Megjelent a „Teremts bennünk csendet!” imagyűjtemény

A válogatásban református, katolikus és evangélikus imák hallhatóak neves színművészek előadásában. A hiánypótló gyűjtemény elérhető CD-n és az interneten is.

A kezdeményezés egyedülálló, a válogatásánál és a lektorálásánál a különböző egyházak képviselői; papok, szerzetesek, lelkészek segítették a munkát, a CD-n összesen 76 ima szerepel. Ezek között vannak, amelyek bemutatják az egyházi év állomásait, a világkeresztyénség közös és a felekezetek saját piros betűs ünnepeit – de helyet kaptak az egyetemes imák, mint a Mi Atyánk vagy az Apostoli Hitvallás, valamint a jellegzetesen felekezetekhez köthető könyörgések. A református szekcióban többek között Kálvin János, Cseri Kálmán és Hajdú Zoltán Levente írásai szerepelnek. Ezek mellett külön kategóriaként jelennek meg a különböző élethelyzetekben, lélekállapotokban fogant kérő, hálaadó imák.

Teremts-bennünk-csendet!---Imádságok-(CD).webp

A szövegeket neves színészek és előadóművészek olvassák fel. A tartalmakat még hitelesebbé teszi, hogy az előadók maguk is hívők, a felvételeken pedig annak a felekezetnek a fohászait mondják, amelyekhez tartoznak. Így a református imáknak Bencze Ilona, Gundel Takács Gábor és Hűvösvölgyi Ildikó kölcsönözték a hangjukat, mellettük pedig Bajza Viktória, Dunai Tamás, Galbenisz Tomasz, , Kautzky Armand, Kiss Mari, Kökényessy Ági, Nagy Sándor és Németh Borbála hallható a felvételeken.

Molnár Gábor, a lemezt kiadó Gold Record ügyvezető igazgatója a vasarnap.hu-nak úgy fogalmazott: a koronavírusjárvány miatt jelentősen megnőtt az igény a lelki tartalmakra. Hozzátette: látványosan felpörögtek a hangoskönyvek, és az ilyen témával foglalkozó filmek és előadások megtekintései, az imádságok mégis alig voltak elérhetőek az interneten. Ezért döntöttek úgy, hogy összegyűjtik és kiadják a magyar kultúra és hitélet legalapvetőbb szent szövegeit. Molnár Gábor hangsúlyozza: ez a gyűjtemény nem egy vallási promóció, inkább egy reakció arra, ami a vírus miatt az emberek lelkében kialakult.

A hanganyagokat képi illusztráció kíséri, amelyeket Szabó Zsófia grafikusművész készített.

Az imagyűjtemény elérhető Youtube-on és megvásárolható CD-n is.