Láthatatlan fogság?

Az emberkereskedelem globális probléma, amely szinte a világ minden országában jelen van. Az érintettek a kiszolgáltatott élethelyzetük miatt válnak áldozattá, amivel az emberkereskedők visszaélnek, és teljes mértékben sebezhetővé teszik áldozatukat. A probléma elleni küzdelem fontos része az oktatás, hiszen a felvilágosítás segíthet az embereknek azonosítani az emberkereskedelem jeleit – hívta fel a figyelmet Windt Szandra, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa, akivel Molnár Ambrus beszélgetett a Világ/nézet legutóbbi részében.

Az emberkereskedelem mára nem csak az emberpiac fogalmát öleli fel. Az elmúlt húsz évben komoly fejlődésen ment keresztül a jelenség, hiszen nagyon széles csoportot foglal magába. Ezek közé tartozik a szexuális, munkacélú kizsákmányolás és az úgynevezett egyéb célú kizsákmányolás – fejtette ki Windt Szandra.

– Bárki kerülhet kilátástalan élethelyeztbe, ezt pedig az emberkereskedők könnyen ki tudják használni, azt állítva az áldozat számára, hogy csak általa van kiút a szorult helyzetből. Ezeket a bűncselekményeket nagyon nehéz feltárni, mivel az áldozatok nem jelentik, vagy nincsenek is tudatában annak, hogy áldozattá váltak, így azok rejtve maradnak a hatóság előtt – mondta az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

Windt Szandra szerint azok vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben, akik nem rendelkeznek családi vagy más közösségi kapcsolattal. Az ilyen emberek sokkal sebezhetőbbek, és ha időközben rá is jönnek arra, hogy kizsákmányolás áldozatává váltak, egyedül nehezen tudnak kitörni belőle. Éppen ezért az intézményi segítségnyújtás mellett fontos, hogy társadalmi szempontból is tudjuk felismerni az emberkereskedelem jeleit, ezáltal pedig megoldani vagy akár megelőzni azt.

Mit foglal magába az emberkereskedelem? Mi az emberkereskedők célja? Hogyan segíthetünk a bajbajutottakon? Ezekről mind szó esik a Világ/nézet emberkereskedelemmel foglalkozó adásában.

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza:

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.