Lehetséges adathalászokra figyelmeztet az egyházi kapcsolatokért is felelős államtitkár

Ismeretlenek egyházközségi támogatással kapcsolatos hamis információkkal próbáltak pénzt kicsalni egy református lelkésztől. A minisztériumi tájékoztatás szerint félő, hogy nemcsak az egyházakat, felekezeteket, hanem a nemzetiségeket is megkeresik hasonló, valótlan információkkal. A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő feljelentést tett a rendőrségen.

Néhány nappal ezelőtt egy református lelkész jelezte: ismeretlen telefonszámról felhívták, és azt közölték, hogy az egyházközség támogatást kapott, amelyhez úgy juthat hozzá, ha befizeti a szükséges önrészt. A befizetéshez egy kincstárinak mondott, de valójában hamis számlaszámot adtak meg. Azonban sem a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, sem a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nem kér önrészt a támogatottaktól, és azt sem kéri tőlük, hogy azt utalják el egy kincstári számlaszámra – közölte Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs folyamatban aktuális támogatási felhívás, amelyre kérelmeket lehetne benyújtani, illetve amelyekre most biztosítanának támogatást.

A politikus kitért arra is: félő, hogy nemcsak az egyházakat, felekezeteket, hanem a nemzetiségeket is megkeresik hasonló, valótlan információkkal, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ilyen jellegű telefonhívások vagy egyéb megkeresések esetén tájékozódjanak a Miniszterelnökségnél vagy a Bethlen Gábor Alapkezelőnél. Semmiképpen se utaljanak pénzt sehova, és fokozottan vigyázzanak az adataikra is – hívta fel a figyelmet az államtitkár, kérve, hogy a magánszemélyek is hasonló óvatossággal járjanak el. Mint mondta, a csalók egyre többször élnek vissza olyan üzenetekkel, amelyek hihetőnek tűnnek. Az államtitkárság azt kérte az egyházaktól és a nemzetiségektől: mindenképpen jelezzék számukra, ha hasonló hamis telefonhívást vagy egyéb megkeresést kapnak, hiszen az információk segítik a rendőrségi nyomozást.