk a betegekkel. Azoknál, akik fogynak, dietetikus segítségét kérjük.

Csak budapestiek kereshetik fel ebből a célból a Bethesdát?

Nem, hiszen a kórházunk vállalta, hogy ez az ellátás országos, vagyis bárhonnan fogadunk gyerekeket. A személyes vizsgálatot online időpontfoglalás és egy kérdőív részletes kitöltése előzi meg. Ezt a Bethesda honlapján az Ambulancia aloldal poszt-Covid sorára kattintva találhatják meg az érintettek.

Akit még júliusban beoltanak, teljes védettséggel kezdheti az iskolát – A kamaszok szociális kapcsolataik miatt a tünetmentes átadásban nagy szerepet játszhatnak, ráadásul, mivel a vírus cirkulál, újabb mutációk jöhetnek létre, ezt pedig el kellene kerülni, a negyedik hullámmal együtt – hangsúlyozza Kollák Zita főorvos, a Bethesda egyik oltópontparancsnoka. A rizikócsoportokba tartozó gyerekeket mindenképp be kellene oltani: azaz, aki cukorbeteg, magasvérnyomása van, túlsúlyos vagy autoimmunbetegségben szenved, az ne várjon – javasolja a főorvos. Ám a zavartalan szeptemberi iskolakezdés miatt is rendkívül fontos lenne ennek a korosztálynak minél nagyobb arányú immunizálása. Ha még júliusban megkapja valaki az első oltást, akkor szeptemberre kialakulhat a teljes védettség – hangsúlyozza a főorvos. A Bethesdában eddig négyezer tizenkét-tizennyolc év közötti fiatalt oltottak be koronavírus elleni vakcinával. A vakcinainfo.gov.hu honlapon regisztráló szülők választhatják az oltás helyszínéül a református Bethesda Gyermekkórházat is, függetlenül attól, hogy hol élnek.

A Reformátusok Lapja legfrissebb számában olvashatják az interjút és sok más érdekes írást. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!