Kapukat nyitogató sorsközösség

A tábori lelkészség fontossága és szerepe nemcsak lelki, hanem fizikai támogatásban is megmutatkozik a katonák szolgálatában. Erről Mészáros László református lelkipásztor, protestáns tábori püspök beszélt a Világ/nézet legújabb adásában. Mennyiben katona és mennyiben lelkipásztor a tábori lelkész? Milyen kérdéssel fordulnak a katonák a lelkészhez? Ezekről is szó volt Molnár Ambrus műsorában.

A tábori lelkészi szolgálat olyan átfogó támogatási rendszert nyújt, amely segít a katonáknak megküzdeni a mindennapi kihívásokkal – fejtette ki a lelkipásztor. Hozzáfűzte: feladataik közé tartozik segíteni abban, hogy a katona lelkileg is fitt legyen, ami ugyanolyan hangsúlyos, mint a testi edzettség. Egy olyan pluszt jelent, amely biztos erőforrásává válhat a katonának.

Mészáros László elmondta: ő elsősorban lelkipásztor, de katonává is kellett válnia. A magyar honvédségben a tábori lelkészek ugyanolyan testi és mentális megméretéseken vesznek részt, mint a katonák, együtt végzik a feladatokat. Ezt is egyfajta bizonyságtételnek nevezte a tábori püspök. Kiemelte: a honvédek is nyitottabbá válnak a lelkipásztor felé, aki sorsközösséget vállal velük a mindennapi szolgálatukban.

Milyen keretek között dolgoznak a tábori lelkészek? Hogyan alakul ki a bizalmi kapcsolat köztük és a többi katona között? Ezekről, illetve a külföldi és belföldi missziókról is szó volt a Világ/nézet legutóbbi adásában.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.