Ókovács Szilveszter és Máthé Zsuzsa jelölte az énekeskönyvet

Ókovács Szilveszter és felesége, Máthé Zsuzsa jelölték a Highlights of Hungary 50-es listájára az új Református énekeskönyvet. Az évente megszervezett kezdeményezés a Magyarországon létrejött kiemelkedő szellemi vagy fizikai teljesítményekre igyekszik felhívni a figyelmet. Az 50 alkotás vagy személy közül is válogatnak: február 17-ig közönségszavazattal lehet támogatni a szívünkhöz közel álló jelölteket.

– Kettőnk közül én vagyok a református. Abba nőttem bele, hogy az énekeskönyvet rongyosra használjuk, forgatjuk, régi énekeskönyvem is kopott darab – válaszolta Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet vezetője arra a kérdésünkre, honnan jött a jelölés ötlete. – Amikor értesültem arról, hogy elkészül az új Református énekeskönyv, és utánaolvasva láttam, micsoda háttérmunkát igényelt megalkotni, és milyen hosszú folyamat után vehetik a templomba járók kezükbe, nyilvánvaló volt: az elmúlt évünk egyik legfontosabb új teljesítménye ez. Jól tudom, hogy mit jelent az istentiszteleten az éneklés: hogyan emeli a lelket abba az imádságos szférába, amelyből egyébként a Highlights of Hungary jelmondata: „Hass, alkoss, gyarapíts!” is kibomolhat aztán az ember egyéni életében. A lélekemelés legalább olyan fontos küldetés és elismerésre méltó alkotás, amely megérdemli, hogy ráirányítsuk a fényt – mondta Máthé Zsuzsa, aki szerint nem csupán a minden vasárnap templomba járóknak nagy érték a kötet. Úgy látja, a jellemző magyar szóhasználat és fordulatok sűrűsödnek ebben a kötetben is, és örökítik tovább magyar nyelvi kincset.

Ókovács Szilveszter MÁthé Zsuzsa

Ókovács Szilveszter és Máthé Zsuzsa, az énekeskönyv jelölői

Fotó: highlightsofhungary

Nyolc éve útjára indult kezdeményezés a Highlights of Hungary – tudjuk meg Oláh Zsanett ügyvezetőtől. – Célunk, hogy megismerjük és bemutassuk a Kárpát-medence legkiválóbb emberi tevékenységeit, díjazzuk a kiemelkedőket, és inspiráljuk arra, hogy folytassák tovább azt, amit eddig is tettek. Szeretnénk általuk példaképeket állítani a felnövekvő generáció elé, hiszen ezek az emberek vagy szellemi teljesítmények a hétköznapok sodrásában jöttek létre, sok erőfeszítés árán, és dicséretet nem várva teszik jobbá világunkat, és mutatnak irányt. Ez a közös bennük, és így fér meg egy listában akár egy olimpiai bajnok, akár egy énekeskönyv – mondta Oláh Zsanett.
A Highlights of Hungary 50-es listáját minden évben a vezetőség által kiválasztott nagykövetek állítják össze. Így került be énekeskönyvünk is a válogatásba. Az ötven jelöltből ezután két díjazott születik. Az egyiket a nagykövetek választják ki, míg a másik közönségszavazás útján nyerhet.

A református énekeskönyvre itt szavazhat.

énekeskönyv

Az új református énekeskönyv 2021 második fele, az egyházi év kezdete óta hivatalos énekkötete egyházunknak

Fotó: Sebestyén László