Könyvek az ünnepekre (4. rész)

4 hét, 4 könyv – Családi áhítatok a Bibliával. 365 áhítat és imádság az egész családnak

A hideg-meleg levegő remegő találkozása, bekuckózás, gőzölgő tea, meleg-puha takarók, deres táj. A téli hónapok ünnepi időszakának napjai-hetei a legalkalmasabbak arra, hogy a lelkünket, szemünket, agyunkat ünneplőbe öltöztessük.Ehhez a Református.hu csapata és a Kálvin Kiadó könyvajánlóval szeretne hozzájárulni. Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója és Mucsi Zsófia, a kiadó szerkesztője nagy örömmel ajánl 4 hét alatt 4 könyvet az olvasás kedvelőinek – vagy épp az olvasást kerülőknek. Ezen a héten a Családi áhítatok a Bibliával. 365 áhítat és imádság az egész családnak című kötet kerül terítékre, ami egész évben erőt adhat nekünk.

Családi áhítatok a Bibliával-11.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Az új évvel kapcsolatban minden ember titkon vagy fennhangon valami újra vár. Mi újat tartogat számunkra ez a könyv?

Igen, igaz, hogy sokan várnak valami újat az új évben, de én úgy látom, sokan szívesen tesznek is azért, hogy valami változzon az életükben. Az évkezdet az újraindulás, a fogadalmak, tervek ideje. Egy ilyen új kezdet lehet egy gyermekes család életében, hogy elhatározzák: advent és karácsony áhítattal teli időszaka után, a januári hétköznapokban és később is, az egész év folyamán együtt olvassák a Bibliát, és együtt imádkoznak. Ehhez nyújthat segítséget ez a könyv.

Az a különlegessége, hogy nem a bibliai könyvek sorrendjében követhetjük a történeteket, hanem egy-egy kérdéssel vezeti kis és nagy olvasóit arra, hogy az életüket Isten ajándékának lássák, és a hitüket az Istennel való mély kapcsolatként éljék meg.

A napi áhítatok címe egy-egy olyan kérdés vagy állítás, amelyhez azonnal tudunk kapcsolódni, kíváncsivá tesz. Ezekről a címekről már el is tud kezdeni beszélgetni a család. Így például e következő kérdésekről. Mi az élet? A mi családunk tökéletes? Hogyan lehet Istent megismerni? Hol a helyünk Isten tervében?

Ezután egy megjelölt bibliai résznek a gyerekek által is érthető, egyszerűen megfogalmazott összefoglalása következik. Az írásokban egymást váltják a hittel kapcsolatos kérdések: Kicsoda Jézus? Miért imádkozunk? Mit tervez Isten az életünkkel? És következnek a mindennapjainkkal kapcsolatos személyes kérdések, amelyekről az egész családnak érdemes együtt is beszélgetnie. Képzeljük el, ahogy kisebb és nagyobb gyerekek, anya és apa elmondják egymásnak például azt, hogy szerintük miért aggódnak a szülők. Vagy azt, hogy javunkra válnak-e a nehézségek. Az áhítatokban felidézett bibliai részek választ is adnak ezekre a kérdésekre, és el is mélyítik a tudást. Az előbbi két kérdés alapján például a család szemszögéből dolgozhatjuk fel a tizenkét éves Jézus, illetve József történetét.

Minden áhítathoz tartozik egy rövid imádság is, amit a család bármely tagja kiegészíthet a saját szavaival.

Családi áhítatok a Bibliával-02.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Kik jegyzik a könyvet? Mit érdemes tudni az íróról, az illusztrátorokról?

Sally Ann Wright ismert angol írónő, az elmúlt évtizedekben számos bibliai témájú gyermekkönyve jelent meg, néhányat magyar fordításban is megismerhettünk. A kötet rajzait szintén ismert keresztyén gyermekkönyv-illusztrátorok készítették: HonorAyres, Paola Bertolini Grudina, Estelle Corke, Frank Endersby és Melanie Florian.

Családi áhítatok a Bibliával-05.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Mi a titka ennek a kötetnek?

Az egyik titka, hogy jól illeszkedik a különböző korosztályú gyerekek értési fokához.

A kisebbek megcsodálhatják a szép képeket, bekapcsolódhatnak az imádságba, felismerik az ismerős történeteket, és számon tarthatják, hol tartunk éppen. A nagyobbak felolvashatják az áhítatot, és kikereshetik a Bibliából azt a részt, amiről az szól. A címekben megfogalmazott és a bibliai részekkel kibomló témákhoz pedig mindenki hozzá tud szólni, és az imádságba is bekapcsolódhatnak. Ilyen módon tényleg közös családi áhítatot lehet tartani, amelyben részt vehet az egész família. Ez a szisztéma jól bevált nálunk is.

Van azonban egy másik titka is a kötetnek, ami minden bibliaolvasós, áhítatos könyvé, s magam is sokszor megtapasztaltam. Tavaly, a második hullám kezdetén kezdtük el olvasni, amikor kijárási tilalom volt este, egyes iskolák bezártak, gyakran otthonról dolgoztunk. A könyvben nincs naptár, így bármikor el lehet kezdeni. A Szentlélek valamiképp tudja, mikor mit kell olvasnunk, és azt hozza elénk. Jó volt megtapasztalni, hogy Isten látja a családunkat, és időnként nagyon egyértelműen nekünk szóló biztatásokat kaptunk.

Családi áhítatok a Bibliával-09.jpg

Fotó: kalvinkiado.hu

Képes egy könyv (ez a könyv) összehozni a családot..., ráadásul egész éven át?

Azt gondolom, a családi áhítatok a szülők kezdeményezésére indulnak el, és ők tudják egymást támogatni abban, hogy ez a szertartás rendszeres legyen, ne maradjon el. Ez a könyv csak egy eszköz, segítség ebben, számos más kiadvánnyal együtt. A család kialakíthatja a saját „rituáléját”, ami az évek alatt, a gyerekek növekedésével rugalmasan változhat, alakulhat. Leginkább az a szándék hozza össze a családot, hogy ne egymástól elszeparáltan, magunkban éljük meg a hitünket, vagy ne csak a korosztályunknak megfelelő hittan- vagy gyülekezeti csoportban mondjuk el, kicsoda számunkra Jézus, hanem a hozzánk legközelebb állók számára is. Azt hiszem, ez a szándék Istennek is kedves, és a család is lehet egy mini gyülekezet, egy Istenhez tartozó kis közösség.