Legyen biztonságos a szolgálat

A papok, lelkészek és hitoktatók mielőbbi beoltását kérik katolikus, evangélikus és református egyházi vezetők „a gyermekek és a hívek védelme, valamint az egyházi szolgálat fenntartásának érdekében”.

Közös levélben fordult a belügyminiszterhez Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, melyben azt kérik, hogy az egyházakban szolgáló papokat, lelkészeket és hitoktatókat – körülbelül tízezer főt – a pedagógusokkal együtt sorolják be az oltási rendbe.

Fotó: Balázs Attila / MTI

––– Fotó: Balázs Attila / MTI

„A koronavírus okozta járványhelyzetben is teljesítik feladataikat a rájuk bízott közösségekben. Tanítanak az iskolákban, temetési szertartásokat végeznek, s ezek okán közvetlenül is személyesen érintkeznek felnőttekkel és gyermekekkel, idősekkel és fiatalokkal, betegekkel és egészségesekkel” – hangsúlyozzák március 26-án, pénteken kelt levelükben.

Indoklásuk szerint ez az intézkedés segítheti a járvány továbbterjedésének megfékezését, és a hívekkel való – a jelen kritikus helyzetben különösen is fontos – kapcsolattartást, az egyházi jelenlét folyamatosságát.