Tájékoztató az önkormányzati intézmények egyházi átvételéről

A Zsinati Tanács februárban határozatban kérte a gyülekezeteket, hogy tartózkodjanak a bajba jutott önkormányzatok intézményeinek átvételétől és döntöttek arról, hogy útmutató készül az átvételek menetével kapcsolatban.

Valamennyi egyházkerülethez és egyházmegyéhez eljutott az önkormányzati oktatási és szociális intézmények átvételének kérdéseivel kapcsolatos általános tájékoztató. A Zsinati Tanács februárban határozatban kérte a gyülekezeteket, hogy tartózkodjanak a bajba jutott önkormányzatok intézményeinek átvételétől, a tájékoztató kiküldése is ennek a határozatnak a része. A tájékoztatót a Zsinati Hivatal illetékes osztályai állították össze és az Elnökségi Tanácsfogadta el.

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az MRE Zsinati Tanácsa február 23-án határozatban kérte a gyülekezeteket, hogy tartózkodjanak az önkormányzati szociális és oktatási intézmények átvételétől. A testület jogkörénél fogva nem tiltást rendelt el, fel akarta hívni a közvetlenül felettes egyházi hatóságok, az egyházkerületek figyelmét az intézményátadásokkal kapcsolatos kockázatokra. Az önkormányzatok ugyanis nagy számban keresik meg a gyülekezeteket az átadás szándékával, ám fenntartói tapasztalatok, valamint pénzügyi és jogszabályi ismeretek hiányában az intézmények fenntartása jelentős kockázatot hordozhat.

A testület határozata felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos egyházi jogszabályok értelmében az átvételekről egyeztetni kell a fokozatos felettes egyházi testületekkel. A tanács döntése emlékeztet arra is, hogy az intézményfenntartók felelős testületei erkölcsi és anyagi felelősséggel tartoznak az átvett intézmények működtetéséért.

A Zsinati Tanács határozata nem tiltást tartalmaz. A testület csupán fel akarja hívni a döntéshozók figyelmét az intézményátvételekben rejlő veszélyekre. A Zsinati Tanács az egyházi törvények értelmében nem rendelkezik közvetlen ellenőrzési jogosultsággal az egyházi intézmények fenntartói felett, azonban, mint a költségvetési ügyekben illetékes egyházi testület, irányt mutathat, ajánlással élhet, megszabhatja a gazdálkodás általános rendjét a Magyarországi Református Egyházban. Az intézményátvételeknek ugyanis akár a közegyházra is kiható következményeik lehetnek.

A döntés joga a felettes egyházszervezetek (egyházkerületek és az egyházmegyék) kezében van.

Ide kattintva letöltheti a tájékoztatót.