Múzeumi programok a kánikulában

Még egy napraforgóvirág is üzenhet nekünk, például azt, hogy tanítványnak lenni jó, és azt is, hogy nagyszerű gyermeknapi programmal készül a Pannonia Reformata Múzeum Pápán. Az intézmény vezetőjét, Halászné Kapcsándi Szilviát egyebek mellett közelgő programjaikról faggattuk, miközben azt is megtudtuk: a napraforgó a tanítványság jelképe.

Családbarát múzeumként mik az aktualitálisok a Pannonia Reformata háza táján?

Elsőként kaptuk meg a címet az egyházi múzeumok sorában 2021-ben. A név kötelez, ezért arra törekszünk, hogy programjainkkal ne csak a felnőtteket, de a gyermekeket, családokat is elérjük. A nagyobb egyházi ünnepek előtt kiállításunk üzenetét az udvarra is kihozzuk, idén a „Lélek fuvalma, jöjj!” címet viselte pünkösdi udvarunk. Az utcáról bárki szabadon bejöhetett egy kis elmélyülésre, ünnep előtti lelki ráhangolódásra nyitvatartási időben. Az Orgonák Éjszakájához ismét csatlakoztunk, sőt az apropót saját hangversenysorozatunkkal, a Musica Pannonica Reformatával is összekapcsoltuk, így május közepén Elischer Balázs orgonaművészt hallhattuk a pápai Ótemplomban. Legközelebb a Múzeumok Majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében találkozhatnak velünk május 25–26. között, ahova interaktív játékokkal, vetítéssel, tesztekkel készülünk. Ezzel is szeretnénk oszlatni a látogatókban az egyházi múzeumokkal szemben még mindig élő visszatartó erőt. Ha Pápán betérnek hozzánk, láthatják, hogy XXI. századi modernséggel rendeztük be tárlatainkat, a ma is élő keresztyén hitéletünkbe engedünk bepillantást, miközben megmutatjuk, miképpen élték ezt meg eleink. Kiállításunk három síkra épül: a teológiára, a vallási néprajzra, azaz a kegyességtörténetre, illetve a Szőlőszemezgető című küldetésre. Az utóbbi része célzottan a gyermekeket szólítja meg játékaival, kirakósaival, forgatható kockáival, interaktív Bibliával.

paparefdsc8587-da39454151

„...a ma is élő keresztyén hitéletünkbe engedünk bepillantást, miközben megmutatjuk, miképpen élték ezt meg eleink”

Fotó: Kiss László

Mivel készülnek a nyárra?

Rákász Gergely orgonakoncertjével nyitjuk a júniust az Ótemplomban. Másnap, 8-án rendezzük meg gyermeknapi programunkat Játék az eperfa alatt címmel. Az eperfa a Pápai Református Kollégium szimbóluma, a múzeum megnyitásakor ültettünk egyet az udvarra, a játékos programjainkat mindig alá szervezzük. Az idei gyermeknap érdekessége, hogy a Napraforgók játszóház közreműködésével evangéliumi üzenettel bír. Alkotóműhellyel, napraforgós fotófallal, az Ótemplomban evangéliumi gyermekkoncerttel és bűvészműsorral, az udvaron készségfejlesztő fajátékokkal várjuk a családokat. Múzeumpedagógiai koncepciónk alapja, hogy egy műtárgyból kiindulva bontjuk ki a lelki üzenetet. A gyermeknap idei témája a napraforgóvirág, amely a tanítványok szimbóluma, és állandó kiállításunk egyik darabjához köthető, az 1647-ből való ajkai napraforgós úrasztali terítőhöz. A Református Egyházi Napok Dunántúl fesztiválon, a REND-en is találkozhatnak velünk az érdeklődők, Tatán. Ezzel párhuzamosan a Múzeumok Éjszakáján a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeiben két helyszínen várjuk a látogatókat június 22-én. A tárlatvezetések mellett a könyvtárban könyvritkaságokat szemlélhetnek meg, megtekinthetik a „kincses tárat”, lesz kincsvadászat. A múzeum udvarán gitáresttel, az eperfa alatt játékokkal, kézműves alkotóházzal készülünk 18 órától egészen éjfélig.

Még nem esett szó a PRaktika című sorozatukról. Hogyan táplálja a kézművesség a lelket?

A hagyományokat népi kézműves mesterek segítségével igyekszünk feleleveníteni. Alkotóműhelyünk rendkívül népszerű, különösen a kosárfonás és a bútorfestés. Két éve indítottuk el a sorozatot, a résztvevők fazekaskodtak, bőrmíveskedtek, június 8-án bútort festünk. Mivel a múzeum mindenki számára nyitott, indirekt missziót végzünk. Találkozópont vagyunk a keresztyének és nem keresztyének, a felnőttek és a gyermekek, az elmélkedők és a játékos kedvűek számára. Az egyházat a világgal összekötő közeget jelentjük számos embernek. Olyan családok is eljönnek hozzánk gyermeknapra vagy az alkotóműhelybe, amelyeket nem köt semmi a keresztyénséghez, viszont itt megtapasztalhatják Isten rajtunk átsugárzó szeretetét.

A Pannonia Reformata Múzeum keddtől szombatig 10 és 18 óra között tart nyitva. Nyári táboraikat családi délutánnal zárják, ahol a gyermekek idegenvezetőként mutathatják be szüleiknek a kiállításokat, megosztva velük, mely tárgyak ragadták meg a figyelmüket.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!