Mutasd, mire költesz, megmondom, ki vagy!

A pénzszerzés napjaink legfontosabb célja lett, de egy nehéz élethelyzetben rájövünk: nem lehet mindent pénzzel megvásárolni. A Világ/nézet legújabb részében a sokszor tabutémának számító pénzről beszélgetett Molnár Ambrus műsorvezető Plicher Zoltán vállalkozóval. Az üzletember saját tapasztalataiból merítve azt is elmondta, hogyan segíti őt Isten keresztyén vállalkozóként eligazodni az üzleti világban.

Manapság nem sokat beszélünk a pénzről, tabutémának számít, pedig mind a társadalomban, mind a Bibliában hangsúlyosan szerepel. Jézus többet beszél a Bibliában a pénzről, mint az imádságról vagy a megbocsátásról. Éppen ezért keresztyénként mi sem hallgathatunk – vezette fel a műsor témáját Molnár Ambrus műsorvezető.

Plicher Zoltán vállalkozó, üzletember a pénz jelentősége kapcsán kiemelte: fontos szempont, hogy célként vagy eszközként tekintünk a pénzre, mert nem mindegy, hogy melyik úton haladunk.

A műsorvezető kifejtette, hogy a pénz egy forradalmi eszköz, amivel hozzáférhetünk az életünkhöz nélkülözhetetlen dolgokhoz. A pénz önmagában egy semleges eszköz, amit építésre és rombolásra is tudunk használni. Mit mutat meg rólunk, hogy mit kezdünk az anyagiakkal? – tette fel a kérdést.

Hogy költöd a pénzedet, mutasd meg, és megmondom, ki vagy – válaszolta Plicher Zoltán. Elmondta, hogy az elmúlt években jöttek olyan nem várt események –koronavírus-járvány, háború –, amelyek arra ösztönzik az embert, hogy a biztonságot helyezze előtérbe. Fontos, hogy vannak olyan területek, amelyekre muszáj áldoznunk. Kiemelte, a hogy a pandémia és a háború szembesítette az embereket a valósággal. Egy jóléti társadalomban élünk, ahol minden a pénzről szól. Ez azt jelenti, hogy a pénz lett a legfontosabb eszköz az életünkben. A legfontosabb célként tekintünk rá, azt akarjuk, hogy minél több legyen belőle, és sokszor féktelenül költekezünk, nem gondolunk a holnapra, mert a mában élünk, és ami ma megadatik, az hadd jöjjön – gondoljuk. A vállalkozó elárulta, erre ő is hajlamos volt, de a járvány alatt majdnem tönkrementek, és ott a szívére helyezte az Úr, hogy sokkal nagyobb felelősséggel kell kezelnie neki is a családi és a céges kasszát.

Az üzletember saját tapasztalataiból merítve a többi között azt is elmondta, hogyan segíti őt Isten keresztyén vállalkozóként eligazodni az üzleti világban.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.