Klasszikusok, könnyűzene és táncház: így telt a Református Zenei Fesztivál második napja

A többi között fellépett a Lóci játszik, orgonamaratont és moldvai csángó táncházat tartottak, valamint izgalmas előadásokkal várták az érdeklődőket a XIX. Református Zenei Fesztivál második napján.

A XIX. Református Zenei Fesztivál második napján, szombaton református kultúrkincseket fedezhettek fel az érdeklődők csillagtúra formájában. A Bakáts téri színpadon délután a többi között fellépett az Alexander Petrovics Koktél, a Fugato Orchestra, az Ötödik évszak, majd estefelé a Tázló együttes vezetésével moldvai csángó táncházat tartottak, végül pedig a Lóci játszik akusztikus koncertjével zárult a nap a Bakáts téren.

Ezzel egyidőben a Kálvin téri református templom előtt térzenét adott a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakgimnáziuma Fúvószenekara, majd orgonamaratont tartottak a templomban.

A Ráday Házban is színes programokkal várták a fesztivál résztvevőit. A díszteremben újra megrendezték a már klasszikusnak számító Zenés beszélgetéseket Karasszon Eszterrel, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművészek voltak a vendégek. Ezt követte a Szalai Éva és a Somogyi Vonósnégyes, valamint az In Medias Brass koncertje, végül pedig az Örökölt sorsok? – Az egyház mint emlékezet és identitás helyszíne című beszélgetés zárta a programok sorát a helyszínen. Visky András Kossuth-díjas író, dramaturg, Balogh Márk Dávid református lelkipásztor és Zseni Annamária pszichiáter, pszichoterapeuta beszélgettek a témáról, a moderátor Gundel Takács Gábor volt.

Eközben a Ráday Ház földszinti ebédlőjében Borok, dalok, bordalok címmel összművészeti borkóstolót tartottak.

Természetesen a Bibliamúzeum is tárt karokkal várta az érdeklődőket. Délután Eseményvallás: misztikus élmények kutatása vallási és nem vallási fesztiválokon címmel előbb Heidl Sára szociológus, aztán pedig Provokáció és botrány a Bibliában és a művészetben címmel Krisztován Márton teológus, református lelkipásztor tartott előadást az érdeklődőknek. Ezeken kívül a Barokktól a rockig? – Zene a szakrális terekben című előadáson is értékes gondolatokat hallhattak a résztvevők. Végül egy kifejezetten aktuális témát is feldolgoztak: Novotny Dániel teológus, evangélikus lelkész beszélt a mesterséges intelligencia és a teológia viszonyáról.

A Református Zenei Fesztivál egész hétvégén várja az érdeklődőket összesen hat fővárosi helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, a Kálvin Kamara Kertben, a Bibliamúzeumban, valamint a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban. A részletes programról itt olvashatnak.

Az esemény második napjáról készült galériánkat az alábbi képre kattintva tekinthetik meg.