Már lehet jelentkezni a Reformátusok Szárszói Konferenciájára

Az idei Reformátusok Szárszói Konferenciáján egyházunk helyzetére és az elmúlt időszak tanulságaira fókuszálnak a szervezők. Hangsúlyozzák, hogy nem a kegyelmi ügy tárgyalása és egyes személyek felelősségének a vizsgálata lesz a téma. A rendezvény célja, hogy Isten rámutathasson a kihagyott lehetőségekre, hibákra, és természetesen vele közösen keresik a kiutat és a megoldásokat is.

„2024 februárjában külső és belső körülmények olyan helyzetbe sodorták a Magyarországi Református Egyházat, melyre nem volt példa annak korábbi történetében: egyházunk vezetése átalakult, közösségünket rendkívüli nyomás éri, belső és külső ügyekben pedig visszatérő kérdések feszítik. Az elmúlt hónapok eseményei a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Egyház különböző fórumain is vissza-visszatérő módon előkerültek, így ezek mellett nem szabad elmenni” – írják a konferencia szervezői.

„Sokszor olyan válaszút elé kerültek az egyháztagok, a szolgálók és a tisztségviselők, amikor nem volt lehetőség a döntést halogatni és hosszas tanácskozásokat tartani. Az így meghozott döntésekben nagyon sok olyan tapasztalat gyűlt össze, amelyet érdemes megvizsgálni és átbeszélni. Ezekből tanulnunk kell, és le kell vonnunk azokat a következtetéseket, amelyek egyházunk működését segítik” – jegyzik meg.

Hangsúlyozzák, hogy kiemelt jelentőségű azt is szem előtt tartani, hogy nem csupán egy nagy szervezetről beszélünk. „Nem tagadhatjuk le, hogy egyházunk bizonyos tekintetben egy klasszikus emberi szervezet a maga belső szabályaival és sajátos működési mechanizmusaival, de ha csupán ekként látjuk és láttatjuk, akkor súlyos hibát követünk el. Mindig úgy kell vizsgálnunk ezt a közösséget, mint Jézus Krisztus testének a részét, a missziói parancs letéteményesét. Fontos, hogy ne csak a szervezeti működést vizsgáljuk, hanem elsősorban Isten ügyének szemüvegén keresztül elemezzük az elmúlt hónapok eseményeit” – hangsúlyozzák a szervezők.

„2024-ben a Reformátusok Szárszói Konferenciáján egyházunk helyzetéről és az elmúlt időszak tanulságairól beszélgetünk majd. Fontos rögzíteni, hogy nem a kegyelmi ügy tárgyalása és egyes személyek felelősségének a vizsgálata lesz a téma. A célunk az, hogy Isten rámutathasson a kihagyott lehetőségekre, hibákra, és természetesen vele közösen keressük a kiutat, a megoldásokat is. Idén az áhítatokat – a 2023-as évhez hasonlóan – egy lelki ívre fűzzük fel, melyek kihangsúlyozzák azokat az értékeket és megoldásokat, melyet a konferencia többi tartalmi eleme is képvisel majd” – olvasható az esemény leírásában.

Programbeosztás: A nap közös, kiscsoportos bibliakörrel kezdődik, ezután előadással és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A múlt évhez hasonlóan a főelőadások után vezetett kiscsoportokban lehet majd elmélyülni a témában.  Délutánonként témafeldolgozással és záróáhítattal készülnek a szervezők, a rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők egy közös, úrvacsorával egybekötött istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

Tervezett program:

2024. augusztus 8. (csütörtök):

  • nyitóáhítat
  • megnyitó
  • helyzetértékelés történeti, szociológiai és teológiai szempontból – pódiumbeszélgetés

2024. augusztus 9. (péntek):

  • áhítat csoportokban
  • plenáris előadások
    • Krízisben vagyunk, mit kell tenni?
    • Hogy ne használd Isten igéjét. Bibliai idézetek krízishelyzetben
  • A Magyarországi reformátusság helyzete félidőben. A megújulás lendülete elfogyóban? – pódiumbeszélgetés
  • témafeldolgozás csoportban
  • áhítat

2024. augusztus 10. (szombat): 

  • áhítat csoportokban
  • plenáris előadások
    • Szervezeti struktúránk és működésünk kérdései
    • Lelki megújulás nélkül a próféta tud még prófétai szerepet vállalni?
    • A missziói parancs letéteményese
  • Hol vannak a missziós és az intézményes egyház közötti határok? – pódiumbeszélgetés
    • témafeldolgozás csoportban
    • áhítat

2024. augusztus 11. (vasárnap):

  • úrvacsorás istentisztelet

A 2024. évi Reformátusok Szárszói Konferenciáján kizárólag a szabad szálláshelyek számában tudnak a szervezők résztvevőket fogadni, ezért azt kérik, hogy a jelentkezését mindenki minél előbb véglegesítse. A rendezvény minden résztvevő számára (még a gyermekeknek is) egyéni, előzetes regisztrációhoz kötött. A konferenciára július 31-ig lehet jelentkezni erre a linkre kattintva!

Regisztráció: A programra történő jelentkezéssel minden résztvevő elfogadja, hogy a határidő után történő módosítási kérést a szervezőknek nem áll módjában figyelembe venni, ilyen esetekben a már befizetett adományt sem tudják visszatéríteni.

Időpont: 2024. augusztus 8–11., csütörtök 14 órától előreláthatóan vasárnap délig. 

Helyszín: Balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ (8624, Balatonszárszó, Csárda utca 41.)

Szállás és étkezés: Az esemény teljes idejére szállást és napi háromszori étkezést lehet igényelni. Az elhelyezés többágyas szobákban történik, a szállások megközelítését minden résztvevőnek egyénileg kell megoldania.

Jelentkezési határidő: 2024. július 31. 

Költségek: A szervezők kérik a konferencia résztvevőit, hogy személyenként 55 000 forintos részvételi hozzájárulással támogassák a konferencia létrejöttét, ezért a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szállást és napi háromszori étkezést biztosít.

  • A 6 évnél fiatalabb gyermekek ingyen, a (konferencia idején érvényes diákigazolvánnyal rendelkező) diákok pedig 30 000 forintért vehetnek részt a rendezvényen. 
  • Amennyiben a részvételi hozzájárulást a helyszínen kívánja kiegyenlíteni (kivéve a Szép-kártyás fizetést), úgy a szervezők 10 százalék kezelési költséget számolnak fel.
  • A helyszínen egynapos részvétel váltására is van lehetőség, ennek költsége 20 000 forint, amely a programokon való részvételt, valamint az ebédet és vacsorát tartalmazza. Az egy napra érkezőknek a szervezők nem tudnak szállást biztosítani. Ebben az esetben nem szükséges az online regisztráció, elegendő azt a helyszínen megtenni.
  • A helyszínen lehetőség van SZÉP-kártyával is fizetni (OTP, MBH, K&H), ebben az esetben a helyszíni 10 százalékos kezelési költséget nem számolják föl.
  • Az összeget a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány számlájára (11713005-20395274; IBAN: HU27 1171 3005 2039 5274 0000 0000; BIC-kód: OTPVHUHB; Bank székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.) kell átutalni legkésőbb 2024. augusztus 1-jéig. A közlemény rovatban mindenképpen tüntesse fel a ’Szárszó 2024’-at és a saját nevét. (Példa: Szárszó 2024 Minta Éva) A gyorsabb ügyintézés elősegítésére a szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy a konferenciára hozzák magukkal az átutalásról szóló banki bizonylatot.

További információ:

  • e-mail: szarszo@reformatus.hu
  • telefon (munkanap 9–16 óráig): +36-30-576-3692 vagy +36-30-451-8067.

A program a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem támogatásával, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány szervezésében valósul meg.

Az elmúlt évek előadásai az RKK Youtube-csatornáján bármikor visszanézhetők: