Méliusz Juhász Péter-emléknapok

Méliusz Juhász Péter püspök, reformátor, egyháztudós 490 évvel ezelőtt született és 450 éve hunyt el. A két jeles évfordulóra a Tiszántúli Református Egyházkerület rendezvénysorozattal készül. Az emléknapok programját Fazakas Gergely Tamás, az egyházkerület presbiteri főjegyzője, valamint Oláh Róbert, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárának főmunkatársa ismertette.

A célunk az, hogy többféle rendezvénnyel mutassuk meg, milyen jelentős szerepe volt Méliusznak a 16. században. Tulajdonképpen neki köszönhető Debrecen kultúrájának pozicionálása, a püspök helyezte fel a várost a magyarországi és a nemzetközi kultúra térképére – hangsúlyozta Fazakas Gergely Tamás.

Méliusz-napok

Fotó: Miskolczi János

Az első esemény december 5-én 18 órakor kezdődik a Karakter Kávézóban, ahol a Kálvin Kiadó gondozásában megjelent A Könyvek című négyrészes kiadványt mutatják be. A könyvsorozat egészen új megközelítésben, regényszerű formában mutatja be a könyvek könyvét, a Bibliát. Fazakas Gergely Tamás elmondta: a köteteket teológusok, irodalomtörténészek, a kiadvány grafikusa és tervezőszerkesztője tárja a nagyközönség elé.

A Méliusz Juhász Péter-emléknapok második programja egy kamarakoncert lesz december 9-én 17 órától, amelyen többek között Huszár Gál énekeskönyvéből hangzanak el dalok Csörsz Rumen István hangszerelésében a Nagytemplom kistermében, áttételesen és közvetlenül is Méliuszra emlékezve.

A harmadik program egy tudományos rendezvény lesz december 15-én 14 órától a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében. – Ennek a napnak az egyháztudós, reformátor születésének és halálának évfordulója adja az apropóját. Megjelenik egy kiadvány is erre az alkalomra Hitviták és könyörgések címmel. Ebben négy olyan ritka Méliusz-mű lesz közreadva, amelyek ma már nagyon kevés példányszámban vagy éppen töredékesen hozzáférhetők a kutatók számára is – magyarázta Oláh Róbert.

Az emléknapokra készül egy kamarakiállítás is Méliusz Juhász Péter Debrecenben elérhető eredeti műveiből. Az emlékülés kávészünete után előadást hallgathatnak meg a résztvevők Fazakas Gergely Tamástól, majd négyes könyvbemutató zárja az alkalmat.