Lehajolni az elesettekért

Szerető és támogató környezetet létrehozni a különböző akadályozottsággal élő emberek számára – ez a gondolat vezérelte negyven évvel ezelőtt Dizseri Tamást, aki egy olyan helyet álmodott meg, ahol keresztyén szeretetben kiteljesedve élhetik életüket a gondozottak. Nem véletlen, hogy a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ november 27-i jubileumi ünnepségének vezérgondolata a Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből kiemelt versrészlet volt: „Tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk…”

Az Érd-Parkvárosi Református Egyházközség templomában tartott rendezvény központi üzenete az egymáshoz fordulás és az elesettekhez való lehajolás volt, amelyet megerősített és elmélyített a nyitó istentisztelet. Az ünnepség elején Hutóczky Béla, Szigetszentmiklós plébánosa, aki korábban a központ polgári szolgálatosaként segítette az intézményt, mondott imádságot, ezt követően pedig az igei szolgálatot Vassné Baki Ilona nyugalmazott lelkipásztor végezte Pál apostol rómabeliekhez írott levelének 15. fejezetéből: „Mi, erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk. Mindegyikünk a felebarátja kedvét keresse, mégpedig annak javára és épülésére.”

Az istentisztelet után a habilitációs központ saját zenekarának, a Csengettyűs Együttes előadását hallgathatták meg a jelenlévők, akik zsoltárokat, dicséreteket énekelhettek a fellépőkkel. Az intézmény lakói alkotta együttes saját szerzeményével, a Dizseri-indulóval zárta a koncertet. Kivételes tehetségükkel és sokszínűségükkel tették emlékezetessé az eseményt, hozzájárulva az ünnepi hangulathoz és az összetartozás érzéséhez.

A zenei élmény után egy, a jubileumi alkalomra készített megemlékező zenés videót láthatott a közönség, amely bemutatta a központ elmúlt negyven évét és mindazt, amiért a habilitációs központ egyedülálló, meghatározó és méltán elismert intézménnyé válhatott. Felelevenedtek az ott élők mindennapjai, izgalmas életképek tárultak a nézők elé a különféle foglalkozásokról, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a gondozottak ne csak fejlődhessenek, de jól is érezzék magukat, meleg, meghitt környezetben élhessenek.

A Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ 1983 óta működik az érdi Szociális Gondozó Központ tagintézményeként. Kezdetekben az orvosi rendelőben működött a szolgálat, azóta Isten kegyelméből tovább fejlődött, és habilitációs központtá bővülhetett. Legfőbb célkitűzése, hogy szerető és támogató környezetet biztosítson a különböző akadályozottsággal élő emberek számára. Dizseri Tamás egy olyan hely megálmodója és immár tíz éve névadója is, ahol a keresztyén szeretet és szolidaritás valóság, ahol a gondozottak kiteljesedve élhetik életüket, barátok között egy nagy család részeként. Egy olyan hely jött az ő jóvoltából létre, amely a mai napig igyekszik látni és láttatni a gondozottjaiban rejlő értékeket. A hidro-, zene- és lovas terápián túl kerámiaműhelyben és varrodában biztosítanak munkalehetőséget a fiataloknak, segítve őket abban, hogy elismerést szerezzenek önmaguk és környezetük előtt is.

A vetítést követően a habilitációs központ igazgatója fejezte ki köszönetét az intézet dolgozóinak és a támogatóknak. Paróczai Mariann munkáját Budapesten, az Egészségügyi Gyermekotthonok Módszertani Intézetében kezdte, ahol súlyos, halmozottan fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok gondozása volt a feladata – innen hívta el munkatársul Dizseri Tamás. Generációk nőttek fel az évtizedek során a keze alatt, akiket szép fokozatosan be- és elfogadott a társadalom. Paróczai Mariann a köszöntésében kifejezte háláját mindazoknak, akik részt vettek az eseményen, és mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták és segítették a központ fejlődését, talpon maradását. Hangsúlyozta a központ missziójának fontosságát, miszerint továbbra is elkötelezettek az emberi életminőség javításában.

A köszöntéshez csatlakozott Benczéné Dizseri Márta, Dizseri Tamás testvére. – Tamás bátyám, ha köztünk lenne, biztosan meghatódottan ünnepelne velünk, és boldog lenne, hogy álma, a sérült fiatalok foglalkoztatásáról és a családok helyzetének segítéséről ilyen magas minőségben és színvonalasan válhatott valóra – állapította meg az alapító orvos húga.

Az alkalom után az ünneplők együtt vonultak át a gyülekezet által előkészített szeretetvendégségre, ahol átélhették a kötetlen találkozások és az egymással megosztott élmények, emlékek örömét. A családias hangulatú ünnepség méltó módon tükrözte a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ szolgálatának negyven évét, elkötelezettségét. Az esemény nem csupán egy jubileum, hanem a közösségi összefogás és a közös fejlődés ünnepe is volt, amely hosszú ideig emlékezetes maradhat mindazoknak, akik részt vettek rajta.