Legyőzni a kishitűséget

Az önbizalmat és az istenhitet nem tanítják az iskolában, pedig Mészáros László amerikai üzletember, az etikus keresztyén vállalkozó képzési program alapítója és kidolgozója szerint pozitív gondolkodás és önismeret nélkül nem lehet elégedett és boldog életet élni. Húsz évvel ezelőtt eladta sikeres szilícium-völgyi technológiai vállalatát és úgy döntött, magyar diákoknak szeretné átadni üzleti tudását. 2003 óta tartanak tanfolyamokat középiskolásoknak, ahol a diákok megtanulhatják kamatoztatni tehetségüket. Ebben az évben a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálata támogatásával református diákok is részt vettek a programban. A fiatalok április 28-án mutatják be üzleti terveiket, a képzést lezáró vizsgán egy szakmai vezetőkből álló zsűri előtt. A legjobb három üzleti terv külön elismerésben részesül.

Mészáros László 2024

Fotó: Todoroff Lázár

Milyen gyakran jár haza?

Idén még nem sikerült, de általában két-három havonta jövök Magyarországra. Megnehezítették az utazást, mert most már harminc óra eljutni Budapestre.

Ez kétlakiságot jelent, vagy inkább az Egyesült Államokban van az otthona?

Három helyen lakom. Meguntam a havat. Buffalóban elég hideg van, így vettem egy villát Floridában, ott töltünk négy-öt hónapot az évből.

Ha Magyarországra jön, akkor miért: a MICE program miatt elsősorban?

Most már igen. Korábban volt egy építési vállalkozásom is, de ma már csak a program miatt jövök. Megkeresem az együttműködő iskolákat, szervezeteket, Zentai Gábor társelnök pedig megvalósítja, amit kitalálok.

Miért fontos, hogy már középiskolás korban oktassák az etikus és keresztyén üzleti gondolkodást?

A buffalói közgazdasági egyetemre negyvenezer diák jár. Amikor tanácsadó voltam, meg kellett hallgatnunk a végzősök által bemutatott üzleti terveket. Akkor jöttem rá, hogy a mi képzésünk sokkal több használható tudást ad, mint az egyetemi képzés.

Mit tanítanak meg a magyar diákoknak?

Először is azt, hogy ismerjék meg saját magukat. A magyar diákok az amerikai fiatalokhoz képest ugyanis óriási tudásra és ügyességre tesznek szert a tanulmányaik során, viszont semmi önbizalmuk nincs. Ebben különböznek az amerikaiaktól. Azt próbáljuk meg átadni nekik, hogy merjenek kérdezni, gondolkodni, és fejezzék ki magukat, tehát beszéljenek. Ha végigcsinálják a tanfolyamot, akkor tudni fogják, hogy mik az erősségeik, és mit tudnak ezekkel kezdeni. Minden emberben van érték, amit a Jóisten ajándékozott neki születésekor, egyedi tehetség, személyes kompetenciaegyüttes. Ennek felismerése és kamatoztatása az elsődleges cél. Emellett a diákok megtanulnak előadni, levetkőzni a gátlásaikat és stressz nélkül kommunikálni. Első alkalommal ott ülnek szótlanul a diákok, nem mernek megszólalni. Húsz hét után nem lehet a szájukat befogni. A másik fontos része a sikeres vállalkozásnak, hogy találjunk megfelelő társakat, csapatot magunk mellé, ezért is dolgoznak a diákok csoportokban.

A MICE Program Alapítvány (Meszaros International Center of Entrepreneurship) küldetése, hogy tudatosítsa az etikus magatartás, szellemiség fontosságát és építő jellegét az üzleti és vállalkozó életben.

Mészáros László 2024

Fotó: Todoroff Lázár

Miért fontos, hogy etikus is legyen egy vállalkozás a mai világban, ahol minden az ügyeskedésről szól?

Az etika segít a vállalkozónak a helyes döntés meghozatalában. Az értékek erőssé tesznek. De az értékeket nem lehet varázsütésre megidézni. Az erős etikai alapok fontosak a vállalkozás hosszú távú stabilitása és jó hírneve érdekében. Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak – mi erre készítjük fel a fiatalokat. Én évekig vállalkoztam, nem csaptam be az üzlettársaimat, és soha egy fillért nem loptam el senkitől. Nem is jutott eszembe, hogy bárkit becsapjak. Bízom benne, hogy egyre nagyobb az a réteg, akik becsületesek, és ők megtalálják a szintén becsületes üzletembereket. Így mindenki jól jár, mert én bízom benned, te bízol bennem, segítjük egymást. Húsz évvel ezelőtt, amikor nekivágtam a programnak, nem hittem volna, hogy az etikus vállalkozástan bekerül az iskolai tantárgyak közé. Hatszáz tanárt készítettünk fel, és ez ma már a magyarországi szakiskolákban és szakgimnáziumokban szerepel az oktatott tárgyak között.

Mészáros László alig tizenhét éves volt, amikor 1956-ban megérkezett az Egyesült Államokba. Több cégnél dolgozott a számítástechnika és az informatika területén. 1980-ban alapította meg első cégét, a Comprót (Computer Professionals). Második cége, a Voice Technologies Group (VTG) korát megelőzően a telefon és a számítógép között kívánt technikai összeköttetést létrehozni. Legfontosabb fejlesztésük a hívószámkijelzés forradalmasítása és a hangposta-szolgáltatás volt. Az innovációkkal foglalkozó cégre hamarosan az Intel is ajánlatot tett, amelyet Mészáros László elfogadott, de visszavonulásáig annak alelnöke maradt. Életrajzi könyve Sikerre születtem címmel jelent meg 2015-ben itthon és angol fordításban az Egyesült Államokban.

Mészáros László 2024

Fotó: Todoroff Lázár

Ahogy az életrajzi könyvét olvastam, azt szűrtem le, hogy a kishitűség a legnagyobb hátráltató tényező egy vállalkozás felépítésében. A diákokra ez mennyire jellemző?

Kishitűen, önbizalom nélkül kezdik meg a képzést. Otthon valahogy nem tanítják meg nekik ezt. Pedig e nélkül nem is érdemes belekezdeni.

Ez összefügg az istenhittel is? Ha tehát nem hiszek abban, hogy ha elakadok, akkor majd lesz valami, ami továbbvisz, hogy kaphatok segítséget, akkor nem biztos, hogy sikerül elérnem, amit szeretnék.

Amikor a diákjaink kijöttek hozzánk, Amerikába három hétre, egyik nap meghívtam őket vacsorára – a főzés ugyanis a szenvedélyem, nagyon jól főzök, magyaros és amerikai ételeket is. Jókedvűek voltak, viszont látszott rajtuk, hogy valamit szeretnének mondani, de nem merik. Kérdeztem: „Srácok, mi a baj, valami problémátok van?” És akkor az egyik noszogatni kezdte a másikat: „Na, mondd akkor!” A kérdés a következő volt: „Mészáros úr, ahogyan építette fel a vállalatát, beszélt a Jóistennel, kérte a segítségét?” Azt válaszoltam, hogy nem volt olyan nap, hogy ne kértem volna. Reggel kértem, hogy segítsen, este megköszöntem. Az élet minden területén szükségünk van erre, és ezt tanítjuk is nekik.

Miért fontos a képzést lezáró verseny?

A verseny kihozza a személyiségünk jó részeit, például a sport is ezért fontos. Az lesz a feladatuk, hogy egy életképes üzleti elképzelést ötfős csapatokban megalkossanak. Amíg bemutatják, a többi csapat kint várakozik. A zsűri feladata, hogy értékelje, mennyire kivitelezhető az a vállalkozás, amit kitaláltak. Temérdek fodrászüzlet van, szóval, ha lehet, ne ilyesmiben gondolkodjanak, hanem olyasvalamiben, amire szüksége van az emberiségnek, de még nincs. Boldog vagyok, amikor látom a gyerekeket az első és az utolsó napon, mert a végére megkapják azt a hitet és önbizalmat, amire szükségük van. Volt diákjaink ma már tanítanak a programunkban, és sikeres vállalkozásokat építettek.

Az etikus keresztyén vállalkozói ismeretek záróvizsgáját középiskolásoknak április 28-án, vasárnap 9.00 és 14.00 óra között tartják a budapesti Sylvester János Református Gimnázium és Technikumban.