Kérdések és válaszok a népszámlálásról

Ősszel tartják meg a 2021-ben elhalasztott, tízévente esedékes népszámlálást Magyarországon. Mindenkinek törvény által előírt kötelezettsége, hogy részt vegyen a népszámláláson, aki semmilyen formában nem tölti ki a kérdőíveket, az akár 200 ezer forintos bírságra is számíthat. Aki viszont október 1–16. között online formában kitölti, az nyereményjátékban is részt vehet: naponta öt darab százezer forintos vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Miért?

Már évezredek óta igyekeznek felmérni az államok, milyen teherviselési képességük van, mekkora az erejük, mik az erősségeik és a gyengéik. Nincs ez másképp ma sem, hiszen fontos, hogy az országot és a településeket, közösségeket érintő döntéseket pontos adatok alapján lehessen meghozni. Megismerhetjük Magyarország lakosságának életkörülményeit, láthatjuk melyik helyi fejlesztések elengedhetetlenek és melyek kevésbé fontosak, illetve országos szinten is felmérhetjük, mik a legfontosabb teendők. Ahogy a politikusok, vezetők is. Mindannyiunk érdeke, hogy a népszámlálás minél pontosabb képet adjon.

Mikor?

Az állampolgárok a népszámlálás első szakaszában, október 1. és 16. között az erre a célra létrehozott online felületen tölthetik ki a kérdőíveket. A második szakaszban október 17. és november 20. között a számlálóbiztosok már csak azokat a háztartásokat keresik fel, amelyekben nem töltötték ki online a kérdőívet. Aki valamiért mindkét körből kimaradt, még egy harmadik lehetősége is lesz, november 21. és 28. között települése jegyzőjénél töltheti ki az íveket.

Hogyan?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végén minden magyarországi lakcímre, levélben küldi ki az online kitöltéshez szükséges kódot. A borítékban a népszámlálásról is találnak majd hasznos információkat. Minden háztartásnak egy lakáskérdőívet kell kitöltenie, és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak. Ezek a kérdőívek nem lesznek a borítékban, de online és a számlálóbiztosoknál elérhetők. A kérdésekre a 2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve kell válaszolni.

Vallás?

Vannak kérdések, amelyekre kötelező válaszolni, és van, amelyekre csak ajánlott. Utóbbi kategóriába tartozik a vallásosságra vonatkozó kérdés is. A KSH persze ajánlja, hogy a kitöltő minden kérdésre adjon választ, hiszen így nyerhet teljes képet a társadalom valós helyzetéről. Azoknak, akik szeretnék megjelölni vallásukat, érdemes jelezniük ezt a kérdezőbiztosoknak. Ha online töltik ki, akkor se mulasszák el véglegesítés előtt ellenőrizni, hogy megválaszolták-e ezt a kérdést.

Református?

Sokfélék vagyunk, de összeköt református hitünk. Református olvasóinkat különösen bátorítjuk arra, hogy jelöljék be református felekezeti hovatartozásukat a népszámlálási kérdőíven. Egyházunk hamarosan átfogó kampányt is indít, amelyben a reformátusság vállalására biztatunk. Ha az ön életében szerepet játszik a reformátusság, segítse a KSH munkáját azzal, hogy megválaszolja vallásra vonatkozó kérdést is. A kapott adatok egyházunk és a gyülekezetek számára is fontosak lesznek.

Ha problémájuk akadna a kitöltéssel, forduljanak bizalommal a helyi gyülekezet tagjaihoz, vagy lelkészükhöz.

További információkat a Népszámlálás hivatalos oldalán találhatnak.

Még várják számlálóbiztosok jelentkezését

Augusztus 31-ig lehet még jelentkezni számlálóbiztosnak is. A biztos feladata a kapott körzethez tartozó címek felkeresése, az adatfelvétel lebonyolítása, a népszámlálási kérdőív kitöltése az adatszolgáltatóval, a címek pontosítása, az esetleges új címek felvétele, és a kapcsolattartás a felülvizsgálóval.

Egy számlálóbiztosnak előreláthatólag 100–140 címen kell kérdőívet kitölteniük, a KSH által biztosított tableten. A munkavégzés időtartama: október 17 – november 20.

Érdeklődni a polgármesteri hivataloknál, vagy a közös önkormányzati hivataloknál lehet.