Működhet egy előre elrendezett házasság?

Szerelmi és elrendezett házasságban élő indiai keresztyénekkel beszélgetett a Christianity Today arról, mit gondolnak a másik típusú házasságról, illetve arról, milyen szerepet játszik a hit a kapcsolatukban. A lap újságírója azt a kérdést is feltette nekik, hogy miként képzelik el a gyermekeik párválasztását.

indiai_házasság_unsplash

Fotó: Unsplash

Elkezdett nyitni az atlanti világon túli kultúrák felé a Netflix streamingszolgáltató. Ennek egyik ékes példája az Indian Matchmaking című valóságshow is. A reality lényege, hogy „Sima Taparia házasságközvetítő végigkalauzolja amerikai és indiai ügyfeleit az elrendezett házasságok útvesztőjén, belülről mutatva be a ma is élő ősi hagyományt” – olvasható a Netflix leírásában. Persze a valóságshow-k esetében sohasem lehet biztosan megállapítani, mi megjátszott és mi a valóság, mindenesetre ízelítőt kaphatunk az elrendezett házasságok világából.

Az indiai kultúrában a mai napig meghatározza az emberek életét a kasztrendszer, illetve az etnikai hovatartozás. Ezek a keretek a házasságkötéseket is befolyásolják: máig az elrendezett frigyek a leggyakoribbak társadalmi csoporttól függetlenül. Egy 2018-as, százhatvanezer indiai háztartást érintő kutatás szerint a párok túlnyomó többsége, kilencvenhárom százaléka úgy nyilatkozott, hogy házassága elrendezett – olvasható a Christainity Today oldalán. Az ilyen típusú frigyek manapság azt jelentik, hogy a szülők egyeztetnek, és amennyiben megfelelőnek ítélik a gyermekeiket egymás számára, a fiatalok találkoznak, és eldöntik, hogy belemennek-e a házasságba. Vidéki, tradicionálisabb környezetben azonban még mindig nem sok beleszólása van az ifjú párnak, ami adott esetben hatalmas feszültségeket szül.

Izgalmas jelenség, hogy az indiai keresztyének körében is gyakran megmarad az elrendezett házasságok intézménye. A Christianity Today szerzője négy szerelmi, illetve négy elrendezett házasságban élő indiai keresztyén pártól kérdezte meg a következőket:

  • Milyen szerepet játszik a hited a házasságotok megőrzésében?
  • Milyen típusú házasságot szeretnél a gyermekeid számára?
  • Mit irigyelsz a legjobban a másik típusú házasságban?

A első kérdésre adott válaszok szinte egyöntetűen arról árulkodnak, hogy a megkérdezett párok a keresztyénséget a házasságuk meghatározó, alapvető elemének tartják, amely nélkül nem tudnák elképzelni a közös életüket. Függetlenül attól, hogy elrendezett vagy szerelmi házasságban élnek-e, a nehézségekkel való megküzdésben óriási segítség a hit, amely közös alapot teremt közöttük.

– Minél jobban bevonom Istent az életembe és a házasságomba, annál inkább ő veszi át az irányítást az életem felett. Voltak nehéz idők és megpróbáltatások a házasságunkban, de úgy gondolom, hogy Isten mindvégig ott volt. Minél többet keresem őt, annál tisztábban látom – mondja Monica Chand, aki tizenkilenc éve él szerelmi házasságban férjével, Amittal.

– Hitből házasodtam meg, hittel haladok előre. Komolyan veszem az eskümet, bármilyen kihívás ér is, Istentől és Igéjétől várom a megoldást. Isten több mint elég minden nehézségben. Amikor tiszteljük Istent, akkor tiszteljük a házasságunkat is, Istennek számos módja van a problémáink megoldására – vallja Sara Chonghoikim, aki huszonhat éve ment hozzá elrendezett házasság keretében férjéhez. – Őszintén hiszem, hogy Isten adott számomra megfelelő munkatársat, de nem a hitem, hanem sokkal inkább Isten kegyelme és szerető gondoskodása, hűsége tartotta meg a házasságunkat – mondja Sara férje, Lalditsak Inbuon. A férfi egyébként nem irigyli a szerelmi házasságban élőket. Úgy gondolja, hogy az elrendezett házasságokban először keresük Isten akaratát és csak utána döntünk. Egy szerelmi házasságban azonban először beleszeretünk valakibe, majd csak utána kezdjük el keresni Isten akaratát, és ha a szívünkben már döntöttünk, akkor képtelenek vagyunk felismerni, ha az Úr nemet mond.

– A keresztyén hitem fontos szerepet játszik a házasságomban. Szilárd meggyőződésem, hogy Isten úgy rendezte el nekünk ezt a házasságot, ahogyan Ádámnak adta Évát, a nehéz időkben erre emlékeztetem magam – fejti ki Anujit Kaur, aki tizenhét éve kötötte össze az életét egy elrendezett házasságban Vijay Paul Emersonnal.

indiai_esküvő_pixabay

Fotó: Pixabay

A házasságuk típusától függetlenül hasonlóan válaszoltak a párok arra a kérdésre, hogy milyen házasságot terveznek a gyermekeik számára. Nem a módot jelölték meg, hanem hangsúlyozták, hogy szeretnék, ha számukra is Krisztus jelentené az alapot életre szóló kapcsolatukban.

– Nem ragaszkodom semmihez a gyermekeim kapcsán, mert nem tudom, mi velük Isten terve. Csak imádkozni tudok azért, hogy az Úr vezesse őket afelé, amit tökéletesnek talál számukra – emeli ki Amit Chand. Felesége, Monica, szerelmi házasságot kíván a gyermekei számára – amilyen az övé is –, de ragaszkodik ahhoz, hogy Isten akaratának megfelelően válasszanak.

Az elrendezett házasságban élő Jude Prabhu úgy gondolja, a szerelemi és az elrendezett házasságnak is megvannak az előnyei és a hátrányai. – Nem számít, melyiket választod, az a fontos, hogy a párod és a családja is Krisztusban hívő legyen – emeli ki.

A hasonló háttérrel rendelkező Sara Chonghoikim még nem tudja, hogy mit javasolna gyermekének. Szerinte bármi történjék is, a legfontosabb, hogy a keresztyéneknek keresniük kell Isten akaratát, és követni azt. – Legyen szó elrendezett vagy szerelmi házasságról, tisztelniük kell Istent, és be kell vonniuk a házasságukba – összegzi.

Arra a kérdésre, hogy mit irigyelnek a másik típusú házasságban, különböző válaszok érkeztek. Akiknek a közös élete elrendezett friggyel indult, a randevúzás izgalmait hiányolták több esetben. – Nem adatott meg a lehetőség, hogy randevúzzunk, mint a szerelmesek. Hiányzott az udvarlás, az ajándékok, a csokoládé és a virágok, amelyeket a lányok udvarlás közben kapnak – meséli.

Jude Prabhu irigylésre méltónak találja a szerelem első látásra érzését, az álmatlan éjszakákat, a szorongást, amikor tudjuk, hogy másnap találkozunk a kedvesünkkel, és mindent elfeledve csak rá koncentrálunk. Emellett a születésnapok vagy a Valentin-nap romantikáját is nagyon vonzónak találja.

Anujit Kaur szerint a szerelmi házasságok előnye, hogy a párok megismerik egymás gyengeségeit és erősségeit is, mielőtt a házasság mellett döntenek. Az ember dönthet úgy, hogy nemet mond annak, akinek olyan szokásai vannak, amelyekkel nem tudna együtt élni, mint például a dohányzás vagy az alkoholizmus. Ezek a rossz szokások, hiányosságok rejtve maradhatnak egy elrendezett házasság előtt, és később rendkívül negatív hatással lehetnek a házasságra.

Ezzel párhuzamosan a szerelmi házasságokban élők kiemelik, az elrendezett nászok is lehetnek kívánatosak. Angela Rohit szerint fontos különbség, hogy az elrendezett házasság esetén elvárások nélkül indulnak a párok. Fokozatosan tanulják meg egymást a felek, így alkalmazkodóbbak és együttműködőbbek tudnak lenni. – Nagyszerű élmény lehet az is, amikor együtt, szépen lassan növekednek a szeretetben – jegyzi meg.

Amit Chand úgy véli, az elrendezett frigyek esetében a párok igazán a házasságkötés után ismerik meg egymást, így hosszabban tarthat a kapcsolatuk újdonsága.

Összességében látható, hogy az elrendezett házasságokban élők nem feltétlenül viszik tovább a családjukban ezt a szokást, még ha sok előnyét tapasztalták is meg a kapcsolatukban. Számunkra, európai keresztyének számára rendkívül idegen az elképzelés, hogy a földi életünk egyik legfontosabb kapcsolatának megválasztásában – még ha a döntő szó a miénk is – ne teljesen a saját akaratunk érvényesüljön. A Christianity Today cikke nem az elrendezett házasságok mellett vagy ellen foglal állást, hanem a bemutatott példák mentén felhívja a figyelmünket a házasság valódi lényegére, arra, hogy Isten ajándékaként fogjuk fel ezt az ősi intézményt, amely segít abban, hogy boldogságban élve közeledjünk őhozzá.