Keresztyén társat találni tíz perc alatt

Lassan két éve, hogy elindult a Keresztyén randi nevű párkereső est. Magukat Krisztus-követőnek valló férfiak és nők ismerkedhetnek ott meg egymással. A jelenleg csak Budapesten zajló eseményen eddig már legalább százötvenen kerestek társat, a szervező, Pető Richárd több második randiról is tud. A résztvevők szerint fontos, hogy azonos értékrendű és gondolkodásmódú emberekkel találkozzanak, és ne áruljanak zsákbamacskát.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Magyarországon 1,2 millió egyedülálló él, a 20–49 éves korosztályban a számuk közelíti a negyedmilliót. Bár a Központi Statisztikai Hivatal felekezeti hovatartozás szerint nem vezet nyilvántartást a szinglikről, de feltételezhető: a vallásosak között is hasonló arányban lehetnek azok, akik még nem találtak társat maguknak. Az internet térhódításával könnyebb lett a társkeresés azoknak, akik nehezen ismerkednek, a netes társkereső oldalak között pedig számos olyat találni, amelyek a Krisztust követő egyedülállókat szólítják meg.

– Az interneten bármit le lehet írni – mondja érezhető keserűséggel a hangjában Emő, akivel a Keresztyén randi egyik áprilisi eseményén találkoztunk. – Rajta vagyok az egyik keresztyén társkereső oldalon is, de nincsenek jó tapasztalataim. A profiljában mindenki azt hazudik, amit és amennyit csak tud. Ezért jó, hogy itt személyesen találkozhatunk. Persze itt is lehet valótlant állítani, de a másik szemébe mondva ezt kevesebben teszik meg – érvel Emő, aki evangélikus és hittant tanít az egyik fővárosi iskolában.

KERESZTYÉNEK A TEÁZÓBAN

Szombat este van, a budapesti Kálvin tértől néhány saroknyira várakozunk egy teázó előtt. Ahogy közeledik a nyitás időpontja, egyre többen toporognak a bejárat közelében, fürkésző pillantásokkal méregetve egymást, míg némelyek régi ismerősként köszönnek másoknak. A Keresztyén randi helyszínén Pető Richárd ötletgazda már otthonosan mozog.

A kezdeményezés már több mint 16 alkalmon van túl, így lehetséges, hogy vannak visszatérő arcok. A közgazdász végzettségű szervező tíz perc alatt berendezi a helyiséget: beszámozza az asztalokat, kihelyezi a beszélgetés előrehaladását segítő kártyákat, közben fogadja, regisztrálja és instruálja az érkezőket.Az asztalokhoz először a nők ülnek le, a férfiak pedig a tízperces beszélgetés után telepednek át egyik asztaltól a másikhoz.

A résztvevők a névtábla mellé regisztert is kapnak, oda jegyezhetik fel többek között beszélgetőpartnerük nevét és azt: szeretnének-e vele a későbbiekben is találkozni. Ha egy beszélgetés mindkét résztvevője bejelölte, hogy szimpatikus neki a másik, megkapják egymás elérhetőségét. A többi már rajtuk áll.

keresztyenrandi_kalocsairichard.jpg

Igen-nem

Fotó: Kalocsai Richárd

RANDIZZUNK!

Pető Richárd 2019-ben szervezte meg az első Keresztyén randit. – A budafoki református gyülekezetbe járok, itt is és más gyülekezetekből is hallottam, hogy milyen nehéz az ismerkedés, ami szerintem is nagy probléma. Ezért találtam ki 2019 nyarán a Keresztyén randit, az első alkalmat még júniusban meg is tartottuk – emlékszik vissza. A résztvevőket nem szerette volna vallás szempontjából szelektálni, csak annyi kikötést tett, hogy a jelentkezők Krisztus-követők legyenek, és gyakorolják a vallásukat.

A randit annak szervezője a 25–50-es korosztálynak hirdeti meg, de tapasztalata szerint általában a 25–45 évesek tudnak részt venni rajta, mivel közülük gyűlik össze leghamarabb a megfelelő számú nő és férfi jelentkező. Pető Richárd szerint érdekes, hogy amíg az elején, korosztálytól függetlenül, inkább nők jelentkeztek, mára a fiatalabbak csoportjában sokkal több a férfi jelentkező, az idősebbek közül pedig valahogy „eltűntek a férfiak”.

Közben elkezdődik a randi, most öt asztal mellett beszélgetnek a résztvevők. A rendelkezésre álló tíz perc hamar eltelik, leteltét hangszóróból játszott fanfár jelzi. A fiúk felállnak, és átülnek az eggyel nagyobb sorszámú asztalhoz. Egy órával később már mindenki beszélgetett mindenkivel, a regisztereket visszaadják Pető Richárdnak, aki másnap, az összesítés után, minden résztvevőnek értesítést küld. Az értesítőből az nem tudható meg, hogy mennyien jelölték szimpatikusnak a másikat, Pető Richárd a neveket és elérhetőséget csak akkor adja ki, ha mind a ketten bejelölték egymást a regiszteren.

keresztyenrandi_kalocsairichard.jpg

Fotó: Kalocsai Richárd

ORVOS, HITOKTATÓ, ÁPOLÓ

A randira jelentkezők közös tulajdonsága, hogy keresztyén elveket valló, hitben élő társat keresnek maguk mellé, a legtöbbjüket az sem zavarná, ha a párjuk nem az ő felekezetükhöz tartozna, akad persze olyan is, aki kiköti, hogy az egyik progresszív vonalat képviselő keresztyén közösségbe járóval nem szívesen randevúzna.

Csaba református, Erdélyből költözött Magyarországra több mint egy évtizede, és ápolóként dolgozik. Több internetes társkeresővel is próbálkozott már eddig, főleg olyanokkal, ahol a vallásos irányultságra is lehet szűrni. Számára a keresztyén életvitel mellett fontos, hogy leendő párjával családot alapíthasson, és több gyermeket nevelhessenek majd, emellett jövendőbelije legyen házias és egészséges magyarságtudattal rendelkezzen. – Meg persze az is fontos, hogy eljöjjön majd velem templomba. Volt, hogy egy nem keresztyén lánnyal randiztam, majd amikor elmondtam neki, hogy templomba járok, már nem voltam számára olyan szimpatikus – árulja el Csaba, aki amúgy azok közé tartozik, akik már jártak Keresztyén randin.

A pszichológusként praktizáló Szabolcs szerint a keresztyén életvitel előszűrő, és így feltételezhető, hogy a Keresztyén randin részt vevő nők értékrendje közel áll az övéhez. – Talán hűségesebbek, másként gondolnak a családra, kevesebb káros szenvedélyük van, és nem idegen számukra a hit és az imádság.

Emő szerint a randi izgalmas volt, bár meglátása az, hogy a rendelkezésre álló tíz perc kevés ahhoz, hogy igazán megismerhessék egymást beszélgetőpartnerével, így az általános kérdéseken felül (ki mit dolgozik, mi a hobbija stb.) olyan témákat próbált keresni, amelyek közös pontot jelenthetnek kettejük között, ideértve a vallásgyakorlást, a hitet is.

Klári Csabához hasonlóan már volt egyszer Keresztyén randin, és bár akadt valaki, akivel kölcsönösen szimpatikusak voltak egymásnak, a második találkozó után nem folytatták az ismerkedést. – Most adok második esélyt magamnak – mondja a katolikus lány, aki szerint a rendezvény garancia arra, hogy hasonló mentalitású emberekkel fog találkozni.

Sylvinek is határozott elképzelése van jövőbeni párjáról. Ő is azért választotta az ismerkedésnek ezt a formáját, mert ez bizonyos erkölcsi szintet feltételez a jelentkezőkről, amit más helyen nem talált meg. Úgy véli, amellett, hogy közösen olvassanak Bibliát, imádkozzanak és templomba járjanak, fontos az is, hogy a férfi legyen a keresztyén vezető, a szellemi tekintély a családban. – Ez így biblikus. Lehet, hogy egy világi is eljönne a gyülekezetbe, de attól még szellemileg és lelkileg lehet üres – mondja. Sylvi úgy látja, a külső megjelenés bár fontos, de az nála csak harmadrészt számít.

krandi_01.jpg

Kölcsönös szimpátia?

Fotó: Kalocsai Richárd

HIRDETNI NEHÉZ

A Keresztyén randi elindulása után néhány rendezvényt tudtak csak megtartani, mert a pandémia alatt a személyes találkozásokra nem volt lehetőség. A járványügyi korlátozások feloldása új lendületet adott az ismerkedős esteknek.

A Keresztyén randi eseményeit Pető Richárd mintegy fél tucat keresztyén Facebook-csoportban hirdeti, de ez sem megy olyan egyszerűen. – Úgy tűnik, a keresztyén hirdetéseket a közösségi oldal nem szereti. Bár az oldal lehetővé teszi, hogy direkt társkeresőknek szóló hirdetést adjon fel valaki, viszont azokat a reklámokat egytől egyig visszautasította a Facebook, amelyeknél a hirdetés szövegébe belekerült a „keresztyén” szó. E hat visszautasított hirdetés miatt le is tiltották a hirdetési fiókomat. Telefonon is beszéltem az adminisztrátorokkal, de nem mondták ki, hogy a hirdetések keresztyén jellege miatt utasították el azokat. Mindössze annyit közöltek: olvassam el alaposan a szabályzatot. Illetve hogy ők ebben nem tudnak állást foglalni. Átolvastam újra a szabályzatot, és bár konkrét tiltást nem találtam, de más okot nem tudok elképzelni.

A KERESZTYÉN RANDI ÉS A VIDÉK

A társkereső esteket jelenleg csak Budapesten rendezik meg. Igaz, volt próbálkozás arra, hogy nagyobb vidéki városokban is legyen egy-egy randi, a helyismeret hiánya, a korlátozott hirdetési lehetőségek és a jelentkezők alacsony száma miatt ez idáig nem valósult meg. Viszont a vidéki társkeresők kedvét sokszor nem veszi el a távolság.

– Volt olyan lány, aki a Balatonról utazott Budapestre, hogy részt vehessen a randin, és olyan is, aki Noszvajból jött el az este kedvéért. De érkeztek már résztvevők messzebbről, például Győrből vagy Debrecenből is.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!