Könyvek az ünnepekre (1. rész)

4 hét, 4 könyv – Ünnepeljünk szavak szárnyán!

A hideg-meleg levegő remegő találkozása, bekuckózás, gőzölgő tea, meleg-puha takarók, deres táj. A téli hónapok ünnepi időszakának napjai-hetei a legalkalmasabbak arra, hogy a lelkünket, szemünket, agyunkat ünneplőbe öltöztessük. Fordulhatunk a zenéhez, a dekorációhoz, fényekhez, és olvasással is kikapcsolódhatunk. Ehhez a Reformatus.hu csapata és a Kálvin Kiadó könyvajánlóval szeretne hozzájárulni. Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója nagy örömmel ajánl 4 hét alatt 4 könyvet az olvasás kedvelőinek – vagy épp az olvasást kerülőknek. Ezen a héten a fiatalosan feltűnő Biblia neked – Interaktív kiadás fiataloknak című könyvet ajánljuk.

Figyelemfelkeltő külső. Tekintetet marasztaló dizájn. Nem szokványos, hogy egy, a Biblia nevet tartalmazó című könyv színes, „pacás”, fiatalos. Tükrözi a színes külső a színes beltartalmat? Ha igen, miben?

Igen, a különleges külsőben, a fiatalos borítóban, valamint a kivitelben és a tipográfiában is az jelenik meg, ami a tartalmában: hogy ez különleges bibliakiadás. Több mint Biblia, ugyanis a Szentírás, közelebbről a revideált (felülvizsgált) új fordítású Biblia (RÚF 2014) szövege mellett rengeteg továbbgondolásra, aktivitásra segítő tartalmat, ötletet, feladatot, a Szentírás üzenetét személyessé tévő tartalmat lehet benne találni.

kötőszóblogponthu.jpg

Fotó: kotoszoblog.hu

Hogyan épül fel a könyv? Mi a koncepciója? Mit takar a címben olvasható „interaktív” jelző?

Az ó- és újszövetségi könyvek sorrendjében nincs semmi meglepetés. Minden könyvhöz olvashatunk rövid tartalmi bevezetőt, a bibliai szöveg mellett pedig helyenként feladatok, gondolatok, a feldolgozást segítő ötletek találhatók. Úgy fogalmaznék, hogy ezek a szöveggel való „interakciót” segítik. A könyv elején a Biblia olvasásához találunk segítséget, a végén pedig „A nagy problémák, és amit a Biblia tanít róluk” címmel néhány oldalt, például az aggodalom és szorongás, a bullying és bántalmazás vagy a közösségi média témájával kapcsolatban. Az egész Bibliában 30 témát feldolgozó video-link található, több száz, az elmélyülést segítő feladat a szövegrészek mellett, és még ott vannak a szabad felületek jegyzetelésre, rajzolásra. Bár az elmélyült bibliaolvasáshoz jó kikapcsolni a „kütyük” értesítéseit, kizárni a zavaró körülményeket, ez a bibliakiadás tudatosan támaszkodik a digitális tartalmakra is, hasznos kiegészítője a nyomtatott könyvnek a biblia-neked.hu oldal.

kötöszóblogponthu.jpg

Fotó: kotoszoblog.hu

Kik írták a könyvet?

A Biblia neked egy angol nyelvű fejlesztés magyar adaptációja, amely a brit Youth for Christ (Fiatalok Krisztusért), illetve a Brit és Külföldi Bibliatársulat (BFBS) közreműködésében jelent meg nemrég. A kiegészítő tartalmak, feladatok, kérdések, gondolatébresztők, bibliaolvasási tervek, videók fiatal keresztyének közreműködésével készültek. A kiadvány a Magyar Bibliatársulat, a Kálvin Kiadó, a Harmat Kiadó, az Ifjúságépítők és az YFC Magyarország összefogásában jelent meg.

refhu.jpg

Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatója

Fotó: reformatus.hu

Mi a célja ennek a kiadványnak?

Alapjában véve ugyanaz, ami minden más bibliakiadásnak is: a Biblia olvasása, ami persze nem csak önmagáért fontos. Olvasni önmagában is remek dolog, lehet tanulni, gondolkodni, gazdagodni, kikapcsolódni, gyönyörködni, álmodni, és még sorolhatnánk. A Biblia sok más mellett és leginkább azért különleges, mert maga Isten szól általa, hogy kapcsolatba lépjen velünk, hatással legyen az életünkre. Az az Isten, akivel kapcsolatban sokan sokfélét gondolnak, éreznek, talán keresik is. A Szent Biblia vagy a Szentírás hagyományos elnevezéseiben a szentség nem arra utal, amire talán sokan gondolnának: érinthetetlen, érthetetlen, távoli, hanem arra, hogy Isten szólít meg általa. Ebben a megszólításban segíthet a forma is, akár könyv alakban, akár mobiltelefonon, akár számítógépes böngészőben, akár ifjúsági találkozón találkozik valaki vele. Arra bátorítok mindenkit, idősebbet és fiatalabbat egyaránt, hogy az adventi időszakban különösen is találjuk meg az időt arra, hogy minden nap olvassuk a Bibliát. „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik” (Mt 4,4). Nemzedékek tapasztalata, hogy az egészséges életmódban, a testi és lelki egészséget egyensúlyban tartó „táplálkozásban” a napi bibliaolvasás és a gondolataink, tetteink ahhoz igazítása nagyon fontos szerepet játszhat, mégis könnyen elsikkad a sokféle teendő és a rengeteg, egymással versengő inger között még a keresztyének életében is. Azt reméljük, hogy ez a Biblia betöltheti ezt a célt sok fiatal számára.