Kigyulladt egy épülő templom Pesterzsébeten

makovecz1.jpg

Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelem

A Makovecz Imre tervei alapján készülő Összetartozás templomának tetőszerkezete kapott lángra kedden, de a budapesti tűzoltók eloltották. A Szabó-telepi református gyülekezet ugyanakkor Isten ígéretébe kapaszkodva folytatja az építkezést – tudtuk meg Börzsönyi János lelkipásztortól.

Kigyulladt az építés alatt álló pesterzsébeti Összetartozás-templom tetőszerkezete kedden napközben – tájékoztatott honlapján a Fővárosi Katasztrófavédelem. A budapesti tűzoltók nagy erőkkel, több kerületből vonultak a helyszínre, kiérkezésükkor a tetőszerkezet már százötven négyzetméteren égett. A lángokat öt vízsugárral sikerült megfékezni. Személyi sérülés nem történt, és a tetőszerkezetet is sikerült megmenteni a pusztulástól – derült ki a híradásból.

A templomteret, gyülekezeti házat és parókiát magába foglaló épületegyüttes kivitelezési munkálatai 65 százalékig készültek el, a tűzeset előtt szinte teljesen végeztek – a torony kivételével – a palafedéssel. Már a templomtér és a gyülekezeti ház egy részének belső villamossági és gépészeti munkálatai zajlottak, és épp augusztus 11-én reggel szállították át a harangot az imaházból – tudtuk meg Börzsönyi János lelkipásztortól.

„11 óra után pár perccel észlelte a kivitelezőnk a tüzet, amely valószínűsíthetően a hegesztési munkák végzésével összefüggésben keletkezhetett. Még tart a rendőrségi vizsgálat és a kár felmérése, az azonban bizonyos, hogy a templomtér tűz által megtámadott részén a tetőszerkezetet részben újra kell építeni, a szigetelést és a palafedést ismételten meg kell oldalni. Ez több tízmillió forintos kárt jelent”

– számolt be a történtekről.

Az Összetartozás temploma épül Pesterzsébeten

A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség templomának alapkövét 2018. szeptember 23-án rakták le, az építkezés azóta is zajlik közadakozásból, a kormány, a fővárosi és a kerületi önkormányzat támogatásával. Ahogy arról már beszámoltunk, Bagdy Emőke pszichológus édesapja, Bagdy István, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára 2014-ben. Közadakozásból 65 millió forint gyűlt össze, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, állami forrásból pedig 640 milliós támogatás érkezett Budapest első Makovecz Imre tervezte templomára.

makovecz5.jpg

A még készülő templom látványterve

A Szabó-telepi Budapest egyik legkisebb református gyülekezete. Az egyházközség 70 éve egy családi házból átalakított, korábban orvosi rendelőként használt épületben tartja rendezvényeit, a ház azonban műszaki és statikai állapota miatt hosszú távon alkalmatlan a gyülekezeti események helyszínének. A gyülekezet Földesi Gyula korábbi alpolgármester javaslatára kereste meg Makovecz Imre Kossuth-díjas építészt. Az organikus építészet legismertebb mestere egyik utolsó munkájaként készítette el az új templom vázlatrajzát, a részletes tervek kidolgozásával pedig Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

Meglevő forrásaik a teljes épületegyüttes szerkezetkész megépítése mellett a templomtér megvalósítását biztosítják, a gyülekezeti ház és a parókia belső munkálatait későbbi fejezik be. Ezúton is nagyon köszönünk minden támogatást, amelyet a gyülekezetünk 11784009-20209854-es számú templomépítési célszámláján fogadunk” – fogalmazott a lelkipásztor. (A számla elnevezése: PE Szabótelepi R.E.K.Templom Ép.) A templom építésével kapcsolatos további híreket a www.osszetartozastemploma.hu oldalon olvashatnak.

A károk miatt csúszik az átadás időpontja is, Börzsönyi János szerint eredeti tervüket, miszerint az idei szentesti istentiszteletet már az új templomban tartották volna, valószínűleg nem tudják megvalósítani. Ugyanakkor azt is megosztotta, hogy Isten már előre szeretettel bátorította őket. A tűzeset előtt néhány nappal ugyanis a Fénysugarak című áhítatos könyvben a kijelölt esti igeversben (1Krón 28,20) ezt olvasták: Ezek után Dávid azt mondta fiának, Salamonnak: Légy erős és bátor, és fogj hozzá! Ne félj, és ne rettegj, mert az Úristen, az én Istenem veled van, nem hagy cserben és nem hagy el, amíg be nem fejezed mindazt a munkát, amely az Úr házában végzett szolgálathoz szükséges.”

„Ahogyan néztem a lángokat, éreztem és láttam a borzasztó füstöt, az Örökkévalónak ez az ígérete jutott eszembe. Ebbe az ígéretbe kapaszkodva folytatjuk a templomépítés szent feladatát”

– mesélte a lelkipásztor.