Ökumenikus imádság a békéért

Együtt imádkozott a három legnagyobb magyarországi keresztyén egyház vezetője a békéért Budapesten, az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának kápolnájában.

Imadelutan

Fotó: Magyari Márton

Az imaalkalom során az énekeket Gryllus Vilmos kísérte gitáron. Többek között elhangzott az Evangélikus Énekeskönyv 291. éneke, az Adj békét a mi időnkben kezdetű dicséret, Szabó T. Anna Az ég zsoltára című megzenésített verse, valamint a 133. zsoltár Gryllus Dániel által feldolgozott változata.

Ezt követően Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke olvasta fel Ézsaiás könyve 2. részének 2–5. versét. Az igeszakasz a próféta egy látomását írja le, amelyben az Úr „igazságot szolgáltat a nemzetek között, ítéletet hoz minden nép ügyében. Kardjaikból ezért kapákat kovácsolnak, lándzsáikból pedig metszőkéseket; nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul”. Ezután Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt második levele 5. részéből olvasta fel a 17–20. verseket. Itt az apostol kifejti: „Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával.” Végül Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Máté evangéliuma 5. fejezetének 38–42. igeverseiben található hegyi beszédből olvasott fel egy részletet, amely a szemet szemért elv meghaladásáról szól.

Imadelutan

Fotó: Magyari Márton

Ezt követően a püspökök imádságban kérték Isten segítségét, hogy a világon, de különösen Ukrajnában megteremtődjön a béke.

Veres András püspök ezekkel a szavakkal imádkozott: „Urunk, elutasítjuk azt a felfogást, amely korunk emberét évtizedeken keresztül vezette, s talán még ma is fogva tartja: »Ha békét akarsz, készülj a háborúra!« Mi teljes meggyőződéssel valljuk Szent VI. Pál pápával: »Ha békét akarsz, dolgozz az igazságosságért!« (…) Mostani imádságos együttlétünk alkalmával bizalommal kérünk, segíts és erősíts minket, hogy a te irgalmas szereteted békéjét képviseljük a világban, és tudjunk úgy tanúságot tenni róla, hogy a benned nem hívőket is meggyőzzük arról, hogy nincs más út, csak az Isten útja, hogy nem vezet semmi más a béke megteremtésére, mint a kölcsönös tisztelet, szeretet és irgalom.”

Balog Zoltán püspök így imádkozott: „Adj bátorságot nevén nevezni a bűnt, elítélni a gonoszt, szót emelni a szegényekért! Te a béke fejedelme vagy. Fogd le azok kezét, akik háborúznak! Ne engedd igazolni a háborút, az erőszakot vélt vagy valós sérelmekkel, nemzeti vagy egyházi érdekekkel! Állj a szenvedők, az áldozatok mellett, bármelyik oldalon áldozták fel őket! Urunk, irgalmazz nekünk, a nemzeteknek, a világnak!”

Fabiny Tamás imádságában így könyörgött: „Bocsásd meg azokat a bűnöket, amikor a te követeid bármikor is igazolni próbálták a háborút, elfogadták az igazságtalanságot, teológiainak vélt érvekkel támogatták népek, nemzetek vagy közösségek üldöztetését! (…) Add nekünk, különböző felekezetű püspököknek és lelkészeknek az egység lelkét, hogy híveink között is a megértést képviseljük, és törekedjünk a te egyházadnak látható egységére!”

A jelenlévők eszmét cseréltek a három egyházat érintő aktuális kihívásokról, megerősítették a testvéri párbeszéd fontosságát. A világban dúló háborús konfliktusok kapcsán hangsúlyozták: szent háború nincsen, csak szent béke.