Képmáshordozók találkozója

A Pannonhalmi Főapátság szervezésében múlt pénteken negyedik alkalommal zarándokoltak Szent Márton hegyére nemcsak a magyar felekezetek teológusai és képviselői, hanem nemzetközi szaktekintélyek is. Az ökumenikus konferencia főelőadója Rowan Williams canterbury érsek volt, az esti imádságon pedig Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek szolgált igemagyarázattal.

A konferencia idei mottóját („Élő és holt kövekből épült templom”) szem előtt tartva a résztvevők szokás szerint az egyház kapcsán cserélték ki gondolataikat különböző szekciókban és a kerekasztal-beszélgetéseken. A rendezvény házigazdája, Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntőjében felidézte Ferenc pápa három jelzőjét, amellyel a monostort illette: spirituális emlékmű, az imádság helye, a testvériség hídja. – Ugyanannak az istenképmásnak vagyunk hordozói, Krisztusban mind testvérek vagyunk. Azért kell a testvériség hídjára feljönni, hogy újra felfedezzük és elmélyítsük a testvériséget, amely csak az imádság légkörében valósulhat meg – mondta arra utalva, hogy a tudományos diskurzust ökumenikus vesperás követi, ahol a különböző keresztyén felekezetekért és azok egységéért fognak imádkozni. Református részről szekcióvezetőként Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára vállalt szerepet, az esti liturgiában pedig Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese. Résztvevőként több teológus, lelkész és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, Füsti-Molnár Szilveszter képviselte egyházunkat.

Pecsuk és Cirillfőapát 2024 Lambert Attila

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát

Fotó: Magyar Kurír, Lambert Attila

Michael Wallace Banach memphisi címzetes érsek, Magyarország apostoli nunciusa az egyházak számos közös küldetésére hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy együtt kell keresnünk a választ a mesterséges intelligencia kihívásaira. Michael Seewald német teológus arra kérte a teológusközönséget, hogy a zarándok egyház és az evangélium tükrében gondolkodjanak el a dogmák tévedhetetlenségén, illetve kritizálhatóságán. Jól szerkesztett beszéde, forradalmi meglátása az egyetértők és vitatkozók figyelmét egyaránt megragadta. Stephanie Dietrich, a Norvég Egyház lutheránus lelkésze Aranyszájú Szent Jánost idézve mutatott rá arra, hogy nem elég beszélnünk, tennünk is kell: „Aki nem találja meg Krisztust a templom ajtajánál, a koldusban, az a kehelyben sem fog találkozni vele” – idézte Aranyszájú Szent Jánost.

Kétségkívül a hallgatóság szíve közepébe talált Máté-Tóth András vallástudós, aki a kommunista időkre visszaemlékezve emelte ki az egyház több veszteségét, méghozzá szokatlan, önkritikus nézőpontból. – Az egyházak sokszor nem azért hallgatnak, mert félnek az üldöztetéstől – ami mondjuk liberális viszonyok között is lehetséges –, és nem is azért, mert bölcsen úgy vélik, hogy a szavuk elveszne a túl nagy zajban. Hanem tartok tőle, azért nem hallatják a hangjukat, mert nincs mit mondaniuk. Nem az ismert igazságok elmondásának módozatait nem találjuk, hanem magát az igazságot nem leljük – mondta a hatalomtól való függéssel és a vízió deficitjével kapcsolatban. Előadását vastapssal értékelte a közönség. A szekciót vezető Görföl Tibor teológus, egyetemi oktató úgy kommentálta a szókimondó beszédet: – Őszintesége miatt néha megilletődtünk, néha mérgesek lettünk, néha megcsókoltam volna a kezét, néha kevésbé, de olyan előadás volt, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni – ismerte el.

Püspökök 2024 Lambert Attila Magyar Kurír

Fotó: Magyar Kurír, Lambert Attila

Nádas Péter Kossuth-díjas drámaíró egy fa templommá nemesüléséről szóló novellájával vezette a hallgatók figyelmét az irodalom nyelvén Krisztushoz.

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen Varga Gyöngyi evangélikus teológus, Várszegi Asztrik emeritus főapát, Rowan Williams egykori canterburyi érsek, Kővári Magdolna, a Szociális Testvérek elöljárója és Dorothee Bauer bécsi teológus, csellóművész az ökumenizmus kérdéseire adott személyes és hitvalló válaszokat.

Rowan Williams 2024 Lambert Attila Magyar Kurír

Rowan Williams egykori canterburyi érsek

Fotó: Magyar Kurír, Lambert Attila

Az ökumenikus vesperás igemagyarázatában Pál apostol az efézusi gyülekezetnek írt levelének ötödik fejezete alapján Christoph Schönborn bécsi érsek az egyház szerethetőségével kapcsolatban tett fel kérdéseket. – Lehet-e szeretni az egyházat? Az ember nem szeretheti az egyházat, Krisztus viszont szereti azt, olyannyira, hogy önmagát adta érte – fejtette ki, nem titkolva, hogy sokszor elviselhetetlenek vagyunk egymás számára. – Ha azonban szeretjük az egyházat, akkor azt tesszük, amit Krisztus, ez pedig segít távol maradni az olyan tévtanításoktól, mint az ekkléziológiai monofizitizmus (ami Krisztusban csak egy természetet ismer el) vagy a nesztorianizmus (ami szerint Krisztusban egyszerre, de egymástól elválasztva létezik az emberség és istenség) – hangsúlyozta.

Beszéde után a jelen lévő felekezetek képviselői azért imádkoztak, hogy a múlt megosztottságát gyógyítsa, bűneit pedig bocsássa meg Isten, illetve segítse a békét és az egységet. – Világosítsd meg szívünket, és gyógyítsd meg emlékeinket! Szentlélek, örvendeztess meg minket azokkal az ajándékokkal, amelyeket az egyház a reformációban kapott! Készíts minket bűnvallásra az elválasztó falak miatt, amelyeket elődeinkkel együtt építettünk! Tégy minket alkalmassá közös tanúságtételre és szolgálatra ebben a világban! – hangzott a könyörgés az idén nyolcszáz éves Szent Márton-bazilikában.

A közös imádság után a pannonhalmi szerzetesek vacsorával látták vendégül a konferencián részt vevő egyházak képviselőit az apátság barokk refektóriumában, hogy a tudományos és szertartási közösséget asztalközösség is kövesse.

Szombaton workshopok segítették az elhangzottak feldolgozását és a további párbeszédet az ökumenikus konferencián. Az előadások és a vesperás is megtekinthetők a Pannonhalmi Főapátság YouTube-csatornáján.