Készülnek a REND-re Dunántúlon

„A szabadság is rendben érhető el” – fogalmazta meg Steinbach József a Református Egyházi Napok, Dunántúl (REND) néven szervezett fesztivál lényegét. A dunántúli egyházkerület már kilencedik alkalommal megtartott programjának jelmondata idén a jól ismert bibliai szakasz: „Örüljetek az Úrban mindenkor!” (Fil 4,4) A REND július első három napján várja az érdeklődőket Pápán. A részletes program a cikk végén található.

A Református Egyházi Napok, Dunántúl, azaz a REND elnevezés teológiai üzenettel is bír, mondta a refdunantul.hu portálnak Steinbach József, a szervező egyházkerület püspöke. „Ahol rend van, ott van békesség, boldogság. Az Istenjelenlét mindig rendet teremt.”

Vargosz fotó, REND

Fotó: Vargosz

Öröm a sötétség közepette

Az idei háromnapos együttlét az öröm köré szerveződik, pedig van ok az aggodalomra. „Alapvető dolgok rendültek meg, mintha az emberiség belefáradt volna az évtizedes békességbe és nyugalomba, mintha a jólétben unatkozna és mindenképpen piszkálni akar valamit… Mi éppen ezért valljuk azt, hogy nagyon aktuális ez az ige. A záró igehirdetésben erről szeretnék majd beszélni. Arról, hogy az az öröm, amiről a bibliában és ebben az igében szó van, az a körülményektől független öröm, amely Jézus Krisztus megtartó kegyelméből táplálkozik” – mondta Steinbach József a fesztivál alapigéjéül meghatározott bibliai szakasz kapcsán: „Örüljetek az Úrban mindenkor!” (Fil 4,4). Az egyházi vezető a dunántúli „vándorfesztivált”, amelyet ebben az évben Pápán rendeznek, missziós lehetőségnek látja, hiszen ezáltal a református közösség megmutathatja magát a templomfalakon kívül is.

steinbach_jozsef_17.jpg

Steinbach József püspök

Fotó: reformatus.hu

Bagossytól koncerttől a teológiai előadásokig

Református üzletemberek találkozója, kerekítő, történelmi és teológiai előadások, bábelőadások, valamint a könnyűzenei programok is beleférnek a REND-be. A külvilágnak is szeretnének üzenni a szervezők: Isten jelenlétében jól érezhetjük magunkat. „Az élő nagykoncertek előtt (30Y, Bagossy Brothers Company, Kaláka, Aranyakkord) lesz egy rövid, néhány perces bizonyságtétel, ami határozottan közli: református egyházi napokon vagyunk, aminek az Örüljetek az Úrban mindenkor! (Fil 4,4) a vezérigéje és célja. S úgy hallgassuk ezt a zenekart, hogy érezzük át azt az örömöt, amit az Úr adhat nekünk. A fellépő zenekar dalaiban is erre találhatunk közvetett utalásokat, ezért hívtuk meg. Az adott helyszínek felelőseinek konkrét feladata, hogy készüljenek fel az aktuális fellépőből: a vele kapcsolatos tudnivalókból” – fogalmazott Steinbach József.

A részletes programot és tudnivalókat a fesztivál honlapján érhetik el, a REND programfüzetét innen tudják letölteni.