Milánói kifutókról beteg gyerekek ágya mellé

Dél körül jár az idő, amikor a kórház előtt találkozunk. Mosolyogóan fogad. Úgy véli, mindenkinek szüksége lenne gyógytornára, amely még a sportolók sérüléseinek orvosolására, sőt teljesítményük növelésére is alkalmas. A Bethesdában végzett tevékenysége igen sokszínű: megtalálható az intenzíven, a sebészeten, a belgyógyászaton, az égési és a csecsemőosztályon is. – A felnőttekkel foglalkozó gyógytornászok általában egy osztályra szakosodnak a kórházakban, például csak neurológiai betegeket látnak el. A Bethesdában sokféle egészségügyi problémával találkozom, szeretek mindig valami újat tanulni – magyarázza. Járó betegeket is kezel. Emellett foglalkozik SMA-s, izomsorvadásban szenvedő gyermekekkel, mozgásfejlesztéssel és -vizsgálattal, valamint állkapocsízületi gyógytornával is.

Míg a felnőttek igyekeznek mérsékelni szenvedéseik látszatát mások előtt, addig a gyerekek hangot adnak neki. – Őszinték, főleg az óvodás korosztály, ők semmit sem rejtenek véka alá. A kis páciensek személyiségének nagyobb figyelmet kell szentelni, mint a felnőttekének. Gyorsan kell rájuk hangolódni, megtalálni velük a közös hangot, ráérezni, mivel tudjuk motiválni, hogy hatékonyabbá tehessük a terápiát. Nem egyszerű feladat – árulja el a gyógytornász.

Bekes_Timea_Ligeti_Nora

„A kis páciensek személyiségének nagyobb figyelmet kell szentelni, mint a felnőttekének”

Fotó: Ligeti Nóri

Tímea érettségi után egy modellügynökségnél helyezkedett el. Szerette azt a világot, de sokkal boldogabbnak érzi magát gyógytornászként. – Végigjártam a szakma lépcsőfokait Olaszországban. Először különböző márkacégek bemutatótermeiben dolgoztam. Ezután jött a kifutó, végül a fotózás. Milánóban is voltak munkáim, de a nagy fogyás után súlyos egészségügyi problémák jelentkeztek. Egy nyári napon édesanyám leültetett az asztalhoz és kijelentette, hogy ez így nem mehet tovább. Tisztában voltam vele, hogy a modellkedés nem nekem való, számít az egészségem. Komolyan elbeszélgettünk a jövőről. Összeírtam azokat a szakmákat, amelyekhez affinitást éreztem – magyarázza. Általános iskolai tanulmányai alatt részt vett önkéntes programokban, ezekben az egészséges gyerekek együtt sportoltak a sérültekkel. Ennek hatására is kezdett segítő szakmákban gondolkodni. Nyolcéves korától lovagol. – Nem akartam lovasoktató lenni, viszont az interneten keresgélve rátaláltam a lovasterapeuta-képzésre. A gyermekek mindig is közel álltak hozzám, úgy véltem, ők is jól érezték mellettem magukat. A gyógytornász és a gyógypedagógus szakma között haboztam. Sokat mozgok, tinédzserként én is jártam gyógytornászhoz, jó emlékeim voltak – fűzi hozzá. Tímea 2019-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, majd a Bethesda-kórházban helyezkedett el. Részt vesz a magyar és külföldi gyógytornászhallgatók oktatásában is. – Megtetszett a kórházi közeg, ezért a lovasterapeuta-tanfolyam helyett gyógytornász-mesterképzést végeztem a Semmelweis Egyetemen. A lovak még váratnak magukra – magyarázza.

Békés Tímea gyógytornász Dunavarsányban nevelkedett. A Baktay Ervin Gimnáziumban érettségizett, Dunaharasztiban. 2019-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, majd a Bethesda-kórházban helyezkedett el. Részt vesz a magyar és külföldi gyógytornászhallgatók oktatásában is. Mesterdiplomáját kiváló minősítéssel szerezte meg 2022-ben a Semmelweis Egyetemen.

Ahogy a Bethesdában a gyógytornászoknak általában, úgy Tímeának sincs napi rutinja a kórházban, a reggeli vizit és megbeszélések után mindennap más osztályon kezdi a munkát. Hozzá az intenzív áll a legközelebb. – Évek múltával is meg szoktak látogatni bennünket az egykori betegeink és megölelnek. Mindennapi teendőimet azok a sikerélmények motiválják, amikor például egy súlyos izombeteg gyermeknél elérjük a nagy mérföldkövet: fel tud ülni, állni, elkezd sétálni. Mindez közös munka gyümölcse, együtt jutunk el ide a beteggel és a kollégákkal. A kudarcok elhordozásában is a munkaközösség segít, megbeszéljük egymással a történteket. Ilyenkor kicsit elgyengülök, magamba szállok, átgondolom az esetleges hibáimat, hogy építkezzem belőle – osztja meg.

Tímea szinte folyamatosan mosolyog, mint mondja, ilyen a természete. – Belém van kódolva. Persze nekem is vannak rossz napjaim, de igyekszem pozitívan gondolkodni, optimista lenni – teszi hozzá. Lemegyünk az alagsorba, és megismerkedünk a gyógytornászeszközökkel. Szakavatatlanként csak játékokat látok. Használnak kis labdát, nagy labdát, gumiszalagot, térdmozgató gépet és mindenféle babajátékot, korcsoporttól függően. A fájdalom-szakambulanciára nemrégiben kaptak virtuálisvalóság-szemüveget tesztelésre. A súlyosan megégett gyermekek hegeinek kezelése, masszírozása vagy az aktív mozgásos gyakorlatok végzése kellemetlen, sokszor fájdalmas, viszont a szemüveg segít kissé elterelni a figyelmüket minderről.

Békés Tímea

„Számos vicces, motivációs videót készítettünk a kolléganőkkel, tornákat tartottunk”

Fotó: Hurta Hajnalka

A kórház féléves egészségkihívás-programjának szervezéséből is kivette a részét. – Igyekeztünk a kollégákat több mozgásra ösztönözni. Például, hogy lépcsőzzenek többet, liftezés helyett. Matricákat ragasztottunk a fokokra: lépcsőzni menő, lépcsőzés = sport munka közben, a lépésekkel elégetett kalóriákat is feltüntettük. Számos vicces, motivációs videót készítettünk a kolléganőkkel, tornákat tartottunk. A közösen végzett sportban motiváljuk egymást, erőre kapunk, kikapcsolódunk, boldogsághormont termelünk. Nemrégiben elém került a bethesdás tornáról egy kép, mindenki mosolyog rajta – emlékezik vissza Tímea.

A gyógytornász nem engedett el jó tanácsok nélkül. – A sok ülés miatt mindenkinek érdemes gerinctornát végeznie, akár naponta, előzzük meg a panaszokat! A sport előtti bemelegítés és az azt követő nyújtás elengedhetetlen. Fussunk akár kevesebbet, de melegítsük be az izmainkat, minimalizálva a sérülések kockázatát – hangsúlyozza Tímea, aki maga is fut, kirándul, gyógytornázik és thai bokszol. Nem mellesleg a Bethesda futócsapatát erősíti. – A kórház képviseletében közösen járunk a kollégákkal sportrendezvényekre, futóversenyekre. Menő bethesdás futómezünk és pólónk van, büszkén viseljük – osztja meg.

– Mindennap hálát adok az egészségemért, hogy fel tudok kelni, el tudok menni a munkahelyemig, sportolhatok. Itt jöttem rá, hogy ez a legfontosabb. Nehéz esetekkel naponta találkozunk – hangsúlyozza. Tímeához közel állnak a kórházban kezelt SMA-s gyermekek. – Súlyos állapotban érkezett hozzánk egyik páciensünk: csak feküdt, épp hogy meg tudta mozdítani a kezét és a lábát. Amikor a gyógyszeres kezelésnek, a komplex mozgásfejlesztésnek és a szülők közreműködésének köszönhetően képes lett önállóan átfordulni egyik oldaláról a másikra, mindannyian sírtunk örömünkben – emlékezik vissza. A gyógyulást pszichológus is segíti. Tímea úgy véli, nemcsak a gyermeknek, de a kollégáknak is utat mutat. – A gyermekkel minden gyógytorna elején meghatározunk egy közös célt, amelyet el szeretnénk érni a távlati mellett. Ez a hazamenetel és a megerősödés. Hiszek abban, hogy a kis motivációkból lesznek a nagy motivációk, ez nélkülözhetetlen. A szakemberek nem csak a gyerekekkel, a szülőkkel foglalkoznak, egymást is támogatják. Úgy kelek reggel, hogy tudom, jó közösség fogad a munkahelyemen. A kórházunk lelkületét a szeretet és az istenhit jellemzi, ami a munkavégzésünkre is kihat. Biztos pont, amelybe belekapaszkodhatunk.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!