Meghalt Kálmán Szabolcs amerikai–magyar református lelkész

Kálmán Szabolcs színésznek készült, 1956-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba, ott lett lelkész 1974-ben. Dél-Kaliforniában és Clevelandben szolgált. Feleségével, Zsuzsával összekötő szerepre vállalkoztak a régi és az új, a magyar és az amerikai kultúra között. 2001-ben települt haza.

Kálmán Szabolcs 1936-ban született Tóvároson, Tata mellett, egy felső középosztálybeli családban. Édesapja Tatán főszolgabíró volt, míg édesanyja orvosi családból származott. Szabolcsnak két öccse volt, akik már elhunytak - olvasható róla a Memory Projekt oldalán.

1954 és 1956 között két évet elvégzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán, ahol Törőcsik Mari évfolyamtársa volt, noha operett szakon. Tanárai között volt Básti Lajos, Sulyok Mária, Ruttkai Éva és Ungváry László. Két év után azonban nem folytatta tanulmányait, és mivel bölcsész szakra nem vették fel a származása miatt, így került Inotára, az alumíniumöntödébe minőségellenőrnek, remélve, hogy hamarosan kultúrfelelős lesz. Eközben Budapesten kitört a forradalom, amit szívvel-lélekkel támogatott, habár géppisztolyát nem volt alkalma használni. Ugyanakkor számos beszédet mondott, ezért a megtorlástól tartva november 22-én elindult Tatáról Győrbe, majd Balfnál átszökött Ausztriába.

Kálmán Szabolcs.jpg

1957-ben ment ki New Yorkba. Eleinte kétkezi munkásként dolgozott, később tanulmányi ösztöndíjat kapott, ami lehetővé tette számára, hogy tanulmányait az Ohio Universityn 1961-ben befejezze. Ezután a Southern Illinois Universityn szerzett mesterfokozatot színház szakon. Tanulmányai befejezése után színészként dolgozott San Franciscóban, 1964-ig. Ugyanebben az évben vette feleségül gyerekkori szerelmét, Zsuzsát, aki ének- és kórustanár volt Magyarországon. Aktív tagjai voltak a San Franciscó-i magyar cserkészetnek, tanítottak a helyi magyar iskolában, és jártak a magyar református egyházba. 1966-ban átköltöztek a kaliforniai Monterey városa mellé, itt születtek meg gyerekeik is: Géza, Tibor és Ildikó.

Kálmán Szabolcs 1971-ben jelentkezett a teológiára. 1974 nyarán végzett Master of Divinity diplomával, július 30-tól pedig lelkészként kezdett el dolgozni a Los Angeleshez tartozó dél-kaliforniai Resedában, ahol a San Fernando-völgyi Magyar Református Egyház (Grace Hungarian Reformed Church) lelkésze lett. Tizenhét évet szolgált ebben a gyülekezetben.

Los Angelesből 1991 virágvasárnapján a család az ohiói Clevelandba költözött, Kálmán Szabolcsot itt is lelkésszé választották. A kilencvenes évek második felében Szabolcs és Zsuzsa elhatározták, hogy nyugdíjba mennek és hazatelepülnek Tatára, a Zsuzsa szülei által épített családi házba. Szabolcs tanított és lelkészi munkát végzett Magyarországon is, Zsuzsa pedig kórust vezetett, de 2013-ban, hosszú betegség után elhunyt. Kálmán Szabolcs ezt követően is az Amerikából hazatelepült magyarokat szolgálta hitben és szeretetben.

Kálmán Szabolcs gyászjelentés