Mi van a tarisznyánkban?

Egy európai befektetési bank minden év végén közzéteszi a következő évre vonatkozó, szándékosan meghökkentő előrejelzéseit, melyekben kevéssé valószínű, de lehetséges eseményeket, történéseket vesznek sorra a közgazdászok. A 2022-es esztendőben a szakemberek szerint elképzelhető, hogy forradalmi áttörés történik a biotechnológiában, ami huszonöt évvel növeli a várható élettartamot. A tudósok régóta foglalkoznak az emberi szervezet öregedésével, s az erre vonatkozó vizsgálatok érhetnek fontos mérföldkőhöz, aminek következtében a 80 év lehet az új 50 – fogalmaznak a bank közgazdászai.

Arról is olvashattunk az utóbbi időben, hogy egyre több olyan multimilliárdos befektető, cégtulajdonos van a világon, aki azt hiszi, „becsaphatja a halált”. Ha az örök életet nem érik is el, úgy gondolják, hogy jelentősen meghosszabbítható az élet. A reményüket arra alapozzák, hogy hamarosan elérhetők lesznek olyan új gyógyszerek, terápiák és biotechnológiai megoldások, amelyek akár kétszáz évre is megnövelhetik az emberi élettartamot. Arról azonban nem beszélnek, hogy még ha ez így lenne is, milyen társadalmi feszültségekhez vezethet, ha az élet meghosszabbítását lehetővé tevő találmányok, megoldások csak nagyon kevesek – a nagyon gazdagok – számára lennének megfizethetők.

Anyagias, piacelvű világunkban minden értéket, az egészséget, az életet is pénzben mérik, a boldogságot legtöbben a vágyott vagyontól, gazdagságtól remélik. De a gazdagok tévednek, ha azt hiszik, hogy milliárdjaikkal biztosíthatják maguknak a hosszú életet. Nyilván nem ismerik Jézus példázatát a gazdag emberről (Lk 12,16–20), aki sok javat felhalmozott sok esztendőre, és ezt mondta saját lelkének: „...pihenj, egyél, igyál, vigadozzál!” Isten azonban azt mondta neki: „Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?”

idős kéz PIXABAY

„Az Úrnak félelme gyarapítja a napokat; de a bűnösök esztendei megrövidülnek” (Péld 10,27)

Fotó: Pixabay

A Bibliában arra is találunk bőven példát, hogy a hatalom sem garancia a hosszú életre. Ézsaiás próféta könyvében olvashatunk Júda jó királyáról, Ezékiásról, aki megbetegszik, s a próféta közli vele Isten üzenetét, hogy rendezze el házát, és készüljön a halálra. Ezékiás sírva imádkozik és könyörög az Úrnak, hogy emlékezzen meg a hűségéről, kímélje meg az életét. Az Úristen meghallgatja a síró király imádságát, megkönyörül rajta, meggyógyítja, meghosszabbítja az életét. A halál torkában levő férfiú isteni ajándékot kap, kegyelmi időt: éppen annyi évet, amennyi ideje uralkodott betegségéig.

Ha nem új csodagyógyszer, nem vagyon és hatalom, akkor hit, hűség, imádság – ez volna a „biztos recept” a gyógyuláshoz és a hosszú élethez? Vagy a manapság annyit emlegetett, reklámozott egészséges táplálkozás és életmód? Még ez is csak részben igaz, mert a mindentudó és mindenható Isten a saját üdvözítő terve és szuverén akarata szerint dönt minden ember sorsáról. Ha akarja, meg tudja hosszabbítani (vagy rövidíteni) az ember életét, ez csak tőle függ, mert mindennek Istentől elrendelt, megszabott ideje van. De azt is olvassuk a Szentírásban, hogy az „Úrnak félelme gyarapítja a napokat; de a bűnösök esztendei megrövidülnek” (Péld 10,27).

Ha hiszünk abban, hogy Jézus a feltámadás és az élet, s aki hisz őbenne, ha meghal is, él, akkor időnk nemcsak fogy, hanem telik is – töltődik, mint a kánai menyegzőn a kőkorsók, melyekben a víz Jézus csodája által borrá lett. Bár életünk mennyiségi ideje feltartóztathatatlanul elmúlik, a minőségi – kegyelmi – idő egyre több hittel, reménnyel, szeretettel tölthet el bennünket, s ez többet ér, mint bármilyen gyógyszer és bármekkora vagyon. Ezzel az útravalóval bizakodva, örömmel, békességgel, türelemmel a tarisznyánkban vághatunk neki a 2022-es esztendő ma még ismeretlen, keskeny útjának.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!