Kirándulás a Biblia világában

Túlélőkészlet a Biblia olvasásához

Nem könnyű olvasmány egy kétezer éves könyv, különösen akkor, ha az további könyvekből áll – valójában egy két évezredes könyvtáron kell átrágnia magát annak, aki a Biblia olvasásába belekezd. Ez a vállalkozás még egy gyakorlott olvasó felnőttnek is komoly teljesítmény, nemhogy a digitális bennszülötteknek, akik a szövegekben az átjárókat, hiperhivatkozásokat keresik, és akik többre tartják a mozgóképet, mint a szóképeket.

Hiába a gyermekbibliák sokasága, a konfirmációra készülő fiatalok egy része a bibliai történetekről nem, vagy csak nagyon keveset hallott. Egyre több olyan, a digitális kor gyermekeinek olvasási sajátosságait figyelembe vevő eszközzel találkozunk, amelyek Isten igéjéhez szeretnék vonzani a fiatalokat: online applikációk, interaktív, fiatalos kinézetű Bibliák, rajzolt bibliai történetek igyekeznek oldani az időbeli távolságot – és a rettegést a szövegtől. Ebbe a sorba illeszkedik a Kálvin Kiadó és a Magyar Bibliatársulat közös kiadványa, a Túlélőkészlet a Biblia olvasásához című, rövid, képes, fiatalos könyve.

Egy jó túlélőkészlet segít életben maradni, megnyugtató a jelenléte, hasznos és szakszerű – ezek mind jellemzők erre az útmutatóra is. Ne aggódj, ha nem érted; első pillantásra nagy falatnak tűnhet, de nem kell az egészet egy szuszra elolvasni; ne legyél túl szigorú magadhoz – ilyen és ehhez hasonló fordulatokkal öntenek lelket a fiatalokba a könyv szerzői, akiket az új-zélandi bibliatársulat kért fel a munkára. Számos meglepő javaslatuk van, ezekkel az a céljuk, hogy kizökkentsék az olvasót, és lerombolják a Bibliához kapcsolódó téves mítoszokat. A Túlélőkészlet a Biblia olvasásához elején például azt javasolják, hogy ne az első oldaltól kezdjék a fiatalok az olvasást, mert akkor már Mózes 2. könyvénél fel fogják adni. Az sem evidens mindenki számára, hogy a Bibliát nem úgy olvassuk, ahogy egy regényt – a bibliaolvasás interaktív folyamat, beszélgetés Istennel, ezért sokféle stratégia közül választhatjuk ki a hozzánk illeszkedő bibliaolvasási módot.

Tulelo_400.jpg

Fotó: Kálvin kiadó

A könyv egyszerre komoly és könnyed, ami azért fontos, mert a kamaszok szeretik a vicceket, ugyanakkor figyelnek a részletekre is, kíméletlenül rámutatnak a logikai ellentmondásokra. Szerencsére a Túlélőkészlet a Biblia olvasásához című könyvben nem találkozunk ellentmondásokkal, viszont annál több szakszerűséggel, érdekes, párbeszélgetős formában elmesélve. Infografikán láthatjuk a Nagy történetet a teremtéstől Jézus halálán és feltámadásán át a helyreállításig; rövid, olvasóbarát formában mutatják be a Biblia könyveit; jól strukturált, kátészerű kérdés-felelet formában ad útmutatást a leggyakrabban felvetődő kérdésekre. Mindezt a sokszínű tartalmat egységes vizuális keretbe ágyazza a kiadvány grafikusa – az oldalakon vidám színekben, egyszerű vonalrajzokkal jelennek meg a túlélőkészlet tábori elemei, a finom humorú utalások könnyen áttekinthetővé és érthetővé teszik a komoly tartalmat.

A könyv elsősorban a konfirmációra készülő fiatalok számára lehet hasznos iránytű, de alkalmazható hittanórai szorongásoldásra, sőt fiatal felnőttek házi csoportjain beszélgetésindítóként is.