Képregény a lelkipásztorról

Egyedi és igen kreatív módon emlékeztek meg a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban arról, hogy névadójuk száz éve kezdte meg szolgálatát Budafokon. A nagy hatású lelkipásztor örökségét más módon is továbbviszi az idén tízesztendős intézmény, ahol három iskolalelkész szolgál. Egyikük Németh Tamás, aki azt is megosztotta velünk, hogyan lehet lelkiséget vinni csaknem kilencszáz gyermek közé.

A budafoki Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium ebben a tanévben több programmal is névadó lelkipásztorára emlékezett, a záró alkalom az április elején megtartott évfordulós ünnepség volt. Mit ünnepeltek a rózsakerti diákok?

Demjén István Budafokra érkezésének 100. évfordulóját, felhívva ezzel a figyelmet arra a hihetetlen közösségi erőre, amely körülötte szerveződött, ahogyan összefogta Budafoknak és környékének, az egész dél-budai régiónak valamennyi református hívét. Ünnepeltük azt is, hogy 2012-ben a Budafoki Református Egyházközség átvette az önkormányzattól a Rózsakerti-iskola fenntartását.

Demjén István templomot épített a budafoki reformátusoknak. Iskolát nem tervezett építeni?

A helytörténeti feljegyzések hűen leírják, hogy szorosan összefonódott a helyi iskolarendszer és a református gyülekezet kialakulása: az 1910-es években a Budafokon létesített leányiskolában kapott helyet a református közösség, ott tarthatta az istentiszteleteket. Az akkori rendszerben nem volt jellemző, hogy református iskola létesüljön, ugyanakkor Demjén István nagyon jól látta és értette a vasárnapi iskolák, leánykörök és cserkészcsapat alapításának szükségességét, és kiválóan megszervezte ezeket.

nemeth-tamaslelkipasztor_bazanth ivola

Németh Tamás

Fotó: Bazánth Ivola

Milyen kapcsolat alakult ki az elmúlt tíz évben az iskola és a budafoki gyülekezet között?

Egyre szorosabb. Havonta tartunk családi istentiszteleteket a templomban. Az iskola új tanulóit minden tanév elején istentiszteleten köszönti a gyülekezet, és bográcsozást szervez a családjuknak. Rendszeresek a közös adománygyűjtő akciók. Az iskola egyre inkább magáénak tekinti a cselekvő diakóniai szemléletet, amely a mai napig meghatározza a budafoki gyülekezetet. Az egyházközség mindkét diakónusa rendszeresen jelen van az iskolásaink között. Bár a Covid óta inkább már csak a sátoros ünnepek környékén jellemző az iskola közelében lakó nyugdíjasok meglátogatása, a beszélgetés velük, a társasozás, a felolvasás, de minden lehetőséget igyekszünk megragadni, hogy bevonjuk a diákokat a szeretetszolgálatba.

Öt éve kezdte el működését a gimnázium, a diákok összlétszáma ebben a tanévben majdnem eléri a kilencszáz főt. Hogyan lehet lelkiséget vinni ilyen sok gyermek közé?

Fontos a személyesség, a hitünket is a személyes istenkapcsolatból és az Úr Jézus megismeréséből merítjük és növeljük. Lényeges személy szerint ismerni a diákjainkat, így tudjuk erősíteni és támogatni őket. Erre sok lehetőséget ad a hittanoktatás, de erősségünk a közösségszervezés is: tanévenként négy, esetenként akár öt csendesnapot tartunk, mellette pedig nagy hangsúlyt kap a diákok táboroztatása. A gimnáziumban minden szerdán megnyit az Oázis névre keresztelt folyosói lelkigondozói szolgálat, ahol az iskolalelkészek mellett hitben járó pedagógusok fogadják beszélgetésekre és játékokra a diákokat. Igyekszünk a tanárokkal összhangban minél több rendhagyó órát tartani a diákoknak, közel lenni hozzájuk, időt hagyni az istenkapcsolatunk feltárására és bátornak lenni a velük való közös imádságban. Aktív a gimnáziumban a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom is, amellyel nemrég bibliaolvasó ifjúsági kört alapítottunk.

A 2022-es esztendő az örökség éve volt a Budafoki Református Egyházközségben: az iskola egész tanévére kiterjedő programokkal emlékeztek meg Demjén István lelkipásztor száz éve kezdődött budafoki szolgálatára. A sorozat része volt az idén először megrendezett „Egyház-story” Országos Egyháztörténeti Kreatív Verseny, ahol Demjén István életét képregény és színdarab formájában kellett feldolgozni a versenyzőknek, valamint egy szabadon választott templom makettjét elkészíteni. A versenyre számos református iskola nevezett, de a győztesnek járó arany minősítést a Demjén-iskola 8. C osztályos csapata szerezte meg, név szerint: Molnár Iván, Tóth Barbara és Wonke Gáspár.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!