Kiválasztották egyházunk idei borait

Ebben az esztendőben Varkoly Ádám szerencsi borász 2018-as évjáratú furmintja és a szekszárdi Mészáros Pál 2017-es Ohmerops Cuvée vörösbora lettek a Magyarországi Református Egyház borai. A győzteseket a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fórumának (BORUM) nyolcadik alkalmán ismét szakmai zsűri választotta ki a közel száz nevezett bor közül.

A 2020-as év Református Gasztrokulturális Programjai ez alkalommal is a március első teljes hétvégéjén megszervezett BORUM-mal kezdődtek. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány hagyományos fórumának a Tokaj-hegyaljai Erdőbénye adott otthont március 6. és 8. között.

A minden évben megtartott szakmai versenyre 98 borral neveztek a Kárpát-medence különböző borvidékeiről, melyek közül a hattagú zsűri döntése értelmében a Magyarországi Református Egyház bora 2020 címet fehérbor kategóriában Varkoly Ádám szerencsi borász 2018–as évjáratú furmintja, vörösbor kategóriában pedig Mészáros Pál 2017-es évjáratú Ohmerops Cuvée-je nyerte el – így a Mészáros Borház Kft. immár harmadszorra győzött a kategóriában.

A BORUM 2013-ban indult útjára, eddig mindegyik találkozót más-más történelmi borvidéken rendezték meg. A programra ellátogató borászok idén is szakmai előadások segítségével ismerkedhettek meg a legújabb borászati trendekkel, lehetőségekkel és egymással.

„Fontos, hogy kihasználjuk az időnket, minél jobb borokat készítsünk és fiatalként is példát mutassunk azoknak, akik a régióban élnek, akik még itt maradtak” – hangsúlyozta Varkoly Ádám, a Tokaj Y, vagyis Tokaj-Hegyalja új borász-generációjának tagjaként is. A csoport célja kizárólag minőségi borok készítése a történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken – melynek szép bizonyítéka a BORUM-on elért győzelem is.

two-types-of-wine-2466267_960_720.jpg

A szervezők Kovács Pál zsűrielnök javaslatára, a kistermelők támogatását és bátorítását célozva kiválasztották a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány borát is: ettől az évtől kezdve az RKK bora a mindenkori legjobbnak választott kistermelői bor vagy borok lesznek, amely címet ebben az évben Tóth József és Pásztor Norbert, valamint Hudec Árpád és Gömbös Lóránd borászok nyerték el.

A találkozó végén a résztvevők ismét döntöttek a következő két BORUM helyszínéről: a fórumot jövő év márciusában a balaton-felvidéki Alsóörs várja majd, 2022-ben pedig a horvátországi Karancs.