Közel ülni Jézushoz

Kipróbáltuk a Jeruzsálem: Anno Domini nevű társasjátékot, és nem csalódtunk. A kezdő játékosoknak elsőre letaglózó szabályok megértése után egy logikus és összetett rendszert találunk, amivel igazán ügyesen bánni nehéz, de ez is inkább hozzáad az élményhez. Az utolsó vacsora történetét táblára vivő társas nem akar szájbarágós lenni, finoman mutat rá arra a férfira, aki megváltoztatta a történelem menetét.

„A Jerusalem Anno Domini az első saját tervezésű játékom, de remélem, nem az utolsó. Célom, hogy a Biblia világát beemeljem a társasjátékok univerzumába. Hiszem, hogy a Szentírás tele van lenyűgöző karakterekkel, akiknek a szerepét hatalmas élmény lenne játékosként magunkra ölteni. Szeretném elérni, hogy bárki, aki ezt a játékot megveszi és kipróbálja, jól szórakozzon, elgondolkodjon, és kicsit jobban megismerje azt a férfit, aki örökre megváltoztatta a történelmet” – írja Carmen García Jiménez teológus, a Jeruzsálem: Anno Domini társasjáték tervezője.

anno_domini_jeruzsalem_tarsasjatek_foto_sebestyen_laszlo_1

Fotó: Sebestyén László

Mielőtt a játékélményről és a többlettartalmáról beszélnék, érdemes szót ejteni a játék megjelenéséről, vizualitásáról. Gyönyörű kivitelezésben került a polcokra, a grafikák és illusztrációk megteremtik azt a bibliai környezetet, ahol Krisztus működött. A tábla hátterében felsejlő város, a helyszínek (templom, piac), a játékostáblák és a kártyák egyedi és igényes grafikája visszaadja a római kori Jeruzsálem hangulatát. Az utolsó vacsora ábrázolása, a Jézus-lapka, valamint a követő- és az apostoljelző bábuk megjelenése a számítógépes grafikák helyett a keleti keresztyénség ábrázolásmódjából és az ikonfestészetből merít. Az egyébként is szép összhatás ezzel finoman, nem tolakodóan, de átlép a szakrális térbe, már amennyire ezt egy társasjáték esetében mondhatjuk. Ez pont annyira érzékelhető, mint a játékélmény során, semmit sem erőltet, pusztán ismertet, de erről később.

A játékot akár egyedül is játszhatjuk, de maximum négy fő tud egyszerre a táblához ülni. A szabálykönyv igencsak vaskos, és kezdő játékosoknak – amilyen a cikk szerzője is – igencsak sokkoló lehet. A kezdeti káosz és pár óra tanulás után azonban rájöhetünk, hogy nagyon is logikus a játékmenet, a segédletkártyákon pedig tényleg minden fontos lépés szerepel. Az első próbakörök alatt persze gyakran vissza kell lapozni a szabálykönyvben, de nem szabad megijedni. A Jeruzsálem: Anno Dominit nem átlátni, hanem jól játszani nehéz. Hogy ez mit is jelent, ahhoz nagy vonalakban bemutatom, hogyan működik a társas. A szabályok pontos ismertetésétől most tekintsünk el, azt online is el lehet olvasni, illetve számos videó elérhető, ezeken nálam hozzáértőbb emberek igyekeznek elmagyarázni azokat.

anno_domini_jeruzsalem_tarsasjatek_foto_sebestyen_laszlo_2

Fotó: Sebestyén László

Az időszámításunk szerinti 33-ban járunk, Jeruzsálemben. Tömegek gyűlnek össze a város kapuinál, hogy üdvözöljék a názáreti Jézust, a galileai prófétát, aki tanítványaival érkezett a városba a kovásztalan kenyerek ünnepére (zsidó húsvét). Követőinek száma folyamatosan nő, radikális üzenetei pedig a társadalom egészére hatással vannak, a vallási vezetők is felfigyelnek rá, egyre gyanakvóbban, félelemmel és féltékenységgel követik tevékenységét. Lassan közeledik az utolsó vacsora, amelyet, ha máshonnan nem is, Leonardo festményéről mindenki ismer Európában. Itt kapcsolódik be a történetbe a játék. A Jeruzsálem: Anno Dominiben Jézus követőinek egy-egy csoportja jelenik meg, akik követik mesterüket a városba. Célunk, hogy megközelítsük az utolsó vacsora helyszínét, és hogy minél közelebb kerüljünk Jézushoz és az apostolokhoz. Minél közelebb megyünk, annál több pontot kapunk a játék végén. Emellett áldozatjelölőket és példabeszédlapkákat is gyűjtünk, amelyekért ugyancsak pontok járnak a parti végeztével.

A játéktáblán öt különböző helyszín található: piac, templom, pusztaság, hegy és tó. Miután követőinket az utóbbi három helyszín egyikére küldtük, követ, kenyeret és halat szerezhetünk, valamint dénárokat és kártyákat, amelyek segítségével egyszerre több akciót is végrehajthatunk. Cselekvést a játékos választhat, többek között a példabeszéd meghallgatása, részvétel az utolsó vacsorán, meghívás az utolsó vacsorára, jó szándék kinyilatkoztatása és sok egyéb opció közül. Eközben a nagytanács türelme egyre fogy, a szanhédrin gyűlése jelölősávon folyamatosan halad előre az idő, míg végül el nem ítélik a Megváltót, a játék pedig véget ér.

anno_domini_jeruzsalem_tarsasjatek_foto_sebestyen_laszlo_5

Fotó: Sebestyén László

Fentebb igyekeztem felvázolni azt a három alapmechanizmust, amivel a társas operál: munkáslehelyezés, erőforrás-menedzsment, paklitervezés. Az érdekesség az, hogy mindezeket a kártyák kijátszásával irányítja és hangolja össze a játékos, így teljesen gördülékeny a játékmenet. Minden kártyán szerepel egy, az öt helyszín egyikének megfelelő szimbólum, így aktiváljuk azokat. A kijátszott kártyákkal kombinációkat alkotunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy az apostolokat az utolsó vacsora asztalához ültessük. A követők elhelyezése Jézus és az apostolok körül a kártyákon található akciók, cselekvések révén történik, illetve különböző nyersanyagokba kerülnek. A piacon vásárolhatunk és el is adhatunk követ, kenyeret és halat is. Ezzel párhuzamosan a példázatok meghallgatásáért is pontokat kapunk, minél hamarabb hallgatunk meg egyet, annál több pontot zsebelhetünk be, a jó szándék kinyilatkoztatásáért pedig különleges kártyákat kaphatunk.

Végül a játék többlettartalmáról. A tervező ügyelt arra, hogy sehol se legyen szájbarágós a sztori, így valóban nem arra kell számítani, hogy akik korábban nem hittek, a parti végére megtérnek, de ez nem is cél. A játék az utolsó vacsora körülményeit mutatja be a példázatokon keresztül, amelyekhez igehelyeket is megad, finoman rámutat Jézus tanításának sarokpontjaira. Érzékelteti a vallási elit és Krisztus szembenállását, de az utolsó vacsorához való igyekvés sem idegen a Szentírás által bemutatott történettől: „versengés is támadt közöttük, hogy melyikük a legnagyobb” (Lk 22,24). A Bibliát alaposabban ismerőknek pedig sok apróság fog vidám pillanatokat okozni, például mínuszpontokat ér Júdás közelében ülni, vagy azért a hegyekben lehet kenyeret szerezni, mert a kenyérszaporítás is hegyes vidéken történt, a pusztában pedig azért gyűjthetünk köveket, mert ott kísértette meg a Sátán Jézust, hogy változtassa a köveket kenyérré.

anno_domini_jeruzsalem_tarsasjatek_foto_sebestyen_laszlo_4

Fotó: Sebestyén László

Összegezve elmondható, hogy mind a keresztyén kultúrában jártas, mind az abban járatlan játékosoknak komplex élményt nyújt a Jeruzsálem: Anno Domini, amelynek már a magyar nyelvű verziója is elérhető. Erőssége a társasnak, hogy sokszor újrajátszható, hiszen már az alapfelállás is variálható, sőt egyjátékos, azaz a Barabbás elleni játékmódban is kipróbálhatjuk, amelyhez külön kártyákat tartalmaz a doboz.