Magyarul köszöntötte a három debreceni püspököt Ferenc pápa

A pápánál tett látogatást ősszel a Vatikánban Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Palánki Ferenc római katolikus püspök. Erről az ökumenikus zarándokútról számoltak be december 2-án a debreceni Libri könyvesboltban. A beszélgetést Törő András egyetemi lelkész, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának irodaigazgatója moderálta.

Élménybeszámoló a látogatásról a pápánál. December 2. Debrecen, Fekete Károly - Fotó: TTRE / Miskolczi János

„Szívesen hazahoztam volna a Collegium Germanicum et Hungaricum orgonáját, csak a repülőgépen nehéz lett volna” – mondta Fekete Károly tiszántúli református püspök

Fotó: TTRE/Miskolczi János

Fekete Károly elsőként arról beszélt, hogyan is került ilyen jó barátságba a három püspök, hogy úgy döntöttek, közös zarándokútra indulnak Genf után Rómába is.

Mint mondta, havonta találkoznak Kocsis Fülöppel és Palánki Ferenccel, amikor egyrészt közösen olvassák az Igét és imádkoznak, másrészt minden olyan kérdést megtárgyalnak, amelyek a felekezetek között feszültséget kelthetnek, és természetesen megosztják egymással az örömöket is. Innen az az igazi, szívbéli barátság, amely közöttük szövődött, és erre a jó viszonyra vezethető vissza a zarándokutak ötlete is, árulta el Fekete Károly.

Rómába érve az első útjuk a Szentatyához vezetett, mondta Palánki Ferenc.

– Kuriózumok voltunk: egy városból három püspök, két külön felekezet, ökumenikus delegáció. Amikor a Szentatya meglátott minket, felderült az arca. Egy ilyen találkozás általában csupán egy rövid bemutatkozás, húsz másodperc, de velünk legalább három percet beszélgetett – idézte fel a római katolikus megyés püspök.

Fekete Károly hangsúlyozta, a katolikus egyházfő magyarul köszöntötte őket, és egy fontos ígéretet is tett:

„Isten hozta, Isten éltessen!” – mondta magyarul, majd hozzáfűzte: „Jövőre készülök hozzátok, Magyarországra!”

Élménybeszámoló a látogatásról a pápánál. December 2. Debrecen, Fekete Károly - Fotó: TTRE / Miskolczi János

Törő András egyetemi lelkész, Palánki Ferenc római katolikus püspök, Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita

Fotó: TTRE/Miskolczi János

A debreceni zarándokok ajándékkal kedveskedtek a pápának, egy olyan egyedi, az Alföldi Nyomdában készített bőrkötéses albumot adtak át neki, amelyben Hapák József huszonnégy képből álló fotósorozata látható II. János Pál pápa 1991-es debreceni látogatásáról, benne az elhangzott beszédekkel és hozzá egy angol nyelvű ajánlással, a három püspökség címerével.

Mint mondták, remélik, hogy ez a kötet bekerül a Vatikán múzeumába, és majd mások is emlékeznek arra, hogy a három debreceni püspök ott járt.

A három püspök a katechézisen is részt vett, ugyanis a pápai audiencia mindig egy tanítással kezdődik.

– Nemcsak arról tanított, hogyan kell imádkozni, hanem arról is beszélt az embereknek, hogy közvetlenül szólítsák meg a Jóistent, majdhogynem így: „Szia, jó estét, itt vagyok!” Mert a Jóisten nemcsak egyszerűen van, hanem jelen van, és aki jelen van, azt meg tudjuk szólítani, arra rá tudunk mosolyogni, attól tudunk kérdezni – hangsúlyozta Kocsis Fülöp.

A találkozás után nem búcsúztak el rögtön a Szent Péter-bazilikától, emlékeztetett Törő András.

Élménybeszámoló a látogatásról a pápánál. December 2. Debrecen, Fekete Károly - Fotó: TTRE / Miskolczi János

Sokan voltak kíváncsiak a beszámolóra

Fotó: TTRE/Miskolczi János

Amíg a pápa kint van a téren, addig a zarándokok előtt nem nyitják meg a bazilikát, velük azonban kivételt tettek, így történt, hogy majdhogynem csak hárman voltak odabent, így nyugodtan leülhettek imádkozni, majd lementek az altemplomba, ahonnan nem is akármeddig jutottak:

– A katakombák ajtajai is megnyíltak előttünk, ezen az ókori úton jutottunk el Szent Péter sírjához, egészen a csontjait rejtő kis dobozig. Úgy is hívják ezt a helyet, hogy Nekropolisz. Épen megmaradt kripták, kifestett sírkamrák, faragott, keresztyén szimbólumokkal díszített szarkofágok, régi freskók tárultak elénk – magyarázta Fekete Károly.

A debreceni zarándokoknak a Pápai Magyar Intézet adott otthont tartózkodásuk alatt, ahol mindennap prédikáltak.

A három napon három prédikáció hangzott el: az elsőn Palánki Ferenc, a másodikon Kocsis Fülöp, a harmadik napon pedig Fekete Károly került sorra. – Ebben is megvalósult az ökumené – tette hozzá Fülöp atya.

Vatikáni tartózkodásuk alatt Habsburg–Lotharingiai Eduárddal, Magyarország szentszéki nagykövetével és Kurt Koch bíborossal, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnökével is találkoztak.

– Kurt Koch bíboros olyan formátumú ökumenikus személyiség, aki azt, amit ma az ökumené rejtelmeiről, a felekezetek közötti diplomáciai és teológiai kapcsolatokról tudni lehet, azt ő mind tudja – magyarázta Fekete Károly. Mint mondta, egy fontos közös jubileumra is felhívta a figyelmüket: közeledik 2030, amely az ágostai hitvallás, a Confessio Augustana ötszázadik évfordulója lesz, ez az a lutheránus hitvallás, amely elsőként foglalta össze az evangélikus egyház tanításait, és talán ez az a protestáns dokumentum, amely a legközelebb áll a katolikus egyház tanításaihoz – hangsúlyozta a református püspök.

Élménybeszámoló a látogatásról a pápánál. December 2. Debrecen, Fekete Károly - Fotó: TTRE / Miskolczi János

Fekete Károly első református püspökként szerepelt a Vatikáni Rádióban

Fotó: TTRE/Miskolczi János

Kurt Koch bíboros számára is emlékezetes volt a találkozás, árulta el Kocsis Fülöp.

– Amikor jönnek hozzá, mindig a problémáikról mesélnek, most meg megjelenik három püspök, akik csak annyit akarnak mondani, hogy mi nagyon jóban vagyunk és nálunk az ökumené nagyon szépen működik. Külön kiemelte: nagyon hálás volt, hogy végre valaki jó hírt is visz neki – emlékezett vissza a görögkatolikus érsek-metropolita.

A bíborossal való találkozás után felkeresték a Pápai Keleti Intézetet és a Collegium Germanicum et Hungaricumot is, ahol intézményvezetőkkel és ott tanulókkal is beszélgettek.

A kollégium kápolnájában járva Fekete Károly az orgonát is kipróbálta, az erről készült videót is megmutatták pénteken a Libriben összegyűlt közönségnek. Különleges pillanat volt, hiszen református püspök még biztosan nem szólaltatta meg a hangszert.

– Az orgona remek volt, szívesen elhoztam volna magammal, csak a repülőgépen nehéz lett volna – magyarázta nevetve Fekete Károly.

Rómában van a jezsuiták fő temploma, az Il Gesu, itt van eltemetve Szent Ignác is, mellette pedig az a kolostor áll, ahol a rendalapító római napjait élte – ebben a kápolnában is imádkoztak a debreceni zarándokok, akik felkeresték a Santa Maria Maggiore-bazilikát, amelyben a hagyomány szerint a kis Jézus jászolereklyéjét őrzik, és ahol magyarul is lehet gyónni, valamint a szomszédságában lévő Pápai Keleti Intézetet is meglátogatták, amelyet még 1917-ben alapított X. Pius pápa azzal a szándékkal, hogy itt képezzék a keletről származó növendékeket.

Ezt követően a magyar egyházi vezetők útja a Görög Kollégiumba vezetett, végül a közös zarándoklat lezárásaként a három püspök üzenetet küldött a Vatikáni Rádión keresztül.

– Református püspök még nem volt a Vatikáni Rádióban, ezért nagy örömmel számoltam be arról, mi történik Debrecenben, hogyan élünk egymással, és arról is, hogy nekünk is van rádiónk. Aztán hármasban is leültünk a magyar szerkesztővel, Vértesaljai Lászlóval – foglalta össze élményeiket Fekete Károly.