Mindennap veled

Középiskolai áhítatokat tartalmazó könyv jelent meg

A Tatai Református Gimnázium jelenlegi és egykori diákjai szerencsés helyzetben vannak, tanáraik egykor elhangzó áhítatait könyv formájában vehetik kezükbe. Az élő Ige évében megjelent kiadvány ennél azért sokszínűbb: polgármester, iskolai védőnő, egykori diák, teológushallgató, tábori vagy éppen külföldön szolgáló református lelkész, de katolikus, evangélikus és baptista igehirdető is szerepel az igei elcsendesedések, evangelizáló vagy iránymutatást adó napkezdő alkalmak szerzői között.

Helyzetkép egy bentlakásos kárpátaljai református líceumból

Becsengettek. A reggeli után fogat mosó csoportosulás tagjai napi gyülekezőhelyükről szaladva, osztályonként elválva betoppannak a termükbe, ahol mindenki gyomrában a rájuk váró témazárók miatti félelem keveredik a nemrégiben elfogyasztott reggelivel. A tanár bejövetelére mindegyik napos feláll. Kinyitja az áhítatoskönyvet, monoton hangon felolvasva az aznapi igei gondolatokat – ha elnézi, akkor a tegnapit vagy a holnapit. Kinek tűnne fel? Úgysem tud senki sem ilyenkor Istenre figyelni…

És mégis. Milyen jó volt Istennel kezdeni minden napunkat és vele fejezni be a nevelőtanárok által tartott áhítatokkal! Egy-egy mondat, kép, egy akaratlanul meghallott gondolat, egy szívig elható szó évek múltán is megmarad. Egykori líceumos diákként néha azt kívánom, bárcsak visszaolvashatnám ezeket, újra átélve mindazt, ami akkor lázba hozott.

Mindennap veled. Középiskolai áhítatok

mindennap_veled_középiskolai_áhítatok_borító

A Tatai Református Gimnázium jelenlegi és egykori diákjai szerencsés helyzetben vannak: tanáraik egykor elhangzó áhítatait könyv formájában vehetik kezükbe. Az élő Ige évében megjelent kiadvány ennél azért sokszínűbb: polgármester, iskolai védőnő, egykori diák, teológushallgató, tábori vagy éppen külföldön szolgáló református lelkész, de katolikus, evangélikus és baptista igehirdető is szerepel az igei elcsendesedések, evangelizáló vagy iránymutatást adó napkezdő alkalmak megtartói közt. A szálak mégis összeérnek, mindig van tatai kapcsolódás, a könyv borítóján szereplő ötletes illusztráció alapja is az egyik diáklány munkája. A kötetet Szabó Elődné Melinda, a Tatai Református Gimnázium lelkésze szerkesztette.

Nem csak a tataiak forgathatják haszonnal két tanév termésének válogatott és fürtönként tudatosan elrendezett, ízlésesen tálalt gyümölcseit, hiszen a könyv egyfajta keresztmetszet egyházi fenntartású intézményeink lelki életéről, így az olvasó könnyedén elmélyülhet középiskolásaink világában. Akik tanultak ilyen helyen, azokban saját emlékeik, vágyaik, akkori életkérdéseik is akarva-akaratlan felidéződnek az áhítatoskönyv olvasása közben.

Ha valaki békére, biztonságra vagy erőre vágyik, témák szerint csoportosítva is könnyedén megtalálja az élethelyzetének megfelelő áhítatot. A textusok és a tanév rendje szerinti mutatók könnyen kikereshetővé teszik azokat az igei gondolatokat, amelyek minden áhítattartó iskolai vagy egyéb intézményi lelkész számára hasznos segédeszközként és ihletforrásként szolgálhatnak.

Az áhítatokkal és a hozzájuk tartozó rövid imádságokkal megtöltött kiadvány egyéni elcsendesedésre hív, együtt hallgatva pedig közösségeinket is erősíti. Mindennap veled a könyv címe, de egyben a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet himnusza is az így kezdődő ének. Rázza meg a közösségeinket világjárvány, háború, legyen bár szívünkben bizonytalanság, elveszettség, fiataljainkban félelem az érettségi, a ballagás és a továbbtanulás kérdései miatt, a Tatai Református Gimnázium tanár- és diákközösségével együtt naponként megerősödve az Ige által mi is megvallhatjuk, hogy kitől várunk útmutatást, kivel szeretnénk nemcsak az iskolás éveinkben, hanem egy egész életen át járni, és hogy ki a mi reménységünk, aki azt ígéri: „Mindennap veled leszek, fogom a kezed, csak őrizd meg mindig tisztán a szíved! El nem hagylak téged, el nem távozom, kiáltasz hozzám, és én meghallgatom.”