Közös hálaadás a budai Várban

Krisztus ügye mindannyiunké, ezért az is hálára indítja a szívünket, hogy ezeken az alkalmakon minden tagegyházunk vezetői, gyülekezetei jelen vannak, és megtisztelik az ünnepet állami vezetők is nemcsak az anyaországból, hanem a teljes nemzettestből – emeli ki Steinbach József püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke az augusztus 19-i hálaadó istentiszteletről, amelyet ismét a budai Várban tartanak.

Hagyományosan augusztus 19-én tartja az államalapításhoz kapcsolódó ünnepi istentiszteletét a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT). Milyen múltja van ennek az alkalomnak?

A MEÖT ökumenikus hálaadó istentisztelete húszéves múltra tekint vissza, néhány év kihagyás után 2012 augusztusában kezdtük újra megtartani. Isten dicsőségére minden alkalommal tele templomban adhattunk hálát első keresztyén királyunkért és mindazokért, akik Krisztus igazságában vezették nemzetünket. Krisztus ügye közös, ezért az is hálára indítja a szívünket, hogy ezeken az alkalmakon minden tagegyházunk vezetői, gyülekezetei jelen vannak, és megtisztelik az ünnepet állami vezetők is, nemcsak az anyaországból, hanem a teljes nemzettestből. Az istentiszteletek után együtt maradunk szeretetvendégségen, majd közösen részt veszünk a másnapi, Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmisén.

steinbach_jozsef_17.jpg

Steinbach József

Fotó: Sebestyén László

Tavaly az először megrendezett Protestáns Sokadalom csúcspontja volt az alkalom, idén sem lesz másként. Új hagyomány alakul ki?

Idén második alkalommal tartjuk meg a Protestáns Sokadalom rendezvényét a budai Várban. Jó lehetőség ez a megmutatkozásra, egyházaink értékeinek felmutatásával családoknak, közösségeknek, gyülekezeteknek és minden résztvevőnek. Az evangéliumok feljegyzik, hogy Jézus szavait mindig sokan hallgatták, csodás tetteit számtalan ember látta, nagy tömeg követte őt. Jézus senkit sem utasított el, és amikor egyedül akart lenni, és a sokaság mégis követte, türelemmel és szeretettel szólította és gyógyította meg őket. Az általa hozott örömhír: az élet, az örök élet, az élni jó örömhíre mindig a sokaságé, hiszen Isten életet megújító és megtartó szeretete nem rejtett dolog, mindenkinek szól, az egész világnak. Miközben megmutatjuk a magyar protestantizmus értékeit és egymással közösségben lehetünk, azt hirdetjük, hogy Isten szeretete mindenkit békességre, boldog életre, örömre hív, valamint arra, hogy mi magunk is a békességet, a boldogságot, az örömöt munkáljuk Istennel és egymással közösségben, szeretett hazánkban és a világban. Az Úr kegyelméből az ökumenikus istentisztelet, ezt az üzenetet is erősítve, a Protestáns Sokadalom zárásaként hagyományosan átkerül a Budavári Evangélikus Egyházközség templomába, ez lesz az állandó helyszín.

Ökumenikus hálaadás

A MEÖT ünnepi ökumenikus istentisztelete augusztus 19-én, 18 órakor kezdődik a Budavári Evangélikus Egyházközség templomában, a Bécsi kapu téren.

Idén ismét református lelkipásztor, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke hirdeti az Igét.

Szokás szerint minden évben más felekezet egyházvezetője hirdeti az Igét, de idén kivételesen ismét a mi egyházunk. Ez azért alakult így, mert Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke leköszön tisztségéről, az augusztus 19-i szolgálatával elbúcsúzik a magyarországi ökumenikus közösségtől.

Úgy tudom, ön is vállalt szolgálatot az istentiszteleten. Mit lehet még tudni az alkalom liturgiájáról? Képviselteti-e valamely más formában magát a MEÖT a rendezvényen?

A liturgiában a MEÖT-ben is együttműködő (azaz nem feltétlenül tag) hazai egyházak (római katolikus, református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi, anglikán és ortodox) főpásztorai vesznek részt. Szolgál Martos Levente Balázs római katolikus segédpüspök, valamint Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke, és én is. A szolgálók bevonulása után közös éneklésben dicsérjük az Urat, majd együtt imádkozva valljuk meg Isten előtt, hogy az ő irgalmára, megerősítő szeretetére van szükségünk. A Ige és az igehirdetés áll a középpontban, valamint a közbenjáró könyörgések, a közös éneklések, majd megáldjuk a kenyeret. A liturgia menetéről a MEÖT honlapján tájékozódhatnak.