Kilométerekkel a gyülekezeti házért

Hagyományosnak egyáltalán nem mondható módon is próbál majd adományokat gyűjteni gyülekezeti házuk építéséhez a Leveleki Református Missziói Egyházközség, amely a közelmúltban több száz fős hangversenyt szervezett ugyanebből a célból. Simon Döme András lelkipásztor úgy véli, Isten csodálatos terve, hogy a leveleki gyülekezet növekedhessen.

Új gyülekezeti ház építését tervezi a Leveleki Református Miszsziói Egyházközség. Mióta dédelgeti ezt a tervet a gyülekezet?

A leveleki gyülekezet kifejezetten fiatal közösség. Harminc évvel ezelőtt még néhány család otthonában gyűlt össze vasárnaponként istentiszteletre a településen élő maroknyi, tizenöt-húsz fős református közösség. A kilencvenes években azonban a közösség növekedésnek indult, amely lehetővé tette egy állandó istentiszteleti hely építését. A leveleki református templom huszonöt éve épült fel. Istennek hála a gyülekezet lelkesedése azóta is töretlen. Hiszem, hogy Isten csodálatos terve, hogy a leveleki gyülekezet továbbra is növekedhessen. A gyülekezeti ház építése mellett a presbitérium tavaly decemberben határozta el magát.

Simon Döme András református lelkipásztor

Simon Döme András lelkipásztor

Eddig ezeknek az alkalmaknak is a templom adott helyet?

Igen. A gyülekezet létszámának növekedésével a rétegalkalmaink száma is gyarapodott. Egyre inkább úgy láttuk, hogy szükségünk lenne egy olyan közösségi térre, ahol ezeket az alkalmakat: a konfirmációs felkészítőket, az ifjúsági bibliaórát, a klasszikus bibliaórát, a cursillós bibliaórát, sőt még a kórusunk próbáit is jobban meg tudjuk szervezni. Mert – legyünk őszinték – ezek a hétközi alkalmak hangulatosabbak olyan helyiségben, ahol egy asztalt körbe tudunk ülni.

Az elhatározás óta eltelt öt hónap, hol tartanak a folyamatban?

A gyűjtögetés fázisában. Először a templomi persely mellé helyeztünk ki adománygyűjtő ládikát, hogy a benne összegyűlő forintokat a gyülekezeti ház építésére fordítsuk. Ezt március végén adománygyűjtő koncert követte, amelyen a Szegedi Ökumenikus Kórus szolgált.

A koncertnek is a leveleki református templom adott otthont?

Én eredetileg erre gondoltam, de a presbitérium mást javasolt. Azt mondták, merjünk nagyot álmodni, és kérjük el a művelődési házat az önkormányzattól. Igazuk lett, mert a kétszáz fős nagyteremben sem jutott ülőhely mindenkinek, míg a templomunkban legfeljebb százhúszan fértünk volna el. Valójában csodálatos a leveleki református közösség és a presbitérium is. Sok lelkész beszél arról, hogy nehéz megmozgatniuk a gyülekezetet, kevés a segítségük. Itt, Leveleken abban az áldott helyzetben vagyok, hogy néha azt érzem, alig győzöm velük a lépést.

Követi ezt további adománygyűjtő alkalom is?

Isten áldásaként számos helyről kapunk adományokat a bankszámlánkra is, valamint a Nyírségi Református Egyházmegye is folyamatosan támogatja a gyülekezetünket. Az önkormányzat adománya volt, hogy a jótékonysági koncerten igénybe vehettük a művelődési házat, valamint átvállalták az épület tervezésének költségét is. A következő akció még tervezési fázisban van, ebben Pető Tibor országúti kerékpáros sporttársam (A Tour the Ring kétszeres győztese) Szegedről kerékpározna el Levelekre. Úgy indul majd el június 17-én, szombaton a 305 kilométeres távon, hogy vasárnap, beharangozásra érkezzen meg hozzánk. Az adományozók a tervek szerint egy-egy megtett kilométert vásárolhatnának meg, amelyért cserébe emléklapot vagy kilométer-cédulát kapnának.

Milyen gyülekezeti házat terveztek, kinézték már a telket hozzá?

A telek valójában már több mint huszonöt éve megvan, ugyanis a gyülekezeti ház egybeépülne a templommal, közvetlen átjárást biztosítva a két épületrész között, a most épülő gyülekezeti központokhoz hasonlóan.

A leveleki gyülekezet eddig mintegy másfél millió forintot gyűjtött össze a gyülekezeti házuk építéséhez. Simon Döme András szerint lépésről lépésre haladnak, nincs határideje a központ felépültének. Úgy számolnak, harminc-negyven millió forintból felépülhet az új gyülekezeti hajlék. Bankszámlaszám: 68500067-11044231, Leveleki Református Missziói Egyházközség

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!