Keresztyén könyvvásár a Lónyayban

Nem versenytársak, hanem társak vagyunk abban, hogy elérjük a közös célunkat: legyen minél több keresztyén irodalom, amely segítséget nyújt nemcsak a már megtért embereknek, hanem a keresőknek is – hangsúlyozza Monty Taylor lelkipásztor, a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány elnöke a közelgő Keresztyén Karácsonyi Könyvvásár kapcsán.

A Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány (KIA) 1990-ben alakult. Mikor rendezték meg az első Keresztyén Karácsonyi Könyvvásárt?

1991-ben, ahogy kezdtek kialakulni a dolgok a rendszerváltozás után, együttműködést kezdeményeztünk az országban már meglévő keresztyén könyvkiadókkal. Az első néhány vásárt a Ráday utcai teológia dísztermében tartottuk.

Mi hívta életre az első vásárt, amelyet azóta minden évben megrendeznek?

Keresztyén kiadóként úgy láttuk, valójában nem versenytársak, hanem társak vagyunk, közös a cél: legyen minél több keresztyén irodalom, amely segítséget ad nemcsak a már megtért embereknek, hanem a keresőknek is. A rendszerváltozás utáni évek a kiadók közötti együttműködés megalapozásával, illetve annak felkutatásával teltek, hogy egyáltalán mi kapható a piacon, és hogyan tudunk kiadványokkal segíteni azokon a területeken, ahol hiány van. A kiadók közötti egyeztetés közben merült fel a karácsonyi könyvvásár ötlete: legyenek egy helyen megtalálhatók az amúgy szétszórtan létező és időnként nehezen elérhető keresztyén üzletek által kínált kiadványok, termékek.

monty taylor - foto. sebestyen laszlo

Monty Taylor

Fotó: Sebestyén László

A kezdetek óta részt vesz az alapítvány munkájában, jó rálátása van az elmúlt időszak keresztyén könyvkiadásának változásaira.

Össze sem lehet hasonlítani a harminc évvel ezelőtti viszonyokat a mával. Akkor még bármilyen könyvet ki tudtunk adni és el is tudtuk adni, olyan nagy volt a hiány a piacon. A kilencvenes években sok kiadványt jelentettünk meg például a keresztyén házasságról, mert ebben a témában egyedül Pálhegyi Ferenc könyve volt elérhető. Most, ha az ember bemegy egy keresztyén könyvesboltba, egy egész szekrényre valót talál házasságról és gyermeknevelésről szóló írásokból. Tele a piac jó kiadványokkal szinte minden témakörben.

A növekedés nem ment a minőség rovására?

A minőségi változás leginkább a könyvek külsején, tördelésében, tipográfiájában volt. Tartalmilag nem lehetnek gyengék, ugyanis a keresztyén könyvkiadásban is a piac diktál. Ha nem jó a tartalom, nem fogják megvásárolni az emberek. Inkább azt látom, hogy megjelentek szélsőségesebb teológiai irányzatokkal foglalkozó könyvek is, de a többi kiadvány történelmi, keresztyén teológiai látásmódja elfogadható.

KÖNYVBEMUTATÓK A VÁSÁRON

A Lónyay Utcai Református Gimnáziumban tartott rendezvény három könyvbemutatónak is helyet ad. Pénteken délután öt órától Széchey Rita mutatja be a Harmat Kiadónál megjelent, Sosemvolt nyarunk ragyogása című, romantikus történelmi regényét, hat órától a KIA egyik legújabb gyerekkönyvéről, a Kalandos nyomozás című műről beszél a szerző, Janneke de Leeuw, este hét órától pedig két újonnan megjelent Csia Lajos kötetről – Eszter könyvének magyarázata, Az ezeréves uralkodás – hallhatnak a látogatók. A vásár időpontja: 2023. december 1., péntek 14–20 óra, valamint december 2., szombat 10–19 óra.

Változott-e az emberek érdeklődése, milyen témájú könyveket keresnek most leginkább?

A gyermekkönyvek sokkal keresettebbek most, mint néhány évtizede, a választék is jóval szélesebb. A rendszerváltozás után a kiadók inkább a felnőttek igényeire figyeltek, de ez mára megváltozott. A legszembetűnőbb inkább az olvasási szokások megváltozása, aminek köze lehet az internethez is. Ma már egy négyszáz oldalas könyvet nehezebben adunk el, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, túl hosszú a mai felnőtteknek, akik nem szánnak ennyi időt az olvasásra. Éppen ezért a mostani könyvvásáron több kiadó is vállalta, hogy diákigazolványra huszonöt százalék kedvezményt ad, ezzel is bátorítva a fiatalokat az olvasásra.

Mire számíthat az, aki ellátogat idén a vásárra?

Nagyjából negyven keresztyén könyvkiadó, forgalmazó, valamint ajándéktárgy-készítő termékei közül válogathatnak az érdeklődők, akiket kegytárgyak és egyéb ajándéktárgyak széles választéka is vár, a kiadók nagy része húsz százalék kedvezményt kínál itt a vásárlóknak. Külön standdal lesz jelen a Magyar Református Szeretetszolgálat, a büfét a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon lakói adják, akik tortaversenyt is szerveznek.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!