Meghalt Répás Zsuzsanna

Répás Zsuzsanna ötvenhat éves korában hunyt el. 2021 óta volt elnöke a Magyarországi Református Egyház külügyi és ösztöndíjas bizottságának. 2010 és 2014 között nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt. A külkapcsolatok és leginkább a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás területén dolgozott.

Répás Zsuzsanna 1966. július 4-én született Budapesten. Gyermekkora óta a Baross téri gyülekezet tagja volt, ott konfirmált, majd 2000-ben presbiternek választották. 2003 óta a Budapest-Északi Református Egyházmegye küldötteként vett részt a Magyarországi Református Egyház Zsinatának munkájában. 2007 óta tagja, 2021 után pedig elnöke volt az egyház külügyi és ösztöndíjas bizottságának. 2018 óta pedig az Európai Egyházak Konferenciája végrehajtó bizottságának volt a tagja. Répás Zsuzsannáról Balog Zoltán püspök is megemlékezett a közösségi oldalán. A Zsinat lelkészi elnöke azt írta: „Odaadó szolgálat és hűség. Ez volt Répás Zsuzsanna.”

Répás Zsuzsanna

Vegyészmérnöki, közgazdasági szakokleveles mérnöki, majd történész–történelemtanári diplomát szerzett. Több éven át a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnáziumban óraadó tanárként tanított. 1998 és 2002 között, az első Orbán-kormány idején a Külügyminisztérium politikai főtanácsadójaként Németh Zsolt államtitkár mellett dolgozott. Répás Zsuzsanna 2002 és 2010 között a külügyi kabinet munkatársa, nemzetpolitikai kabinettitkár volt. 2010 és 2014 között a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíciót töltötte be. A külkapcsolatok és leginkább a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás területén dolgozott. Halála előtt nagykövetként a Duna Bizottság mellett képviselte Magyarországot.

Sokan a tusványosi nyári táborok állandó résztvevőjeként ismerték meg Erdélyben. A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Gergely Balázs a Facebook-bejegyzésében így emlékezik meg róla: „Az utolsó év, amely a reményt vesztő külvilág számára kilátástalan végjáték, az neked feltétlen hit és harc volt. Mint annyi másban, mindhalálig. Sok egyébről írhatnék, de most innen, a kincses városból a puszta tény minden mást elnyom: nélküled nem jött volna létre a Kolozsvári Magyar Napok, Répás Zsuzsanna! Köszönünk mindent, Isten nyugtasson!”

Répás Zsuzsannáról Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is megemlékezett a Facebook-oldalán az alábbi sorokkal: „Sokat köszönhetünk neki, hisz ő volt az, aki a nemzetpolitikában mérföldkőnek számító 2010-es évet követően, a Nemzetpolitikai Államtitkárság létrejöttének legelső éveiben – majd azt követően is éveken át – szolgálta munkájával az összmagyarság ügyét, a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok erősítését.”