Óévbúcsúztató lélekben, vidáman

Ha valaki szilveszteri összejövetelről hall, akkor valószínűleg pezsgős, sült malacos, tűzijátékos esemény jelenik meg a gondolataiban. Ennél természetesen sokkal összefogottabb, rendezettebb közösségi és lelki alkalmat készítünk, ahol azért az elcsendesedés mellett jut hely a szórakozásnak – mondja Bölcsföldi András lelkipásztor, aki először szervez óévbúcsúztatót a balatonszárszói SDG Konferencia-központban.

Ez az első SDG-szilveszter, amelyet ön szervez, de nem az első a szárszói református üdülő életében.

A pandémia óta először tartja meg szilveszteri eseményét az SDG Konferencia-központ, ezt korábban a kecskeméti gyülekezet ifjúsági lelkipásztora, Fodorné Ablonczy Margit szervezte. Ő keresett meg, hogy nem venném-e át tőle ezt a feladatot.

Mennyire lesz laza az év utolsó hétvégéje az SDG-ben?

A lazánál szigorúbb lesz, de a szigorúnál lazább. Ha valaki szilveszteri összejövetelről hall, akkor valószínűleg pezsgős, sült malacos, tűzijátékos esemény jelenik meg a gondolataiban. Ennél sokkal összefogottabb, rendezettebb közösségi és lelki alkalmat készítünk, ahol azért az elcsendesedés mellett jut hely a szórakozásnak is.

Hogyan búcsúztatják az évet a reformátusok?

Egyházon belül is vegyes a kép. Vannak gyülekezetek, amelyek szívesen szerveznek ilyenkor gyülekezeti szilveszteri rendezvényt vagy vonulnak el valahova, esetleg csak az ificsoport jön össze az év utolsó napján. Más gyülekezetek csak az óévi hálaadó istentiszteletet tartják meg, illetve az újévit úrvacsorával. Ezek közül mindegyik típusú búcsúztatón vettem már részt, sőt szerveztem is még kecskeméti koromban. Volt gyülekezetben és ifikörben megélt szilveszterem, volt Emmausba, a Kecskeméti Református Egyházközség missziós házába elvonulós szilveszter is, sőt a teológusoknak is szerveztem többször efféle eseményt például Pilismaróton. E sokféle óévbúcsúztató elemeiből áll majd össze az idei SDG-szilveszter.

bölcsföldi andrás

Bölcsföldi András

Fotó: Kalocsai Richárd

„Egymással és az Úrral lépjünk át az újév kapuján!” – szól a felhívás a plakáton. Mire számíthat, aki elmegy Szárszóra?

Még nem fix minden részlet, de a lelki és a testi vonalat is szeretnénk erősíteni. December 30-án a Gulyás Anna vezette HolddalaNap zenekar koncertjével kezdünk, amely egyszerre szól majd a felnőttekhez és a gyermekekhez, utána inkább a pihenés és a szórakozás lesz meghatározó vetélkedőkkel és táncházzal. Az SDG-be is elhozzuk az irodalmi kávéházat, ahol egy-egy irodalmi művet kap a vendég a rendelt italok mellé. A helyszín adottságát kihasználva József Attila-emléksétát is tervezünk.

És a lelki vonal?

Még nem dőlt el, hogy imaszobát vagy imasétát szervezünk, de mindenképp lesz olyan hely, ahol elcsendesedhetnek a résztvevők különböző idézetek és installációk segítségével. Lesz visszatekintés, amelyen személy szerint mindenki átgondolhatja, milyen volt ez az év, miben gyarapodott, mi veszett el, kik távoztak el a környezetéből, kikkel érkeztek, miben fejlődött és miért adhat hálát Istennek. Tartunk majd agapét, amely ebben az esetben nem egyszerűen a szokásos szeretetvendégséget jelenti, hanem olyan lelki töltetű étkezést, amellyel azt próbáljuk felidézni, mit jelenthetett ez az első keresztyének között. A szárszói agapé másfél órája kötött liturgia szerint fog zajlani, hálaadások, imádságok és énekek hangoznak el, amíg az ember eljut a főétkezésig, de lesz desszert és egy kis ajándék is, az évet pedig úrvacsorai közösséggel zárjuk.

Kiknek ajánlaná a részvételt az SDG-szilveszteren?

Családoknak, akik el akarnak menekülni a városból a durrogtatás elől, akik csendre, lelki közösségre vágynak. Azoknak, akik úgy gondolják, érdemes az év utolsó napjait testvérekkel, hívekkel együtt megélni, akik komoly évzárást szeretnének, ahol a lelki elcsendesedés mellett jut hely a vidámságnak, az együttlét megélésének is.

SDG-szilveszter

Időpont: 2023. december 30. estétől 2024. január 1. délig, három nap, két éjszaka. Szolgálattevők: Bölcsföldi András lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának spirituálisa és felesége, Bölcsföldiné Türk Emese.

Részvételi díj teljes ellátással: 39 900 forint/fő+IFA, 4–11 éves korig 19 500 forint/fő, 0–3 éves korig ingyenes.

Jelentkezés: bekei.tamas@sdgkonferenciakozpont.hu. Jelentkezési határidő: december 22.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!