Mikortól számít valaki embernek?

Bálint Balázs szülész-nőgyógyász hitbéli meggyőződése miatt soha nem végzett abortuszt, és meggyőződése, hogy azok a kollégái, akik vállalják a beavatkozást, legfeljebb szükséges rosszként tekintenek a terhességmegszakításra. A református orvossal Molnár Ambrus beszélgetett a Világ/Nézet legutóbbi adásában.

– A legalapvetőbb emberi jog az élethez való jog. De mikortól számít valaki embernek? – tette fel a kérdést az adás elején Molnár Ambrus református lelkész. – A téma legerőteljesebben az abortusz kapcsán kerül előtérbe. A terhességmegszakítás sokkal több mindenkit érint, mint gondolnánk – hívta fel a figyelmet a műsorvezető.

A beszélgetés során többek között arról is értekeztek Bálint Balázs szülész-nőgyógyásszal, hogy megfelelő biológiai meghatározás-e az élet kezdetére a 12 hetes kor. Emellett szót ejtettek az abortusz jogi hátteréről, valamint a beavatkozásig vezető útról is, hogy az abortusz tiltásának milyen következményei lennének, illetve miként lehetne megelőzni azokat az élethelyzeteket, amikor a várandós nők az abortusz mellett döntenek.

Molnár Ambrus szerint fontos, hogy érzelmileg is pozitív mintákat lássanak az emberek széles körben maguk előtt: – Ebben a keresztyén családoknak kiemelt szerepük van, hogy az emberek lássanak rendezett házasságokat. Azt, hogy mit jelent egy jól működő család, mit jelent egy férj és egy feleség közti szövetségkötés, mit jelent az, amikor felelősséget vállalok a feleségemért és ki tudom mondani, hogy mindegy, mi történik, mi együtt maradunk és együtt nézünk szembe a nehézségekkel, vagy éppenséggel együtt osztozzunk az örömökben, mert hisszük, hogy Isten szerkesztette egybe a kapcsolatunkat – fogalmazott a lelkész. Bálint Balázs is a családi minta szerepét emelte ki, ahol a gyermek nem büntetés, hanem ajándék Istentől, akiért lehet imádkozni, akit lehet nevelni, és akit lehet az Isten útjára tanítani, aki tőlünk származik, aki hordoz némi tulajdonságot az életünkből, akinek átadhatjuk majd az örökségünket, és aki Isten akaratából és teremtéséből jelenik meg – zárta gondolatait a szülész-nőgyógyász.