Napló ’56-ból

„A bátyám nem a nyilvánosságnak írta ezt a naplót, a kiadványban is benne van, hogy családunk rengeteg megpróbáltatáson esett át, ezért ő maga is óvatos volt” – emlékezett vissza Zsoldos László, a naplóíró Zsoldos János testvére. A tanárai iránt érzett tiszteletből azt kívánta volna, hogy csak száz évvel az események után adják ki a füzetet, de a sorok között szereplő tanárok már nem élnek, a család ezért úgy gondolta, hogy a forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára engedélyezik a napló kiadatását, amelyet Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteményeinek igazgatója is szorgalmazott.

Ritka, az ’56-os eseményeket hűen bemutató kötetet adott ki a Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűjteménye. Zsoldos János 1956-os diákkori Naplója részletesen mutatja be a debreceni eseményeket és a szabadságharc hatásait egészen 1956 decemberéig.

IMG_20211022_130123.jpg

Fotó: Buzás Borbála

A kiadvány fakszimile kiadás, az Alföldi Nyomda gondozásában jelent meg, de a napló mai átirata is megtalálható a füzetben.

„Nagy bátorság volt az, hogy abban az időben valaki naplót vezessen. Nem a forradalmi események miatt kezdett írni, hanem mert néhány nappal korábban tizenhét éves lett. Nem ijedt meg, amikor kitört a forradalom, hanem folytatta az írást egészen a téli szünetig. Ez nagy ajándék, ugyanis így összefüggésben látjuk az 1956-os eseményeket” – hangsúlyozta Győri János a naplót bemutató ünnepségen.

IMG_20211022_125945~2.jpg

Fotó: Buzás Borbála

2006-ban már megjelent két napló, ezeket két általános iskolás diák írta. Azonban sem azok előtt, sem azóta nem került elő hasonló írás, így a már érettebb és nagyobb tudású, rádiószerelőként dolgozó Zsoldos János naplója fontos történelmi dokumentum lehet. A rádiózás miatt az országos események is eljutottak hozzá, illetve munkája miatt több mindent látott, sokakkal találkozott. Naplója különlegessége továbbá, hogy megőrizte az akkori újságokat, röplapokat, és mivel minden nap végén lejegyezte az aznap történteket, a történetírás számára vitatott kérdésekre adhat hiteles választ a kiadvány.