Karácsonyi örömkoncert a Bárka fedélzetén

Kedves ünneplésre gyűltek össze Budapesten, a Hold utcai református templomban a „bárkások”. Gyerekek és felnőttek közös koncerttel emlékeztek meg Jézus születésnapjáról. A szervezők célja az volt, hogy kötetlen örömben lehessenek újra közösségben a Bárka táborosok így évközben is.

Balog Zoltán püspök mint lelkipásztor volt jelen és adott otthont már nem először a Bárka tábor budapesti rendezvényének. A három református településről érkezett fellépő gyerekeknek és az alkalmi gyülekezetnek elmesélte a templom történetét, ami egyidős a Parlamenttel, és a háború után színházi raktárként és jelmezvarró műhelyként használták. Amikor aztán az épület újra templom lett a felújítás után, a gerendák okozta „sebhelyeket” megtartották a falakon, emlékezve a múltra. – Ilyen emlékezés a karácsony is, amikor Jézus születésnapját ünneplejük, és ajándékot is hozhatunk neki – mondta a püspök. Balog Zoltán elmesélte egy gyermekkori betlehemes élményét is. Nagy igyekezettel készített egy bárkácskát a kis Jézusnak ajándékul, de a szereplés lendülete és a nagyravágyás elhomályosította a lényeget: az ajándék otthon maradt a fellépés napján. A színpadon töltött kínos percek alatt mégis meglett a megoldás, ami maradandó emlékként, örök tanításul is szolgál. A jelmezhez tartozó koronáját vette le, azt ajándékozta oda az Úr Jézusnak. Csodás szimbóluma ez a karácsonynak, hogy a magunk nagyságát és jelentőségét adjuk oda Jézusnak, aki önmaga is megüresítette magát, és kisdedként, kiszolgáltatva jött a földre értünk és miattunk karácsonykor.

Bárka karácsony F. Magyarodi Milán

Fotó: Magyarodi Milán

Ezután a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános és Alapfokú Művészeti Iskola zenekara adta elő műsorát, amivel a Zsinati Hivatal dolgozóit is megörvendeztették már kora délután. A zeneszámok között a Kelet-Magyarországi Református Nevelőszülői Hálózatból érkezett három gyermek mondott verset és énekelt angyali hangon. A műsor végén pedig a Kunmadarasi Református Általános Iskola néptáncos lányai léptek fel.

Bárka karácsony F. Magyarodi Milán

Fotó: Magyarodi Milán

Egyetlen „bárkás” esemény sem lehet igei üzenet nélkül: Pálfalvi J. Viola, Janiné Sándor Kincső és Zoltán Bettina lelkipásztorok nem csupán az Igében, de a közös éneklésben is vezették a gyülekezetet.

„A messzeségben is megjelent az Úr: Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.” (Jer 31,3)

Áhítatukban a várakozást hangsúlyozták, ahogy az ószövetségi embernek is várni kellett Istenre, de a rendelt időben eljött Jézus, így sosem vagyunk többé egyedül, még ha néha úgy is tűnik. Az Úr az, aki közel jött hozzánk szeretetében.

Bárka karácsony F. Magyarodi Milán

Fotó: Magyarodi Milán

Az ünnepi alkalom szeretetvendégséggel zárult, ahol ismét átélhető volt a nyári tábori hangulat, közös ajándékként pedig kihirdették, hogy 2024 nyarán ismét négy turnusban várja a gyerekeket a Bárka tábor Fonyódon és Balatonfenyvesen.

A Bárka táborokban 2018-tól öt éven át összesen 6500 hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű, 1–11. osztályos, főleg református fenntartású köznevelési, tanoda- és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyermek tölthetett el hat-hat napot a Balatonnál. A táborokban élménypedagógiai módszerre épülő foglalkozások várják a fiatalokat, valamint lelkészek és teológushallgatók is részt vesznek és közreműködnek a programokon.