Menedék energiaválság idején

A Magyarországi Református Egyház zsinati elnökségének megbízásából Gér András zsinati tanácsos a magas rezsiköltségek okozta gondok enyhítésén fáradozik. Több tárgyalási fordulón is közreműködött a kormányzattal, a szolgáltatókkal, a kormányhivatalokkal és egyéb piaci, illetve állami szereplőkkel az egyházat napjainkban sújtó energiaválság hatásainak mérséklése érdekében.

Gér András - 2022 - Fotó: Hirling Bálint

Gér András elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal és a szolgáltatókkal

Fotó: Hirling Bálint

Mit tud tenni az egyházvezetőség a kialakult helyzetben?
Látjuk és tapasztaljuk, hogy mekkora problémával nézünk szembe a megemelkedett rezsiárak, a változó jogszabályi környezet és a szolgáltatók eltérő gyakorlatai miatt. Ezért az elmúlt hónapokban adatokat kértünk egyházi épületeink energiafogyasztásáról. Munkánkat már most is sokan segítették, ezért köszönettel tartozunk. Az adatszolgáltatás a jövőben nagyon hasznos lesz, hiszen felhasználásával elemezhetjük a megnövekedett rezsikiadásokat, és megkereshetjük a fedezetként bevonható forrásokat. A beküldött információk birtokában és országos kitekintésű összesítéseink segítségével egységesen tudjuk képviselni egyházunk érdekeit a tárgyalásokon. Az egyházi fogyasztókat arra is megkértük, mondják el, hogyan spórolnak, mivel csökkentik a kiadásokat, miként növelik az energiahatékonyságot. Szeretnénk összegyűjteni hasznos gyakorlatokat arról, miképpen lehet visszafogni a kiadásokat. Célunk, hogy ezeket megosszuk, hiszen közösen sokkal többre jutunk.

Mi lett a tárgyalások eredménye?
A közfeladatot ellátó egyházi intézmények esetében az egyenlő finanszírozás elvének megfelelően várhatóan kormányzati kompenzációra számíthatnak az intézményfenntartók, hiszen az állami fenntartású intézmények esetében is megnövekedtek a rezsikiadások. A Magyar Villamos Művek (MVM) Next Energiaszolgáltató Zrt. pedig vállalta: kiemelten foglalkozik az általunk összefogott – egy csatornán, rendszerezve továbbított, a gyülekezeteinkből, intézményeinkből érkező – problémákkal. Az egyeztetések folyamán alaposan mérlegeltük, hogy a földgázfelhasználás esetében tudunk-e református flottát kialakítani. Az adatbekérések során azonban kiderült, az egyházközségek és intézmények több tucat szolgáltatóval állnak szerződéses viszonyban, teljesen eltérő feltételekkel és futamidőkkel. Így egyelőre nincs mód arra, hogy az egész református egyházra egységesen kiterjedő kedvezményeket vehessünk igénybe. Ennek ellenére ezt a lehetőséget természetesen a jövőben napirenden tartjuk.

Milyen segítséget tudnak nyújtani a nehéz helyzetű egyházközségeknek?
Forrásátcsoportosításokkal igyekszünk több alapot is létrehozni, amelyeket református közösségeink rendelkezésére tudunk majd bocsátani, különösen ott, ahol az energiaszámlák kifizetése súlyos gondot okoz.

Milyen egyházi ingatlan jogosult lakossági fogyasztóként a földgázellátásra?
A kormányzattal való tárgyalások során elértük, hogy azok az egyházi ingatlanok, amelyeket lakhatási célra használunk, átkerülhetnek a lakossági fogyasztás kategóriájába. A kérelmek benyújtását nem központilag szervezzük, hanem azokat helyben kell intézni. Minden ilyen esetben szükséges az illetékes szolgáltatóval történő egyeztetés, hiszen a felhasználóknak egyedi körülményeik lehetnek. Korábban a földgázszolgáltatóval kötött szerződésben rögzítették, hogy a szerződéses időszakra lekötött gázmennyiség pontosan hány százalékát kell felhasználni, továbbá milyen arányú rész után kell kötbért fizetni, amennyiben nem veszik igénybe. Fontos változás volt ezzel kapcsolatosan a 354/2022. (IX. 9.) kormányrendelet 2022. október 6-án hatályba lépett módosítása. Ez lehetőséget adott arra, hogy akinek hetvenöt százaléknál magasabb értéken határozták meg a minimálisan felhasználható mennyiséget, az – amennyiben határidőben erre vonatkozó kérelmet nyújtott be – továbbra is kötbérfizetés nélkül kapja a gázszolgáltatást. Abban az esetben is, ha fogyasztását takarékoskodással csökkenteni tudja. Tehát ha kevesebbet fogyasztott, a szerződéses mennyiség hetvenöt százalékáig nem kell büntetést fizetnie. Tudomásunk szerint egyházunkból sokan éltek a lehetőséggel.

Milyen változások történtek még?
Idén augusztusban módosult az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevételére jogosultak köre. A végső menedékes jogintézményt augusztus 1-jétől december 31-ig vezette be a kormány azért, hogy aki a rezsivédett körből kiszorult, annak legyen ideje felkészülni a változásokra. Ezért öt hónapig a világpiaci árakhoz képest így is jóval kedvezőbben vásárolhat gázt vagy áramot, de közben el kell dönteni: 2023. január elsejét követően az MVM Next Zrt.-vel, vagy más kereskedővel akar-e szerződést kötni. A lehetőség csak december 31-ig áll fenn, tarifái kivezetésre kerülnek, és január elsejétől új rendszer lép életbe. Akiket érint a végső menedékes szolgáltatás, két lehetőség közül választhatnak. A kormányrendelet alapján, amennyiben 2022. november 30-ig nem nyilatkoztak, 2023. január 1-jétől továbbra is az MVM Next ellátásában kapják a szolgáltatást fix áras szerződéssel. A kockázat az, hogy a konkrét ár csak 2022. december 16-án derül ki, és a szerződés az MVM által megküldött tájékoztató levélben rögzített határozott időtartamra szól. A másik lehetőség versenypiaci szerződés megkötése az MVM Nexttel vagy más energiakereskedővel 2023. január 1-jétől. Ebben az esetben a piaci kockázatot vállalva árajánlatot kellett kérni, amely lehetett fix vagy változó is, szólhatott egy, két vagy három évre.

Az első megemelkedett összegű számlák megérkezése után milyen anyagi segítségre számíthatnak egyházközségeink, intézményeink?
Továbbra is folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy az oktatási és szociális intézményeink segítséget kaphassanak. A kormányzat kedvezően fogadta elképzeléseinket, de anyagilag szűk a mozgástér. A jelenleg is zajló szakmai egyeztetéseket követően lesz lehetőségünk arra, hogy intézményeink számára forrásokat biztosítsunk. A nehéz helyzetben igyekszünk folyamatos tájékoztatást adni a fejleményekről. Egyházunk létrehozott a gyülekezetek és az intézmények támogatására szolgáló alapokat. Ezek működéséről a szükséges tájékoztatást az érintetteknek meg fogjuk adni.

Martoni Molnár Sándort, a Külső-Kelenföldi Református Egyházközség lelkészét ebben a történelmi pillanatban az foglalkoztatja, hogyan tud hűségesen szolgálni. Nagy felelősséget érez az egyházfenntartói járulékot, tizedet, adományt fizető gyülekezeti tagok iránt: ilyen árak mellett el lehet-e érni, hogy az istentiszteleteken ne fázzanak meg, és a gyülekezet a rábízott pénzt hatékonyan használja fel. A pénzügyi munkacsoport és a presbitérium bevonásával a jövő év első négy hónapjában beérkező számlák alapján fogja eldönteni a további teendőket.

Martoni Molnár Sándor, külső-kelenföldi lelkész  - Fotó: Sebestyén László

Martoni Molnár Sándor: „Az istentisztelet megtartása nagy kihívást jelent”

Fotó: Sebestyén László

Milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt hónapokban?
Az MVM Next Zrt.-vel történő egyeztetésbe bevontunk az épületüzemeltetés területén jártas presbitereinket, mert az ügyintézés komoly és sokrétű hozzáértést igényelt. Az segített, hogy a közegyház kellő időben információval látott el bennünket. De a változással kapcsolatban még mindig nagyfokú bizonytalanságot érzékelünk. A legutóbbi lelkészgyűlésen arra jutottunk, ahány gyülekezet, annyi tapasztalat ugyanarról a jelenségről. Mi itt, helyben elértük a lelkészlakásunk lakossági fogyasztókénti regisztrálását a földgázfelhasználásra. Ennek ellenére nagymértékben takarékoskodunk: a parókián napközben nincs húsz foknál több. Ez néha kevés, de nem engedhetünk többet.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást?
A vasárnapi istentiszteletek megtartása. Lemezből épült templomunk szigetelése gyenge, emiatt a fűtés hatékonysága alacsony. Elődeink tíz gázkonvektorral még a téli alkalmakra is komfortossá tudták tenni a teret. De a jelenlegi gázárak mellett nekünk erre most nincs lehetőségünk. Korábban tartós hidegben péntek este bekapcsoltam a fűtést, és így lett vasárnapra tizenöt fok a hőmérséklet. Mostanra ez megváltozott: ha nincs nagyon hideg, akkor vasárnap hajnalban kelek és fűtök fel néhány konvektorral, a templom belső helyiségeibe elektromos fűtőegységeket teszek be. Így próbálok spórolni. Bár látom, egyre hidegebb lesz, és ez hosszabb távon nem fog működni. Szeptember óta a villanyra és a gázra már így is nyolcszázezer forintnyi összeget költöttünk. Gyülekezetünk vezetőségével mérlegeljük: vajon melyik lesz olcsóbb, fűteni a templomot, vagy termet bérelni az istentiszteletekre? Nem újdonság számunkra a gondolat, hiszen gyülekezeti termünk nagyon kicsi, ezért a vasárnapi iskolai tanítást és a szolgálók felkészítését már máshol tartjuk. Istentiszteleti közösségünk védelme érdekében is inkább olyan helyszínt keresünk, ahol nem fázunk. Fontos a személyes jelenlét, mert az online istentisztelet drámaian gyengíti az emberi kapcsolatokat. A próbatételt hitben és reménységben hordozzuk.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!