Keresztyének, leendő orvosok

– A Keresztény Orvostanhallgatók Találkozóján meghallgathatjuk egymás problémáit, megoszthatjuk történeteinket, együtt gondolkodhatunk bizonyos témakörökről, de leginkább azt tartjuk fontosnak, hogy tudjuk: a szakmánkban vannak keresztyén testvéreink, akiket megkereshetünk a problémáinkkal – mondja Gerdán Hanga Boróka harmadéves orvostanhallgató, a találkozó egyik szervezője.

Honnan származik a Keresztény Orvostanhallgatók Találkozójának (KOT) ötlete?

Mintegy két évtizeddel ezelőtt is létezett hasonló nevű rendezvény, amely akkor még kétnapos konferenciaként működött, és az egyik szervezőnk édesapja volt az egyik mozgatórugója. Ebből merített inspirációt a Semmelweis Egyetem bibliaköre, amikor újraindította a találkozót, és az idei már a harmadik lesz a megújult formában.

Gerdán Hanga Boróka

Gerdán Hanga Boróka

Miért fontos, hogy az orvostanhallgatóknak is legyen efféle találkozási pontjuk?

Léteznek olyan problémák, olyan élethelyzetek, amelyeket leginkább a szakmabeliek tudnak átérezni. Nehéz megérteniük a családtagoknak, a közeli barátoknak, miken mennek át az egészségügyben dolgozók, akiknek óriási felelősség nyugszik a vállukon – persze sok más hivatáshoz hasonlóan, ám a mi felelősségünk valahogy mégis más. Olyan rendszerhez készülünk csatlakozni, ahol sokszor azt érezzük, nem lehet hibázni, nem fogadható el a tévedés. A KOT-on meghallgathatjuk egymás problémáit, megoszthatjuk történeteinket, együtt gondolkodhatunk bizonyos témakörökről, de leginkább azt tartjuk fontosnak, hogy tudjuk: a szakmánkban vannak keresztyén testvéreink, akiket megkereshetünk a problémáinkkal. Számukra kínál kapcsolódási pontot a KOT.

A találkozó időpontja 2024. március 23., szombat, helyszíne a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja, a jelentkezési határidő február 29.

Mennyire jellemző az ökumené a KOT-ra?

Az egyetem bibliaköre ökumenikus diákszövetség, így a KOT is így zajlik, sőt olyanokat is szeretettel várunk, akik csak érdeklődnek a keresztyénség iránt, vagy egyáltalán nem is foglalkoztatja őket a vallás, ilyen szempontból egy kicsit evangelizációs esemény is. Bár leginkább szakmai előadásaink vannak, amelyekhez így bármely egészségügyi hallgató kapcsolódhat, de előadóink megszólalásaiban rendre feltűnik a hit és az istenkapcsolat. Idén imasétát is szervezünk, továbbá több dicsőítő blokk színesíti az eseményt, ezek segítenek az elcsendesedésben, a ráhangolódásban. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt, hogy lelkileg és szakmailag egyaránt fejlődhessünk a találkozón.

Hogyan nyilvánul ez meg az idei rendezvényen?

Vendégünk lesz Dominiák Zsolt, a Bethesda-gyermekkórház lelkésze, aki arról beszél majd, miért engedi Isten a szenvedést. Tapolyai Emőke pszichológus Magasfeszültség alatt című előadásában a stresszkezelésre helyezi a hangsúlyt. Oroszi Pál, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ orvosigazgatójának Háborús nyomás alatt című felszólalása valójában beszámoló lesz az ukrán háborús helyzetről, illetve arról, hogy keresztyén orvosként hogyan viszonyul mindehhez, hogyan tud dolgozni, és milyen változásokat hozott hitében a fegyveres konfliktus. Szabó Andrea, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekkardiológusa a gyógyítás közben megélt gondviselésről, csodáknak is nevezhető állapotváltozásokról tart előadást. Végül, de nem utolsósorban az egyik szervező, Gulyás Ádám hatodéves orvostanhallgató tesz bizonyságot, bemutatva azt az egyenesnek nem nevezhető utat, amelyen ő Isten segítségével eljutott idáig.

Három éve az újraindulás első találkozóján százharmincan vettek részt. Idén mekkora részvételre számítanak, kiket várnak?

Idén nagyjából száznyolcvan fővel számolunk, imáinkban kétszáz résztvevő szerepel. Nincs szakági megkötés, de főként az egészségügy területén tanulókat, dietetikus, ápoló, gyógytornász szakos hallgatókat és frissen végzett kollégákat várunk, már csak a témák miatt is. Ettől függetlenül bárkit nagy szeretettel fogadunk. A részvételi díj négyezer forint, amiért cserébe nemcsak az előadásokat hallgathatják végig, de korlátlan kávéfogyasztással, finom ebéddel, süteménnyel és néhány apró ajándékkal is kedveskedünk.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!