Közel száz bor versenyzett a hétvégén

Ismét összemérhették termékeiket a református borászok: fehérbor kategóriában a drávaszögi Kollár Pincészet pinot blanc-ja, míg a vörös borok között a szekszárdi Mészáros Pál Ohmerops Cuvée-je érdemelte ki a Magyarországi Református Egyház bora címet. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány borának idén a Takács Pincészet és a Budaházy-Fekete Kúria egy-egy termékét választotta a zsűri.

A hétvégén immár kilencedik alkalommal rendezték meg a BORUM-ot, a református szőlészek és borászok fórumát. Az idei hétvégén sajnos mellőzni kellett a személyes találkozást, de a borversenyt megtartották: a Kovács Pál vezette zsűri közel 100 tételt bírált el. Rendkívül erős mezőny gyűlt össze: a zsűri döntése alapján 19 bort aranyéremmel jutalmaztak.

BORUM_nagy (3 of 7).jpg

A 2021-es Magyarországi Református Egyház bora címet fehérbor kategóriában a horvát drávaszögi Kollár Pincészet pinot blanc-ja (régebbi nevén fehér burgundija), míg a vörös borok között a szekszárdi Mészáros Pál Ohmerops Cuvee-je kapta.

A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány fehérbora idén a Tokaj-hegyaljai Budaházy-Fekete Kúria ’Minden a rokonom’ (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály házasítás) bora lett, míg a vörösborok között a Hajós-bajai Takácsné Villányi Patrícia Pinot Noir-ja érdemelte ki ezt a címet.

Édes bor kategóriájában különdíjat kapott az Árpád-hegy Pince Tokaji fordítása és Budaházy-Fekete Kúria Imperator aszúja.

BORUM_nagy (7 of 7).jpg

Az online díjátadón Kovács Pál, a zsűri elnöke méltatta a borászokat. Beszédében megköszönte minden borász áldozatos munkáját. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli teljesítmény, amit az elmúlt egy évben végeztek a vírushelyzet és a zord időjárási viszonyok közepette is. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője, Zila Gábor megköszönte a borászoknak a részvételt és megerősítette: Isten segítségével jövőre a Balaton-felvidéken fogunk találkozni. Az élő bejelentkezést Kocsis Attila BORUM-alapító köszöntése és áhítata zárta.

fotó: Némedi-Varga Dávid