Letölthető igés kártyák a Reformatus.hu portálon

A reformáció ünnepén új funkcióval, letölthető igés kártyákkal bővül honlapunk. A képes Igéket eddig is napról napra olvashatták azok, akik követik egyházunk Facebook- és Instagram-oldalát, de mostantól bárki le is mentheti, megoszthatja saját oldalán vagy tovább is küldheti ezeket. Az Igével való napi találkozás fontosságáról Molnár Ambrus balassagyarmati református lelkipásztor is beszélt szerkesztőségünknek.

Isten szólt

Naponta többezer ember elcsendesedéséhez nyújt segítséget honlapunk Isten szólt nevű menüje – itt olvashatóak a Bibliaolvasó Kalauz alapján rendelt igeszakaszok, de több mint egy éve Facebook- és Instagram-oldalunkon is közzétesszük ezeket, hogy minél több emberhez eljusson az evangélium. Örömmel olvassuk a visszajelzéseket arról, milyen sokat adnak az oldalaink látogatóinak ezek a napindító üzeneteket, és hogy hogyan segítik őket mindennapjaikban. A támogató üzeneteken felbuzdulva új funkcióval bővítettük ki oldalunkat, így most már bárki egyszerűen és gyorsan megoszthatja saját felületén az aznapra kijelölt igeszakaszt.

Az Ige fontossága

– A Biblia olvasása alapvető fontosságú a keresztyénné válásunkban, és az abban való megmaradásban, mert Isten önmagát a Biblián keresztül jelenti ki – mondja Molnár Ambrus református lelkész. – A Szentírásból ismerhetjük meg azt a Krisztusra mutató Igét, amelyen keresztül Isten szól hozzánk, megmutatva, mi a jó és mi a rossz ebben a világban. Isten megismerésének legmélyebb forrása nem a mi gondolatunk, hanem az Igén keresztül történő tanítás. Ezen át mutatja meg számunka az Úr az ő üdvözítő tervét, benne pedig azt, hogy mi a célja az emberi élettel abban az egységben, amelynek mindannyian a részesei vagyunk – fogalmaz a lelkipásztor.

Molnár Ambrus (f.Sebestyén László).jpg

Molnár Ambrus balassagyarmati református lelkipásztor

Fotó: Sebestyén László

– A Bibliaolvasó Kalauz minden napra kijelöl egy-egy szakaszt a Bibliából, ezáltal folyamatában haladhatunk előre, mondja Molnár Ambrus, és hozzáteszi: ez a módszer azért fontos, mert a Biblia mind a hatvanhat könyvének a tartalma igaz és szükséges a keresztyén élethez, még azok a részek is, amelyekre azt mondanánk, hogy nehezek és szívesen átlapoznánk rajtuk. – Isten kijelentése egységes, és Jézus Krisztusra mutat. Az Ó- és az Újszövetségből vett napi igeszakaszokhoz tartozó magyarázatok segítenek a megértésben, és további személyes gondolkozásra késztetnek minket – mondja a lelkipásztor.

Összekötő kapocs

A Bibliaolvasó Kalauz sajátos erejét jelenti, hogy szerte a Kárpát-medencében százezreket kovácsol ugyanabba a lelki közösségbe. – Ez nagy összekötő kapocs, biztató keretrendszer, amely nem engedi, hogy elsodródjunk a Biblia mellől – hangsúlyozza Molnár Ambrus. Természetesen előfordulhat, hogy az igemagyarázatok ellenére sem értjük meg az üzenetet, de – bátorít a lelkész – ekkor merjünk kérdezni lelkipásztorunktól vagy gyülekezetünk másik tagjától! – Nagyon fontos tudni, hogy Isten a megértést és a kérdéseket is használja önmaga megismertetésében. Vannak olyan kérdések, amelyeket hosszú időn át hordoz magával az ember, de Isten egy ponton megadja a választ, amire szükségünk van. Amikor a Bibliát olvassuk, legyenek kérdéseink, és engedjük meg a Szentírásnak, hogy kérdéseket adjon nekünk, amelyekre Isten választ akar adni! Sok irányba indulhatunk, de a legfontosabb, hogy ha valamit nem értünk, az soha nem lehet ok arra, hogy abbahagyjuk a Biblia olvasását – figyelmeztet a balassagyarmati lelkész.

Az Igében való megmaradás

Nagyon fontos, hogyan tekintünk a Bibliára, főleg napjainkban, amikor óriási harc van annak tekintélye körül. – Sokan azt mondják, a Biblia tévedhetetlen az üdvösség tekintetében, de tévedhet más dolgokban. Amennyiben megnyitjuk ezt az utat, a Biblia tekintélye folyamatosan romlani fog, és eljutunk oda, amikor azt érezzük, a Biblia már igazából nem irányadó az életben – magyarázza Molnár Ambrus, aki szerint rendkívül fontos, hogy Isten tévedhetetlen kijelentéseként tekintsünk a Bibliára, és meglássuk benne azt az örökkévaló igazságot, amely a saját életünket is meghatározza. Ezért ne csak akkor olvassuk a Bibliát, amikor kedvünk van hozzá, mert Isten munkáját fontosabbnak kell tartanunk a saját akaratunknál!