Könyvek az ünnepekre (3. rész)

A karácsonyi ígéret

A hideg-meleg levegő remegő találkozása, bekuckózás, gőzölgő tea, meleg-puha takarók, deres táj. A téli hónapok ünnepi időszakának napjai-hetei a legalkalmasabbak arra, hogy a lelkünket, szemünket, agyunkat ünneplőbe öltöztessük. Fordulhatunk a zenéhez, a dekorációhoz, fényekhez, és olvasással is kikapcsolódhatunk. Ehhez a Reformatus.hu csapata és a Kálvin Kiadó könyvajánlóval szeretne hozzájárulni. Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója nagy örömmel ajánl 4 hét alatt 4 könyvet az olvasás kedvelőinek – vagy épp az olvasást kerülőknek. Ezen a héten már Jézus születésnapjára készülve A karácsonyi ígéret című bátorító könyvet ajánljuk.

A borító alapján – amin kisgyermekként van megrajzolva Jézus – elkönyvelhetjük, hogy ez az alkotás gyerekeknek szól. Ez így van? Kiknek ajánlja ezt a könyvet?

Ez a könyv valóban gyerekeknek készült, közelebbről a kisebbeknek: az óvodás, kisiskolás korosztálynak. Nagyon kedvesen, játékosan illusztrált, nagyalakú, felolvasásra és együtt nézegetésre szánt kiadvány. Ahogy a szalmán fekvő kisbabaként ábrázolt Jézus és a könyv címe is jelzi, a karácsonyi készülődéshez és ünnepléshez járulhat hozzá, hogy a kisgyermekes családokban így is megelevenedhessen a bibliai történet.

d1a158ee-1210-4fab-b6c0-ad25f17361f8.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Kik írták ezt a kötetet, mit lehet róluk tudni?

A kiadvány egy sorozat része, amelyet egy angliai keresztyén könyvkiadó készít. Ezek közül öt kötet magyar kiadását jelentettük meg idén a Magyar Bibliatársulat gyermekkönyves programjában. Mindannyi bibliai történeteket és az azokban megjelenő evangéliumi üzeneteket dolgoz fel érthető, kisgyerekek számára is befogadható módon. A szóban forgó munkának Alison Mitchell a szerzője, ő az eredeti angol kiadó szerkesztője. A rajzokat egy Londonban dolgozó, gyermekkönyveket illusztráló kolumbiai grafikus, Catalina Echeverri készítette.

7af004cd-d1f2-46d2-b141-f7a70dcd1540.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

A karacsonyi csoda_3D_1200.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Mire utal a címben szereplő „ígéret” szó?

A figyelmes olvasó biztosan észreveszi, hogy a borítón a kis Jézus fején korona van. Ez természetesen nem a történeti hűség kedvéért jelenik így meg, hanem a könyv alapgondolatára utal. A karácsonyi ígéret ugyanis úgy beszéli el Jézus születése történetét, hogy Isten ígéreteinek beteljesedését hangsúlyozza. Jézus születése Isten megígért országát, vagyis „királyi uralmát” hozta el az egész világ számára, az ő királyi uralma pedig egészen más, mint az, mint amire egyébként gondolunk az uralkodással kapcsolatban. Ő nem olyan király, mint az uralkodók szerte a világon. A gyerekek a szülőkkel együtt ismerhetik fel a karácsonyi történetben Isten ígéreteinek beteljesedését, és bízhatják rá magukat az új, szabadító, örökkévaló király uralmára.