Október a Nagytemplomban

A Nagytemplom programjai vallási és felekezeti elköteleződéstől függetlenül minden kultúrakedvelő előtt nyitva állnak, ezt sokan a mai napig nem tudják – hívja fel a figyelmet Ökrös-Kovács Dóra, aki ezen szeretne változtatni, ugyanis szeptembertől a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség kommunikációs vezetőjeként látott munkához.

Mielőtt elvállalta a pozíciót, mennyire kötődött a debreceni református Nagytemplomhoz, illetve annak gyülekezeti és kulturális eseményeihez?

Lokálpatrióta vagyok, sosem tudnék elköltözni a szülővárosomból, Debrecenből, és erősen kötődöm annak legnagyobb jelképéhez, szívéhez, a Nagytemplomhoz. A kulturális programok látogatása a mindennapjaim része, szívesen járok el színházba, koncertekre, előadásokra. Korábban magam is úgy véltem, mint sokan mások, hogy a Nagytemplom kulturális eseményei csupán a gyülekezeti tagoknak és a hívő embereknek szólnak, ennek ellenére néhány hónapja ellátogattam az egyik előadásra. Az ott tapasztalt szíves fogadtatás, az impozáns helyszín, a miliő teljesen magával ragadott, és világossá vált számomra, hogy a Nagytemplom mint közösségi tér mindenkié.

Milyen célkitűzéssel lát munkához a gyülekezet kommunikációs vezetőjeként?

Elsődleges feladatom, hogy másokban is összetörjem a korábban magamban is tapasztalt gátat. További célom, hogy a kulturális programok mellett a református életet is minél szélesebb körben megismertessem a cívisváros lakóival. Az utóbbi hetekben részt vettem egy gyülekezeti csendesnapon, s mondhatom, lenyűgöz a debreceni reformátusok összetartó közössége. Nem csupán a templompadban élik meg a hitüket, hanem rendszeresen szerveznek programokat, amelyeken kisgyermekek, nyugdíjasok közösen vannak jelen. A református élet és a kulturális rendezvények kommunikációjáért felelős kollégáimmal, Nagy Ilona beosztott lelkésszel és Hadházi Zsófiával igyekszünk továbbra is naprakészek lenni a gyülekezet tömegkommunikációs csatornáin.

Milyen közelgő eseményekre invitál most bennünket?

Számos program közül válogathatnak a kultúra kedvelői ebben a hónapban is. A Szabó Magdáról elnevezett, a női alkotókat és sorsokat középpontba állító MagdaFeszt keretein belül a Nagytemplomban Magda, a Szabó címmel egyfelvonásos, újszerű színházi előadást tekinthetünk meg az írónő születésnapján, október 5-én. A Mészáros Tibor rendezte darab Debrecen ikonikus alakjának életébe enged mélyebb betekintést. A Hátrányból előny – beszélgetés magyar paralimpiai csillagokkal elnevezésű programunkban Osváth Richárd kerekesszékes vívót, Konkoly Zsófia úszót, valamint Kiss Péter Pál kajak-kenust Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kérdezi a motivációról, az élet nehézségeiről és azok leküzdéséről. Nem csak sportolóknak, testi hátránnyal élőknek ajánlom az eseményt, hiszen mindannyian erőt meríthetünk a paralimpikonok történeteiből október 11-én. Különleges és egyedi koncerttel érkeznek a Kodály Filharmonikusok a Nagytemplomba október 15-én. Fordítás címmel komolyzenei köntösben adják elő az 1960-as, 70-es évek örökzöld dalait. Az est vendégei Szinetár Dóra, Szirota Jennifer, Dánielfy Gergő énekesek. A koncertet magam is alig várom, még sosem hallottam komolyzenei hangszereléssel ezeknek az éveknek a kedvenceit. Jegyek online a jegy.hu oldalon, személyesen a Nagytemplom jegypénztárában, illetve a Karakter 1517 könyvesbolt és kávézóban kaphatók.

Milyen egyházi eseményekkel készülnek a reformáció hónapjában?

A reformáció napján, október 31-én, délután öt órától ökumenikus ünnepi úrvacsorás istentiszteletet tartunk a Debreceni Református Egyházmegye lelkipásztorainak és kórusainak szolgálatával. Az istentiszteleten Varnus Xavér orgonaművész is közreműködik. Az alkalmat a Duna televízió közvetíti.

ökrös kovács dóra portré

Fotó: Királyné Tünde

Ínyencségek a debreceni reformátusoknál

A debreceni nagytemplomi gyülekezet Karakter 1517 könyvesbolt és kávézója Magyarországon az egyedüli hely, ahol kapható a Szabó Magda-süti, ezzel őrizve az írónő emlékét, valamint hangsúlyozva reformátusságát. Miután ezt megkóstoltuk, érdemes kilátogatnunk október 19-én az egyháztáji vásárra is, ahol Debrecenben és vonzáskörzetében élő kistermelőktől, őstermelőktől, egyéni vállalkozóktól vásárolhatunk helyi portékákat. Helyszín: a gyülekezeti központ udvara.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!