Megjelent a Presbiter legújabb száma

Már olvasható a Presbiter, a Magyar Református Presbiteri Szövetség lapja márciusiáprilisi száma.

Nem lehet elmenni az Ukrajnában kialakult helyzet mellett, ezt a Presbiter is figyelemmel követi. A több hete tartó háborúról szól a lap 2. oldala. „A helyzet nem könnyű, de nem reménytelen” – írta Gyurkó Miklós a Levél Kárpátaljáról című írásában.

Az aktuális helyzet mellett a lap a húsvéti ünnepekkel is foglalkozik. „Nem inkább a hatalommal tanítót kellene hirdetnünk, aki betöltötte a törvényt? Vagy a csodákat tevőt? Illetve a feltámadottat, aki a mennyben uralkodik? Miért pont a megfeszítettet?” – teszi fel a kérdést Viczián Miklós, Mi a megfeszített Krisztust hirdetjük című írásában.

Presbiter lap 2002 marcius aprilis

Ő nem emberek ellen küzdött, hanem az emberekért – jegyzi meg Bányai László A nagypénteki kereszt mindennapjaink erőforrása című cikkében. Erdélyi Judit az elmúlt években tapasztalható világátformáló eseményeket vizsgálja és mutatja be az olvasóknak.

Békefy Lajos szintén kitért az ukrajnai háborús helyzetre. Mint megjegyzi: „A béke nem változhatatlan állapot, hanem folyamat. A protestáns és a keresztyén békeetika kezdeményezője maga Isten, hiszen a bűn tehertétele miatt az emberek, az emberiség hosszabb távon nem képes jól élni a békével, valamikor és valakikben újra és újra fellép a megosztás, a békétlenség diabolikus kényszere.”

A bibliai ételek bemutatását folytatja Fráter Erzsébet. Erdélyi Judit szintén folytatja rovatát, az Isten dicsősége az orvos szemével 6. részében.

Margit István a református léviták történetét ismerteti. Tudomány és hit jelentik a világ megértésének két egymást kiegészítő módját címmel közölnek interjút Szarka László geofizikus akadémikussal. Nagy Éva a bukaresti ökumené imahét részleteiről ír. Szabó Zsolt az engedelmességről elmélkedik, a Biblia alapján.

A Mai presbiterek állandó rovat ezúttal Buzás Adél békéscsabai presbitert mutatja be. Mint fogalmaz: „presbiterként sokat tanulok a testvérektől. Keresem a szolgálati lehetőségeket, de néha úgy érzem, kevés, amit teszek. Isten azonban megértette velem, hogy mindenkinek adott olyan képességeket, amelyekkel szolgálni tud“.

A lap további hasábjain Szilágyi Sándor tiszteleg Madách Imre előtt. A magvető példázatáról ír napjainkra kihegyezve Tóth János. Az európai krízis lelki hátterét taglalja Viczian Miklós. D. Szabó Dániel tovább ismerteti a koreai keresztyénség történetét. Békefy-Röhrig Klaudia Pál apostol presbiterképző iskolájának nyomába ered.

A Presbiter XXXI. évfolyamának 2. számában több ima, illetve könyörgés olvasható a háborús helyzet megoldásáért, a béke eléréséért.