Mente, szablya, nyereg és a bajusz nélküli lelkészek

Hidán Csaba László régész-történész, harcművészetoktató nemcsak tanítja, de amennyire tudja, éli is a hajdani korok életét. A Károli Gáspár Református Egyetem docensével tavaly megjelent kötete kapcsán beszélgetett a Reformátusok Lapja.

Hidán Csaba.png

Hidán Csaba László: Én igyekszem gyakorlatban is foglalkozni azzal, amiről beszélek

„Vitézek – Végvári hagyományőrzés Magyarországon” címmel jelent meg tavaly az a képeskönyv, melyhez Hidán Csaba László kutatásai szolgáltattak elméleti alapot. A régész-történész Jánváry Zoltán grafikusművésszel karöltve készítette el a 16-17. századi viselet- és fegyvertörténetről szóló könyvet, ami százötven fotót, azokhoz részletes leírást és szószedetet tartalmaz. Mint az a Reformátusok Lapjában megjelent interjúból kiderül: a korszakból bőven akadnak emlékek, így többek között végrendeletek, várleltárak és egykori levelezések segítették őket a kutatómunkában. A kétnyelvű gyűjteményt Kiss Gábor fordította angolra.

Az elsősorban középkori magyar történelmet és hadtörténetet tanító egyetemi docens csaknem harminc éve tart harci edzéseket fiataloknak. Előszeretettel jár régies ruhákban, mert vallja: „sajátos külső mellett idvezül a lélek”.
– Én igyekszem gyakorlatban is foglalkozni azzal, amiről beszélek. Várat ostromolni nem tudok egyedül, de lóhátról nyilazok, puskával lövök, ejtőernyővel ugrok, és én varrom a ruháimat. Rengeteg páncélom van, néha télen is jurtában töltök néhány napot – meséli.

A beszélgetésből az is kiderül, hogy a református lelkészi palást miért magyaros viselet: a kálvinista különállóságot jelezte, amely nálunk a magyarok ellenállását is jelentette a bécsi Habsburg uralommal szemben. „Ha megnézzük a már említett viseletalbumokat, a református lelkészek egyik kezében Bibliát, zsoltáros könyvet látunk, a másikban botot vagy fokost. A vad hajdúkról az is hírlett, hogy senki másnak nem engedelmeskedtek, csak a prédikátoroknak. A fokos és a bot azóta eltűnt a lelkészek kezéből, palástjuk és más viseletük azonban idézi a múltat.”

A teljes interjút elolvashatják a Reformátusok Lapja e heti számában, melyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!